Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Να πολεμήσουμε τις ιδεοληψίες με ρεαλισμό και στο Ασφαλιστικό

Από το Μεσολόγγι
γράφει
ο Χρήστος Διαμαντόπουλος

Την προηγούμενη Τετάρτη πήγα  στην συνάντηση επιστημονικών φορέων στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας που οργάνωσε για το ασφαλιστικό ο κ. Νίκος Κωστόπουλος,  ο οποίος κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια για να ενημερωθεί  σε βάθος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 Τόσο από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων όλων των πολιτικών αποχρώσεων όσο και από απλούς ενεργούς πολίτες, γεγονό που γίνεται για πρώτη φορά και είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο
νέος πρόεδρος κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα ουσιαστικής πολιτικής και επικοινωνίας στην κοινωνία για να καθοριστούν προτάσεις και λύσεις για μείζονα προβλήματα της χώρας.

Η συνάντηση έγινε λοιπόν αυτή την φορά με φορείς που εκφράζονται συνδικαλιστικά στο χώρο της ΝΔ κάτι που δεν είχε ξαναγίνει με τόσο επίσημο τρόπο και ήταν εκπρόσωποι ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Κατατέθηκαν προτάσεις τις οποίες θα επεξεργαστεί η ομάδα που έχει καθοριστεί για να παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση μια αντιπρόταση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου το οποίο όλοι κατά γενική ομολογία συμφωνούν ότι είναι ένα νέο φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο και τίποτα παραπάνω.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής το ασφαλιστικό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας είναι ο υποχρεωτικός - κρατικός ασφαλιστικός φορέας (π.χ. ΙΚΑ).
Είναι ο πυλώνας που εξασφαλίζει την κοινωνική ασφάλιση την υποχρέωση του κράτους δηλαδή να φροντίζει τον άνθρωπο που μετά από κάποια χρόνια εργασίας δεν μπορεί να συνεχίσει.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι, για παράδειγμα, τα επαγγελματικά ταμεία και μπορεί να είναι ένα μεικτό σύστημα (κρατικό ή/και ιδιωτικό).
Στόχος του  είναι να αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.
Ποσοστό αναπλήρωσης είναι το ποσό της σύνταξης σε σχέση με τον μισθό του ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, εάν ο μισθός ήταν 100 ευρώ και η σύνταξη που προκύπτει είναι 30 ευρώ, τότε το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 30%.
Ο τρίτος πυλώνας  αφορά την ιδιωτική ασφάλιση.

Στην Ελλάδα έχουμε επενδύσει επίσημα ως κράτος στους δύο πρώτους πυλώνες.
Για να βάλουμε και κάποιους αριθμούς στο τραπέζι, οφείλουμε να τονίσουμε ότι αυτή την στιγμή οι συντάξεις κοστίζουν συνολικά τριάντα δις.
Τα 15 δις έρχονται κατευθείαν από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 15 δις από τα ταμεία(πρώτο και δεύτερο πυλώνα).
Είναι εξωφρενικό αν σκεφτούμε ότι  ολόκληρο το κράτος έχει έσοδα 50δις και οι συντάξεις  σαν μέγεθος είναι τόσο μεγάλο ποσοστό των εσόδων.
Είναι ακόμη πιο τραγικό αν σκεφτούμε ότι η ανεργία είναι κοντά στο 27%  και ότι υπάρχουν κοντά στους 350 χιλ. συνταξιούχοι που περιμένουν να βγουν στην σύνταξη. 
Ουσιαστικά για την ώρα δουλεύουν  τρία άτομα για να πάρει σύνταξη ένας.
Είναι ακόμη πιο τραγικό όταν ο πρώτος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στα 500 ευρώ και ο νέος άνθρωπος εκτός  ότι πρέπει να δημιουργήσει και να εξασφαλίσει το μέλλον του θα πρέπει να σκεφτεί να κάνει οικογένεια.
Αν βάλουμε στην εξίσωση και την υπογεννητικότητα μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει ίσως και στο σχετικά άμεσο μέλλον με την κατάρρευση του ασφαλιστικού οικοδομήματος.

Στην συζήτηση, λοιπόν, διαπίστωσα ότι η Νέα Δημοκρατία ευτυχώς αναγνωρίζει την ανάγκη πια να αναπτύξουμε και γρήγορα μάλιστα τον τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού δηλαδή την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ομιλητές εκπρόσωποι κυρίως της γενιάς πολυτεχνείου δεν έχουν αντιληφθεί ακριβώς το μέγεθος της χρεοκοπίας του κράτους και την αδυναμία καταβολής των συντάξεων που νομίζουν ότι δικαιούνται.
Το φοβερό και τρομερό είναι ότι η κοινωνία γκρινιάζει για την εθνική σύνταξη που είναι σχετικά χαμηλή αν πάει με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.
Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι το σύστημα είναι αναδιανεμητικό.
Σκέφτονται όμως ως να είναι  ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ!!!!

Που είναι, τώρα, η μεγαλύτερη παρανόησή μας ως έθνος, ως πολίτες, ως ψηφοφόροι:
Αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα τρομάζει με την είσοδο ιδιωτών που εγγυάται ένα ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα, αρχίζει και πετάει κορώνες για νεοφιλελεύθερη πολιτική παρόλα αυτά έχει απαιτήσεις λες και το σύστημα είναι ήδη ανακεφαλαιοποιητικό...
Λέει δηλαδή ότι εγώ έδινα μεγάλες εισφορές, άρα δεν πρέπει να πάρω την ίδια σύνταξη με αυτόν που έδινε μικρότερες εισφορές σε περίπτωση που καθοριστεί για όλους η ίδια εθνική σύνταξη...
Δεν έχουν καταλάβει ότι έδιναν εισφορές για να πληρώνονται οι συντάξεις τότε και όχι για να πληρωθούν οι δικές τους συντάξεις!!!!!

Σε Ευρωπαϊκό πάντως επίπεδο και προφανώς και στην χώρα μας αν προχωρήσουμε με την χρήση του τρίτου πυλώνα για το ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι εγγυήσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να είναι εξασφαλισμένες οι συντάξεις με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Είναι κοινό μυστικό  ότι εξαιτίας της κρίσης σε όλη την Δύση αυτή την στιγμή έχουν τόσο πρόβλημα οι τράπεζες όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες οπότε για να εμπιστευτεί ο πολίτης τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να λειτουργεί υπό ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο που αφορά την ρευστότητα και τα επενδυμένα κεφάλαια.

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι στην συνάντηση ακούστηκαν και νέοι άνθρωποι που ζήτησαν τολμηρές προτάσεις ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ.
Στην Νέα Δημοκρατία πολλοί τρομάζουν με ταμπέλες μην μας αποκαλέσουν νεοφιλελεύθερους ή ανθρώπους της νέας τάξης ή οτιδήποτε άλλο από τις ταμπέλες που χρησιμοποιούν αριστερίζοντες κομματικοί ιδιαίτερα πετυχημένα τα τελευταία τριάντα χρόνια που μπλοκάρουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα που δεν θα εξαρτάται από δανεικά για να λειτουργήσει.
Επιτέλους θα πρέπει να πολεμήσουμε την ιδεοληψία που καλλιεργεί ο κρατισμός που προστατεύει συγκεκριμένα κρατικοδίαιτα συμφέροντα και προνόμια.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε αντιμέτωποι με την ύφεση, με την υπερφορολόγηση και με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.
Είμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός να μην πάρουμε σύνταξη ποτέ.
Μοιραία λοιπόν, απαιτούμε γενναίες και τολμηρές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα χωρών που έκαναν μεταρρυθμίσεις εγκαίρως όπως στην Σουηδία τον Καναδά την Δανία την Αγγλία και απέτρεψαν την κατάρρευση.
Άλλωστε είναι και οι χώρες που όλοι οι νέοι μας μεταναστεύουν.
Ας τολμήσουμε τώρα πριν είναι αργά.



·        Ο  Χρήστος Διαμαντόπουλος είναι περιοδοντολόγος MSc University of Minnesota & Harvard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου