Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η Μέρκελ ετοιμάζεται να βάλει όπισθεν

Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και τα άλλα μεγάλα κράτη που συμμετέχουν στο ΔΝΤ, φαίνεται να μην αφήνουν περιθώρια πολλών ελιγμών στη Γερμανία και μάλλον βρίσκεται η μέθοδος για να δανειοδοτούνται οι ευρωπαϊκές χώρες, όταν δεν μπορούν να βγουν στις αγορές.
Η μέθοδος, μάλλον θα προβλέπει δανεισμό του ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο εν συνεχεία δανεισμός των χωρών από αυτό.
Οι πιέσεις του Ομπάμα στην Μέρκελ είναι ασφυκτικές και αποτυπώνονται με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου:
«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματά μας είναι και δικά τους και το αντίστροφο.
Το ΔΝΤ, λοιπόν ,είναι ο τόπος όπου συναντώνται Ρωσία, Κίνα, Αμερική και Ευρώπη και γι’ αυτό θα
 πρέπει να προωθήσουμε μια κοινή λύση».

Με βάση το νέο σχέδιο αποφεύγεται η απευθείας χρηματοδότηση ή διάσωση ευρωπαϊκών χωρών μέσω της ΕΚΤ, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και που απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο.
Τώρα όμως το Βερολίνο δείχνει ότι μπορεί να το συζητήσει.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε:
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα κεφάλαια του ΔΝΤ μέσω διμερών δανείων. Φυσικά θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Φυσικά πρόκειται για τις κεντρικές τράπεζες σε τελική ανάλυση. Τα διμερή δάνεια είναι καταρχήν μια πιθανή λύση. Αν το ΔΝΤ θέλει να διευρύνει το πεδίο δράσης του αυξάνοντας τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, τότε είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι, πρόκειται για εργαλεία του ΔΝΤ».

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι αν δεν επιλεγεί αυτή η μέθοδος, τότε αναγκαστικά θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει χρήμα.
Κάτι που για την Γερμανία αποτελεί «κόκκινη» γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου