Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μουσουλμάνος βουλευτής που πάει από κόμμα σε κόμμα


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Στην ομιλία του από την Κομοτηνή που επισκέφθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αναφέρθηκε στους Μουσουλμάνους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και ζήτησε να είναι πιο ενεργοί για να επιλύουν τα προβλήματα των ομοθρήσκων τους. 
Ομοεθνών ήθελε να πει, αλλά
συγκρατήθηκε.
Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι Μουσουλμάνοι Βουλευτές στη Ροδόπη;
Είναι δυο (2) του ΣΥΡΙΖΑ (ο μικροβιολόγος Μουσταφά Μουσταφά κι ο οδοντίατρος  Αϊχάν Καραγιουσούφ) και ένας, ο Ιλχάν Αχμέτ,  που εξελέγη με το Ποτάμι.
Ειδικά αυτός, δικηγόρος το επάγγελμα, έχει αλλάξει όλα τα κόμματα του πολιτικού μας φάσματος , μεταφέροντας την εκλογική του πελατεία εδώ κι εκεί.
Εξελέγη πρώτη φορά το 2004 με τη Νέα Δημοκρατία.
Σ΄ εκείνες τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε άνοδο 11 ποσοστιαίων μονάδων στο νομό Ροδόπης. Από 36,5% έφτασε στο 47,5%.
Κι ο Ιλχάν Αχμέτ έλαβε 13.500 σταυρούς κι έγινε ο πρώτος Μουσουλμάνος βουλευτής της από το 1985.
Στις εκλογές του 2007, ο Ιλχάν Αχμέτ αύξησε τους σταυρούς του σε 15 χιλιάδες, αλλά δεν εξελέγη αφού από τα τερτίπια του εκλογικού νόμου η Νέα Δημοκρατία –αν και πρώτο κόμμα- έβγαλε έναν βουλευτή (Στυλιανίδης με 500 ψήφους περισσότερους από τον Αχμέτ) έναντι δυο βουλευτών που εξέλεξε το δεύτερο ΠαΣοΚ.  
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του 2009.
Τον Μάιο του 2012, φεύγει από τη Νέα Δημοκρατία και μαζί με την εκλογική του πελατεία προσχωρεί στη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το κόμμα λαμβάνει 17,5% στο Νομό Ροδόπης κι εκείνος παρ’ ότι συγκεντρώνει σχεδόν 4 χιλιάδες ψήφους περισσότερους από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεν εκλέγεται επειδή η «Δημοκρατική Συμμαχία» δεν υπερέβη το 3%.
Τον Ιούνιο του 2012, φεύγει από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και σαγηνευμένος από τον Φώτη Κουβέλη προσχωρεί στη ΔΗΜΑΡ.
Το κόμμα, από 3% που είχε στο Νομό εκτοξεύεται στο 17,5% αλλά πάλι δεν βγαίνει έδρα.
Στις ευρωεκλογές του 2014 στηρίζει το Μουσουλμανικό κόμμα ΚΙΕΦ που έλαβε 50% στη Ροδόπη αλλά πανελλαδικά δεν πέρασε το 3% για εκλέξει ευρωβουλευτή.
Στις εκλογές του 2015 πέρασε τις όχθες του «Ποταμιού».
Τον ακολούθησε ως συνήθως η εκλογική του πελατεία και τελικά κατάφερε να εκλεγεί.
Όμως, ούτε στο «Ποτάμι» στέριωσε.
Τον Ιανουάριο του 2017σαγηνεύθηκε από τον πολιτικό λόγο της Φώφης Γεννηματά και προσχώρησε στο ΠαΣοΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη).
Στις δε πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, στήριξε με χέρια και με πόδια στη Ροδόπη τη Φώφη Γεννηματά.
Κι όποιοι μιλούν για ένα «τέρας» πολιτικής ασυνέπειας, για πολιτικό καιροσκοπισμό, πολιτικά παιγνίδια, απεριόριστο πολιτικό «εγώ», και μεσαίωνα στην πολιτική, μάλλον θα πιουν το ποτήρι του Ιλχάν Αχμέτ ως το τέλος…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου