Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Όπως αναμενόταν χάσαμε!

Περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η ανάγνωση του σκεπτικού και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που εκδίκασε την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας, αναφορικά με το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στην ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008.
Όπως αναμενόταν, η απόφαση αναφέρει ότι τα Σκόπια έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να γίνουν μέλη οργανισμών που αποτελούνται από κράτη – μέλη, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Επιπλέον, κάνει δεκτή την προσφυγή των Σκοπίων, που υποστήριξαν ότι το ελληνικό βέτο αποτελεί παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας των δυο χωρών.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο αίτημα της σκοπιανής προσφυγής, με το οποίο ζητούσε να μη μπορεί η Ελλάδα να αρνηθεί
 στο μέλλον την ένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς, το δικαστήριο δεν λαμβάνει θέση.
Επιπλέον, στη λογική του «50-50», η Χάγη απαγόρευσε στα Σκόπια τη χρήση ελληνικών εθνικών συμβόλων, όπως ο ήλιος της Βεργίνας, γεγονός που δικαιώνει μόνο ηθικά την Ελλάδα, αφού οι σκοπιανοί ήδη τον έχουν αφαιρέσει από τη σημαία τους.

Αν και αναμενόμενη η συγκεκριμένη απόφαση, είναι μια κακή απόφαση για την Ελλάδα, τόσο σε ηθικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.
Πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η απόφαση μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, όπου οι Σκοπιανοί μπορεί να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα εισόδου, με την ελληνική πλευρά να καλείται να το αντιμετωπίσει, χωρίς πολλά επιχειρήματα.

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση Παπαδήμου που καλείται να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα», πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Είναι άγνωστο, όμως, αν αυτό συμβεί, προκειμένου να αποφευχθούν κλυδωνισμοί από τις ενδεχόμενες διαφορετικές θέσεις των κομμάτων.
Όμως, καθώς υπάρχουν, αυτή την εβδομάδα, δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το Σκοπιανό, απαιτούνται περίπλοκοι πολιτικοί χειρισμοί.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται την Ελλάδα, αναμένεται να συζητήσει το θέμα, τόσο με τον Κάρολο Παπούλια και τον Λουκά Παπαδήμο, όσο και με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Αποκλίνουσες οι θέσεις των κομμάτων και οι ανησυχίες Παπαδήμου
Το βέβαιο είναι ότι ο χειρισμός του θέματος κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Αποδεικνύει δε ότι όταν γίνεται εξωτερική πολιτική με τη ματιά στις εσωτερικές ισορροπίες, τα πράγματα περιπλέκονται.
Ήδη, οι θέσεις των κομμάτων είναι αποκλίνουσες.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Σταύρο Δήμα, ενώ είναι άγνωστο αν έχει γίνει επί του θέματος συζήτηση και με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τηρεί «σιγήν ιχθύος», αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γνωστές του θέσεις παραμένουν αμετάβλητες. Σε ότι αφορά τον Γιώργο Καρατζαφέρη, είναι σαφής η θέση του, όταν ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει λύση σύνθετης ονομασίας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Πιθανά προβλήματα
Ο Λουκάς Παπαδήμος, συμφώνως με όσα διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμά ότι αν υπάρξει ενδοκυβερνητική κακοφωνία, θα δοθεί η ευκαιρία σε τρίτους να εγείρουν μεγαλύτερο ζήτημα. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χώρες όπως η Αγγλία και η Σουηδία, που και στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα στα θέματα της διεύρυνσης, με αφορμή το Σκοπιανό να επανέλθουν κατά το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Ανάλογο φαινόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη-μέλη όπως η Τουρκία ίσως αμφισβητήσουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου στην υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας στις 7-8 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος, έχει άλλη μια «καυτή πατάτα» στα χέρια του. Πρέπει να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, καλώντας τον να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου