Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η λογική Μπουτάρη

Ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, έχει δείξει με τις πράξεις του ότι τον οδηγεί η απλή λογική. Μπορεί να δείχνει «αναρχοαυτόνομος» ή αντισυμβατικός, αλλά η αλήθεια είναι ότι σκέφτεται διαφορετικά από τον μέσο όρο των συμβατικών – συστημικών πολιτικών. Κι αυτό αποτελεί στην εποχή μας μέγα εύσημο.Το σημαντικότερο για τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, είναι ότι δεν χαϊδεύει αυτιά και υπερασπίζεται με πάθος την λογική. Έπεσε στα χέρια μας μια συνέντευξή του στο περιοδικό Soul. Μια συνέντευξη πλήρης πολιτικού ρεαλισμού. Καταθέτουμε
 αποσπάσματα:
 «Το στοίχημα είναι να αστικοποιηθεί ο πληθυσμός της πόληςΔεν είμαστε αστοί. Είμαστε ρεμπέτ ασκέρι. Δε μας ενδιαφέρει ο δημόσιος χώρος, μόνο ο ιδιωτικός. Και όταν αδιαφορεί για τον δημόσιο χώρο, παύεις να είσαι αστός. Δε ζεις σε πόλη».
Δηλώνει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μπορεί ελέω «Καλλικράτη», να λειτουργεί θαυμάσια με 3.000 άτομα ενώ έχει 5.000.
«Η μισθοδοσία του δήμου είναι εφτάμισι εκατομμύρια τον μήνα, αλλά, αν ο αριθμός των εργαζομένων πέσει στους 3.000, το κόστος κατεβαίνει στα 4 εκατομμύρια. Πενήντα (50) εκατομμύρια τον χρόνο μπορούμε να έχουμε εξοικονόμηση μόνο από τη μισθοδοσία. Τη στιγμή που εγώ περικόπτω τον προϋπολογισμό και είμαι ανήμπορος να κάνω ασφαλτοστρώσεις και έργα οδοποιίας. Αλλά και με 2.000 άτομα (μια κωμόπολη!) στον τομέα καθαριότητας «θα έπρεπε να είναι γλειμμένη η πόλη».
Η πόλη όμως δεν είναι καθαρή, αλλά βρωμά και ζέχνει. Κι ο δήμαρχος σε σχέση με την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων επιχειρεί να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα.
Δημοσιογράφος:  «Και τι θα πει το ΠΑΜΕ; Θα σας πούνε ότι τα βγάζετε στο σφυρί;» Μπουτάρης: «Aς πούνε ό,τι θέλουνε. Ναι, κύριε, ιδιωτικοποιώ. Τι θα πει ιδιωτικοποίηση; Απολαμβάνει ο δημότης καλύτερων υπηρεσιών; Έχει οικονομικό όφελος; Προσφέρει αυτή την εξοικονόμηση σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη και τους οποίους ο ιδιώτης διαφορετικά δε θα προστρέξει; Πού είναι το πρόβλημά σου, επομένως; Ο ιδιώτης με τι τα μαζεύει τα σκουπίδια δηλαδή; Με κουνέλια; Άνθρωποι δεν τα μαζεύουν και πάλι τα σκουπίδια; Δίνουμε εργασία σε αυτούς τους ανθρώπους; Επιπλέον, δεν μπορώ πια να δέχομαι ότι από τις 6,5 ώρες ωραρίου του δημοτικού υπαλλήλου αυτός δεν δουλεύει ούτε τις τρεις».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχωρά κι άλλο. Ξεκινά πρόγραμμα παρεμβάσεων . Επί παραδείγματι στα ΚΑΠΗ. Δείτε τι λέει:
«Τα ΚΑΠΗ, για παράδειγμα. Τι κάνουν αυτά; Εκδρομές και χορούς. Άλλη μια προσοδοφόρα φάμπρικα. Συμφωνίες με μαγαζιά, πληρωμές με το κεφάλι, εκδρομές στου διαόλου τη μάνα. Η δική μου ιδέα είναι να δραστηριοποιηθούν οι ηλικιωμένοι στη φύλαξη πάρκων. Μόλις διαπιστώνουν αξιόποινη πράξη, να τηλεφωνούν στη δημοτική αστυνομία... Ένα δεύτερο πακέτο, το οποίο μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Βγάλε τις κυρίες από τα ΚΑΠΗ και καθοδήγησέ τες στη λαϊκή αγορά. Να φτιάχνουν μία φορά την εβδομάδα πίτες, γλυκά του κουταλιού, και να βγαίνουν να τα πουλάνε. Για να νιώσουν όλοι χρήσιμοι, αντί να κλαίνε τη μοίρα τους και να αισθάνονται παραπεταμένοι. Αυτά τα πράγματα γίνονται σε όλο τον κόσμο».
Αποτελούν, αυτά και πολλά άλλα –ναι ή όχι- πολιτικό ρεαλισμό; Ο Μπουτάρης δεν ανακαλύπτει την Αμερική. Το λέει ο ίδιος. Αυτά τα πράγματα που γίνονται σε όλον τον κόσμο, έφτασε ο καιρός να γίνουν και στην χώρα μας. Κι η Θεσσαλονίκη, μπορεί να γίνει πρωτεύουσα λογικής!
Αυτά λοιπόν τα πράγματα που γίνονται σε όλο τον κόσμο και είναι προϊόν της κοινής λογικής καιρός είναι να αρχίσουν και στην Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να δείξει τον δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου