Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ο ψεύτης, ο Κυριάκος και τα υψηλά εμπόδια… ή Φιλελεύθερος μονόδρομος και ρεαλισμός εναντίον Κρατισμού και ουτοπίας

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε μια εικόνα από το μέλλον.
Τον σφυροκοπούμενο πρωθυπουργό αμήχανο  να ψελλίζει αοριστολογίες κι εγκλωβισμένος στο παρελθόν ν’ αναζητά συναίνεση, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζεται ότι  «σ’ αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας»!
Ποιος; Ο Αλέξης Τσίπρας.
Κι από την άλλη πλευρά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας,
σίγουρο και μ’ επιχειρήματα, να δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος.

Έδειξε και κάτι ακόμη.
Έναν πρωθυπουργό κι έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σαφείς διαχωριστικές γραμμές.
Από τη μια ο θλιβερός υπερασπιστής του πελατειακού κράτους και του κρατισμού.
Που ιδεοληπτικά και καταστροφικά αδυνατεί να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί να βαδίζει τον δρόμο της υπέρμετρης φορολογίας για να συντηρεί το άρρωστο δημόσιο και δη με τη στήριξη των συνδικαλιστών, των κρατικοδίαιτων φορέων και άλλων ινστρουχτόρων του σοβιετισμού.
Κι από την άλλη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με σαφείς και ξεκάθαρες αναφορές στον χειμαζόμενο ιδιωτικό τομέα και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Φιλελεύθερος μονόδρομος και ρεαλισμός εναντίον Κρατισμού και ουτοπίας.

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίζει τα ρέστα του.
Κατέλαβε την εξουσία με ψέματα, με εκβιασμούς, με πεζοδρόμιο, με άκρατο λαϊκισμό.
Αλλά και με – το πιθανότερο- κλεισμένη την αξιολόγηση, είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να διαχειριστεί μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση.
Όχι μόνο στην Οικονομία, μα και στην καθημερινότητα, με το προσφυγικό, τα ζητήματα στην Παιδεία, στην Ασφάλεια των πολιτών, στη Δικαιοσύνη, στην αναξιοπιστία στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Είναι δεδομένο ότι δεν γίνεται εσαεί να διαχειρίζεται τα πάντα με επικοινωνιακές μεθόδους, ούτε με αποπροσανατολιστικές μεθοδεύσεις.

Όμως, οφείλουμε να δούμε και να πούμε ότι παρά τον «άλλο αέρα» που δημιουργεί στη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι κι εκεί τόσο ρόδινα τα πράγματα.
Στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να έχουν ή να θέλουν να έχουν ρόλο οι δυνάμεις της αντίδρασης που είναι εθισμένες στον κρατισμό και με κοντόφθαλμη ματιά στο κομματικό ή και προσωπικό τους συμφέρον, δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για το απαιτούμενο νέο αφήγημα.
Οι δυνάμεις που δρουν αντιφατικά ακόμη και σε σχέση με τις πολιτικές αναφορές τους.
Αντιδρούν κάποιοι, επί παραδείγματι, στην πολιτική τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στον Μεσαίο – Κεντρογενή χώρο και συνάμα κάνουν αναφορές πίστης στον ιδρυτή του κόμματος.
Μα εκείνος πρώτος έκανε την υπέρβαση και τοποθέτησε τη Νέα Δημοκρατία στο Κέντρο του πολιτικού άξονα.
Εκείνος πρώτος δημιούργησε τις προϋποθέσεις αυτονόμησης της Νέας Δημοκρατίας από τα σκοτεινά συντηρητικά μυαλά και τις παθογένειες.
Εκείνος πρώτος έσβησε με μια κοντυλιά τις προδικατορικές παθογένειες, λύνοντας το Πολιτειακό, αναγνωρίζοντας το ΚΚΕ, κόβοντας τους στενούς δεσμούς με τη συντήρηση (εκκλησία, σκληρή Δεξιά κλπ) και ανοίγοντας η Νέα Δημοκρατία για την είσοδο νέων δυνάμεων.
Εκείνος πρώτος δημιούργησε τις παρακαταθήκες  για να δημιουργηθεί ένα υπερβατικό κόμμα κι όχι απλώς διαχειριστικό.

Ο Κυριάκος έχει μια μοναδική ευκαιρία.
Η Νέα Δημοκρατία να υπερβεί υπό την ηγεσία του τη Νέα Δημοκρατία!
Να δημιουργήσει, δηλαδή, ένα σύγχρονο κι ευέλικτο κόμμα που θα κυριαρχήσει, όχι μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατικών στόχων αλλά και σε επίπεδο ιδεών.
Να μη συρθεί –όπως επανειλημμένως συνέβη στο παρελθόν με πολιτικές ηγεσίες του κόμματος- από τους αντιπάλους του αλλά να καταδείξει τα ουσιαστικά οφέλη φιλελευθεροποίησης της Νέας Δημοκρατίας και του τόπου.
Αυτό θα επιτευχθεί  μόνο αν παραβλέψει το ήσσονος σημασίας πολιτικό κόστος και πει αλήθειες που θα έχουν σαφές μακροχρόνιο κομματικό κι εθνικό όφελος.
Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με μικροπολιτική ούτε με πρόσωπα φθαρμένα.
Χρειάζεται ριζική ανανέωση.
Με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τα σημεία των καιρών και προετοιμασμένους για την υπέρβαση!
Άλλωστε, τα … καμμένα μυαλά έχουν εκπροσώπηση και είδαμε την πορεία τους…




1 σχόλιο:

  1. Αρκεί να αντέξει να το κάνει ο Κυριάκος! Τόσο απλό αλλά συγχρόνως και τόσο δύσκολο γιατί στην ουσία θα πρέπει να δώσει όραμα και προοπτική στους Έλληνες να υπερβούν τον κακό εαυτό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή