Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η πρώτη δικαίωση από την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου

Όσοι εδώ και πολλά χρόνια είχαμε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου, είχαμε χαρακτηριστεί περίπου ως…φασίστες.
Όσοι έβλεπαν ότι με την διαμορφωμένη κατάσταση από ομάδες, υποομάδες, ακόμη και ποινικούς καταδίκους, δεν μπορούσε επ’ ουδενί το Πανεπιστήμιο να επιτελέσει το έργο του, ήταν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, ενός εκφυλιστικού συστήματος πανεπιστημιακών, κομματικών και δημοσιογραφικών συμφερόντων.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, έδειχνε μονίμως συνοδοιπόρος της εκνομίας.
Η ΠΟΣΔΕΠ, ποτέ δεν «μίλησε», όταν
 συστηματικά και επί δεκαετίες «άγνωστοι» κατέστρεφαν τα ΑΕΙ, κουκουλοφόροι απειλούσαν και ξυλοκοπούσαν καθηγητές και καθιστούσαν τα Πανεπιστήμια αποθήκες μολότοφ.
Η ΠΟΣΔΕΠ, σιώπησε ακόμη κι όταν όλοι αναγνώριζαν την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων.

Τώρα, μετά τις βιαιότητες που διεπράχθησαν εναντίον του Ιωακείμ Γρυσπολάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ακόμη και από διδάσκοντα, κάτι δείχνει ν’ αλλάζει.
Πριν τις βιαιότητες, στο διαδικτυακό «Βήμα Διαλόγου του Πολυτεχνείου», αποκαλούνταν όσοι είναι υπέρ του νέου νόμου για τα ΑΕΙ «ταγματασφαλίτες», «χουντικοί επίτροποι» και «δωσίλογοι»!
Κάποιοι, μάλιστα, υπόσχονταν λαϊκά δικαστήρια.
Έτσι, καμιά εικοσαριά καλόπαιδα, δημοκράταροι και «παλικάρια» της…φακής, δημιούργησαν το «λαϊκό δικαστήριο» και μάλιστα εξετέλεσαν την ποινή, που ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του καθηγητή!
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, κώφευε πριν την αήθη επίθεση, παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά.
Κι αντί να λάβει μέτρα να προστατεύσει την ακαδημαϊκή ελευθερία, ζήτησε από τον καθηγητή να….μην κάνει το μάθημά του!
Μάλιστα, έβγαλε κι ανακοίνωση με την οποία συνιστούσε «ψυχραιμία και σύνεση προς όλες τις πλευρές»!!!!!
Δηλαδή, η Πρυτανεία, έβαλε τον καθηγητή στο ίδιο τσουβάλι με την αλητεία και τους χουλιγκάνους!!!

Συνεπώς, η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της ΠΟΣΔΕΠ, είναι θετική εξέλιξη και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη που αλλάζει την μέχρι σήμερα υφιστάμενη ασυδοσία των ενδοπανεπιστημιακών συμμοριών.
Η ανακοίνωσή της με την οποία αναφέρει ότι «το Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση των ανθρώπων του και κυρίως των ακαδημαϊκών λειτουργών», αποτελεί πραγματική επανάσταση.
«Κεντρικό συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκότητας -και του πανεπιστημιακού ασύλου- αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη και αβίαστη διατύπωση απόψεων και θέσεων. Πρακτικές προγραφών, συκοφαντιών, εμπρηστικών διακηρύξεων, διαπομπεύσεων με “αφίσες καταζητουμένων” και βίαιων επιθέσεων της όποιας μειοψηφίας ή μη κατά οποιουδήποτε μέσα στα ιδρύματα είναι καταδικαστέες», αναφέρει.
Είναι σαφές, ότι τώρα αρχίζουν να βλέπουν εκείνα που βλέπαμε εμείς οι…φασίστες!
Η προτροπή της ΠΟΣΔΕΠ στους πρυτάνεις και στο Υπουργείο Παιδείας «να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και λοιπών ακαδημαϊκών λειτουργιών», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια θάρρους και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.
Αν, μάλιστα, την προτροπή την απηύθυναν και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, που είναι ο κύριος υπεύθυνος αντιμετώπισης των εκνόμων, θα είχαν πετύχει τον απόλυτο στόχο.
Ίσως, όμως, να σκέφτηκαν ότι ο Χρήστος Παπουτσής έχει να ασχοληθεί με το πώς θα κάνει έξωση στο υπουργείο Ανάπτυξης (Ναυτιλίας) και δεν προλαβαίνει να μεριμνήσει για να διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια….   

Πάντως, όπως και να είναι τα πράγματα, η αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ είναι στην σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύει και την ορθότητα του νέου νόμου για την Παιδεία, αλλά και δικαιώνει όλους εκείνους που μιλούσαν για την αναγκαιότητα κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου.
Η Η

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου