Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Στο Καλντερίμι (Νο 164)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost με τα Πολιτικά –Παραπολιτικά σχόλια, τις Τυπολογίες, το Αθλητικό Καλντερίμι και τις Μουσικές ιστορίες
δια χειρός Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου.



1η ενότητα
Πολιτικά – Παραπολιτικά σχόλια

@ Καλημέρες, καλημέρες, καλώς ήρθατε και σήμερα στην δική μας παρέα…
Καφέ φτιάξατε;
Καφέ ήπιατε;
Αν όχι τρέξτε… Περιμένω.
Άλλωστε ο καφές είναι το ρόφημα που μετατρέπει αυτομάτως το «γαμ***σέ μας πρωί πρωί», σε καλημέρα…

@ Τα μάθατε τα νέα;
Οι Ευρωπαίοι μας ζητούν αναλυτικό αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που
υπάρχουν στη χώρα μας.
Και περιμένουν.
Και θα περιμένουν.
Εδώ δεν ξέρουμε τόσα χρόνια πόσοι υπάλληλοι αμείβονται από το ελληνικό κράτος ή ποια είναι η ακίνητη κρατική περιουσία, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ξέρουμε;

@ Χαρακτηρίστε με όπως θέλετε, αλλά προσωπικά με πρωθυπουργό τον Αλέξη κι υπουργό Εξωτερικών τον Κοτζιά, μόνο για την Πελοπόννησο δεν ανησυχώ…

@ Στο Καστελόριζο, τα λέγαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, αποβιβάζονται συνεχώς στρατιές προσφύγων και λοιπών αγνώστων…
Κανενός το ους δεν ιδρώνει….

@ Κι ο Αλέξης τρέχει με τον Νταβούτογλου σε φιέστες –φάρσες…
Όπου μεταξύ άλλων οι Τούρκοι τον ανακηρύσσουν διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας.
Βλέπετε στο Μαξίμου ασκούν στρατηγικό σχεδιασμό οι Καρανίκες…

@ Για πάμε να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπου υπάρχουν έντονες ζυμώσεις αναφορικά με την ανεπάρκεια όχι μόνο των μηχανισμών του κόμματος, αλλά και την χαρακτηριστική λειψανδρία σε επίπεδο στελεχών που έχουν την δυνατότητα να χαράξουν και να ασκήσουν πολιτική.

@ Όλο και περισσότερο γίνεται ορατό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που τα στελέχη του έχουν επίπεδο… Καρανίκα.
Ακόμη και τώρα που η εξουσία είναι στα χέρια του, βλέπουμε ότι αυτή μοιράζεται μεταξύ γνωστών και φίλων από το κομματικό συνονθύλευμα.
Κι οι φυλές της Κουμουνδούρου  έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε έντονες παρασκηνιακές κινήσεις για την επικράτησή τους, στην σχεδόν βέβαιη «επιχείρηση» του Μαξίμου για να γίνει συντεταγμένο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι που αναμένεται να «επιχειρηθεί» στο συνέδριο που μάλλον θα γίνει τον Μάιο.

@ Δυο είναι οι κύριες ομάδες που προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή και δυναμική τους.
Κι οι δυο κινούνται πέριξ του προεδρικού περιβάλλοντος.
Η μια εκφράζει το σχέδιο πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της έχουν αρχίσει να μιλάνε ακόμη κι υψηλοφώνως περί… σοσιαλδημοκρατίας.
Στην ομάδα αυτή δεσπόζουν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Όλγα Γεροβασίλη.
Τις απόψεις τους συμμερίζονται ο Δημήτρης Μάρδας, ο Γιάννης Αμανατίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η «ημιαυτόνομη» Νίνα Κασιμάτη, καθώς κι η ομάδα που είναι συντεταγμένη πίσω από τον Κοτζιά.
Στην οποία ανήκουν οι Νίκος Τόσκας, Γεωργία Γενιά και κάποια μέλη της ΚΕ.

@ Η δεύτερη ομάδα αντιτίθεται σφόδρα στην πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θεωρούν καταστροφική μετάλλαξη, αφού θα του στερήσει τον ριζοσπαστικό και κινηματικό χαρακτήρα του.
Σ΄αυτήν συντάσσονται ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κι ο Δημήτρης Βίτσας.
Όμως δεν είναι μόνο αυτοί.
Τις απόψεις τους συμμερίζονται κι οι περισσότεροι εκ της ομάδας των «53», οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να ανοίξουν πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας με όσους έφυγαν από το κόμμα αλλά δεν προσχώρησαν στο κόμμα Λαφαζάνη.
«Δείχνουν», μάλιστα χαρακτηριστικά τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Τ. Κορωνάκη, αλλά και τον πρώην γραμματέα της νεολαίας Ηλία Χρονόπουλο.

@ Κοντά στη δεύτερη ομάδα, βρίσκεται κι η…  ομάδα της «Πλατφόρμας 2010», των Μπαλάφα και Παπαδημούλη, τις απόψεις της οποίας συμμερίζεται και η Ρένα Δούρου κι ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης.

@ Να πούμε και κάτι για την ομάδα των «53».
Ουσιαστικά βρίσκεται εν υπνώσει.
Και το γράφουμε …κομψά.
Πιο σωστή θα ήταν η διατύπωση «εν διαλύσει».
Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει πολλά περιθώρια διαφοροποίησης στις κυβερνητικές επιλογές, λόγω της θέσης του ως «τσάρου» της Οικονομίας.
Τι ίδιο συμβαίνει και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά και με τον Δρίτσα (αν κι αυτός εκφράζει τις διαφωνίες του στη στρατηγική επιλογή πώλησης του λιμανιού και επιχειρεί να την τορπιλίζει) και με την Τασία Χριστοδουλοπούλου και με την Θεανώ Φωτίου.

@ Εν των μεταξύ, από την ομάδα των «53» έχουν αρχίσει να διαρρέονται κι οι λόγοι για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας «έσπρωξε» ακόμη και σε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι η ομάδα είχε αρχίσει να επενδύει στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο κι ουσιαστικά τον προόριζε ως τον άνθρωπο που θα έβγαινε μπροστά για ν’ αμφισβητήσει –όταν ερχόταν η ώρα- τον Τσίπρα.
Όλα αυτά κι επειδή τίποτα δεν μένει κρυφό στην πολιτική, έφτασαν στα «αυτιά του Μαξίμου» κι ο Σακελλαρίδης ωθήθηκε σε παραίτηση.

@ Εν τω μεταξύ, όπως σας έχουμε γράψει εδώ και καιρό, έχει αρχίσει να δουλεύεται ο ανασχηματισμός.
Στο προηγούμενο «Καλντερίμι» αναφέραμε ότι επιδίωξη του Μαξίμου είναι να έχει σαφές μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Αναφέραμε και ποιοι είναι οι υπουργοί από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα που στον κατάλογο του πρωθυπουργού το όνομά τους έχει γραφεί με κόκκινα γράμματα.
Κι είδαμε με μεγάλη χαρά όλο αυτό το ρεπορτάζ να γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε τηλεοπτικούς σταθμούς κι ενημερωτικές εκπομπές, έστω κι αν προβλήθηκε χωρίς καμιά αναφορά στην πρωτότυπη πηγή του.

@ Να πάμε ένα βήμα παρακάτω.
Στο Μαξίμου ξέρουν ότι ο πάγκος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαιτέρως φτωχός.
Εδώ τα έχουν κάνει μαντάρα τα πρωτοκλασάτα ονόματα της Αριστεράς, σκεφτείτε τι γίνεται πιο κάτω…
Ελάχιστοι έχουν «μυρωδιά» από διοίκηση.
Ελάχιστοι γνωρίζουν τι και πως πρέπει να έρχονται νομοσχέδια στη Βουλή, ελάχιστοι έχουν ακόμη και στοιχειωδώς ικανούς συμβούλους, ελάχιστοι μπορούν ν’ ασκούν πολιτική βασισμένη σε όρους πραγματικότητας.
Κι ακόμη πιο ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει τη θέση της χώρας και κυρίως τι έχει υπογράψει η κυβέρνησή τους σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

@ Άρα, όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει επιλογές.
Κι οι εισηγήσεις που δέχεται δεν είναι άλλες από την προσπάθεια αξιοποίησης προσώπων εκτός κόμματος.
Χαρακτηριστικά διαρρέονται ως τέτοια πρόσωπα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη και μερικοί «Αριστεροί» τεχνοκράτες από τις παραγωγικές τάξεις.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προσφάτως κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και δη της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε σε γεύμα άνθρωπο της αγοράς εξ εκείνων που συνδέονται με το καραμανλικό περιβάλλον.
Τι συζητήθηκε σ’ αυτό;
Ζητήματα του τραπεζικού τομέα.

@ Σε ότι αφορά τον φτωχό πάγκο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει ξεχωρίσει κάποιες περιπτώσεις που ίσως να έχουν τύχη στον –μετά την αξιολόγηση- ανασχηματισμό.
Ποιες είναι αυτές;
Νίνα Κασιμάτη, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Μανιός, Γιώργος Βαρεμένος και Σωκράτης Φάμελλος.

@ Να πούμε και μια ιστοριούλα.
Για το βραβείο Καρλομάγνου.
Που απονέμεται κάθε χρόνο από την πόλη Άαχεν της Γερμανίας σε πρόσωπα που συνεισφέρουν στην ιδέα της Ευρώπης και της ειρήνης σ’ αυτή.
Το βραβείο θεσπίστηκε το 1950 μετά από πρωτοβουλία του δήμου Άαχεν
Έκτοτε έχουν βραβευθεί μ’ αυτό τεράστιες προσωπικότητες, όπως ο Αντενάουερ, ο Τσόρτσιλ, ο Μάρσαλ, ο Μιτεράν, ο Κολ, ο Ντ Εστέν, ο Μπλερ, ο Γκονθάλεθ, ο Σολάνα, ο πάπας Ιωάννης Παύλος, ο Ντελόρ κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1978.

@ Γιατί τα θυμηθήκαμε αυτά;
Επειδή κάποιοι έχουν βάλει λυτούς και δεμένους για να δοθεί εφέτος το συγκεκριμένο βραβείο στον Αλέξη Τσίπρα!

@ Τι έχουν να δουν ακόμη τα ματάκια μας;
Με χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν κατακλύσει την Ευρώπη, οι Έλληνες κυβερνητικοί που θα χόρευαν με νταούλια την Ευρώπη, επιζητούν το βραβείο που δίνεται για την συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης!

@ Θα μου πείτε εδώ οι Τούρκοι έκαναν τον δικό μας επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης (ορθώς αφού ουδείς άλλος Έλληνας πολιτικός προσέφερε τόσα «σκαλοπάτια» στην εξωτερική τους πολιτική)…
Κι εκείνος το αποδέχτηκε.
Στον Καρλομάγνο θα κολλούσαν τα αμετροεπή σαΐνια μας;

@ Τι ζούμε ρε πούσ*η μου;
Τι ζούμε;

@ Ερώτηση:
Τον Καρανίκα δεν υπάρχει κάποιος να τον κάνει διδάκτορα της ελληνικής φιλολογίας για να μη ζηλεύει τον κολλητό του;

@ Να πάμε και στη Νέα Δημοκρατία.
Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο Κυριάκος, τονίζαμε ότι ο δρόμος του δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Σ’ ένα κόμμα με βαρόνους, με προσωπικούς μηχανισμούς και πλήρως φθαρμένο δεν είναι διόλου εύκολος ούτε ο έλεγχος ούτε η ανανέωση.
Μπορεί ο Κυριάκος να επιβάλλει νέα ήθη, να έχει την στήριξη μεγάλου μέρους της βάσης του κόμματος, αλλά κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει ήδη να βάζουν τρικλοποδιές.
Και προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τεκμηριωθούν όσα αναφέρονται στη δημοσιογραφική πιάτσα περί Σαμαρά σε ρόλο «δούρειου ίππου», προσβληθέντος ανιάτως με τον «ιό» Σαρκοζί…
Ειδικά μετά τη δήλωσή του ότι έχει μάθει να δίνει αγώνες και με πολλούς και με λίγους, που αφήνει πολλά θέματα ανοικτά.
Και πολύ περισσότερο μετά τη συνεχή αμφισβήτηση του Κυριάκου από φιλικά σ’ αυτόν μέσα όπως η ιστοσελίδα  Antinews.
Τα θεωρώ, προς το παρόν, συμπτωματικά.
Και μέχρι να ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ που ίσως πάψει να τα θεωρεί τέτοια…

@ Εκείνο όμως που δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση είναι η όλως διόλου αδιαφορία κάποιων βουλευτών του κόμματος.
Σε σημείο που όλο και περισσότεροι ισχυρίζονται ότι κάνουν «λευκή απεργία» κι ότι το ΜΟΝΟ που τους απασχολεί είναι η επανεκλογή τους.
Κι επειδή εδώ δεν έχουμε μάθει να «μασάμε τα λόγια μας», θα γράψουμε ονόματα βουλευτών που λάμπουν δια της απουσίας τους από την «επιχείρηση» αναδιάρθρωσης κι αναγέννησης της Νέας Δημοκρατίας.’
Πού είναι και τι κάνει, επί παραδείγματι, ο Γιώργος Βλάχος;
Που ορίστηκε και Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου;
Πού είναι και τι κάνει η ο Μπασιάκος;
Ο Αδριανός;
Ο Μπούρας;
Ο Κατσαφάδος;
Ο Γιόγιακας;
Ο Κόνσολας;
Ο Βαγιωνάς;
Ο Σαλμάς;
Η Έλενα Ράπτη;
Ο Μηταράκης;
Ο Αθανασίου;
Ο Φορτσάκης;
Ο Τσιάρας;
Πού είναι τόσοι και τόσοι που είναι άφαντοι τόσο από τις περιφέρειές τους όσο και από το κοινοβουλευτικό έργο;

@ Και δεν αναφέρομαι στους επίσης άφαντους Τραγάκη, Γιακουμάτο, Βούλτεψη και κάποιους άλλους, επειδή η εξαφάνισή τους μόνο καλό κάνει στη Νέα Δημοκρατία…
Θα επανέλθουμε επί τούτου.
Σύντομα, που λέει κι η κυρία.

@ Ερώτηση:
Καλά πόσο βλαμμένοι μπορεί να είναι κάποιοι σαμαροφύλακες που διαμηνύουν ότι δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία οι Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοΐδης;
Ειδικά με τον δεύτερο δεν μιλούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να τον βάλουν στο Επικρατείας και τελικά επικράτησε η άποψη να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στον Βενιζέλο;
Κι έτσι πήραν τον Οικονόμου;
Θα μας τρελάνουν τελείως;

@ Για να ξέρετε:
Ο πρόεδρος Πάνος πάει στις ΗΠΑ για την παρέλαση των ομογενών στη Φλόριντα.
Θα πάει και στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει σε μια εκδήλωση των ομογενών.
Και παρ’ ότι κινητοποίησε ολόκληρη την ομογένεια, παρ’ ότι φίλησε «κατουρημένες ποδιές», δεν κατάφερε να κάνει καμιά συνάντηση με αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Πολύ περισσότερο δε με τον ομόλογό του, Άστον Κάρυ.

@ Για να ξέρετε:
Για τα τέλη Μαΐου «κλειδώνει» η επίσκεψη του Πούτιν στην Αθήνα.
Επισήμως για να συμμετάσχει στον εορτασμό του έτους Ελληνορωσικής φιλίας.

@ Ερώτηση:
Θα δει τελικά και τον Καραμανλή όπως διέρρευσαν συγκεκριμένες πηγές του Μαξίμου;

@ Μην ακούτε αηδίες.
Όχι μόνο είναι «χλωμό» τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά εκτιμούμε παντελώς προβοκατόρικο…
Κι από προβοκάτσιες ξέρουν καλά στην Αριστερά.
Ειδικά για να εκθέτουν κάποιους ή να δίνουν την εντύπωση ότι συμπορεύονται με κάποιους…

@ Για να ξέρετε:
Ο Κουρουμπλής είναι έντονα δυσαρεστημένος με τον Τσίπρα.
Ήθελε να διαδραματίσει αυτός τον κορυφαίο ρόλο του συντονιστή στο προσφυγικό, αλλά ο Αλέξης προτίμησε τον Βίτσα.

@ Να πούμε και κάποια πράγματα για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς.
Που όλο και περισσότερο βαλτώνει από τους παραγοντισμούς των εμπλεκομένων στην υπόθεση ανασύστασης της.
Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους;
Έχουμε πλέον την αίσθηση ότι όλα διακυβεύονται από την καχυποψία των εμπλεκομένων έναντι των άλλων.
Όλα διακυβεύονται από τους φόβους ότι η κάθε άλλη πλευρά δεν έχει ειλικρινείς διαθέσεις κι ενωτικές προθέσεις.

@ Κι όλη αυτή η υπόθεση εξασθενεί καθημερινά.
Πρωτίστως σε ΠαΣοΚ και Ποτάμι.
Το ΠαΣοΚ με συνεχείς επιθέσεις φιλίας, πιο πολύ δείχνει να στοχεύει στη φθορά του Ποταμιού.
Το δε Ποτάμι, αμύνεται ακολουθώντας την ίδια τακτική για να μη φαίνεται ότι υστερεί στον δρόμο της ενοποίησης που δείχνουν να επιθυμούν διάφορες ομάδες ή και κοινωνικές ελίτ της Κεντροαριστεράς.

@ Ο Σταύρος δεν εμπιστεύεται τη Φώφη και τούμπαλιν.
Είναι σαφές αυτό και μόνο κάποιος αδαής δεν μπορεί να το αντιλαμβάνεται.
Κι όχι μόνο αυτοί.
Κι οι παρατρεχάμενοί τους που επιθυμούν να συνεχίζουν να έχουν ρόλους που με άλλες συνθήκες πιθανόν να μην είχαν.
Τουτέστιν μέγιστος παραγοντισμός.

@ Να το πούμε ακόμη πιο αναλυτικά.
Η Φώφη δεν νιώθει ότι πατάει καλά στα πόδια της.
Πολύ περισσότερο αφού γνωρίζει ότι υστερεί τόσο σε πολιτική προσωπικότητα όσο και σε κύρος από τους τελευταίους προκατόχους της, ΓΑΠ και Βενιζέλο.
Οι οποίοι εξακολουθούν ν’ αναζητούν ρόλους κινούμενοι αυτόνομα.
Ο Σταύρος έχει κι αυτός περίπου το ίδιο πρόβλημα.
Από τη μια μεριά έχει ένα κόμμα με ισχυρότατο φιλελεύθερο στελεχιακό πρόσημο.
Κι από την άλλη, στο κόμμα είναι στεγασμένοι κι οι μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, κυρίως πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

@ Ο Χάρης Θεοχάρης κι η φιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού το σπρώχνουν προς την Κεντροδεξιά. Που με τη σημερινή της ηγεσία είναι σαφώς πιο ελκυστική.
Ο Σπύρος Λυκούδης κι οι Αριστεροί μεταρρυθμιστές το σπρώχνουν μεν προς τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ, αλλά οι πάντες ξέρουν ότι όταν κι αν φτάσει η ώρα της ενοποίησης δεν θα στηρίξουν ούτε τον Σταύρο ούτε τη Φώφη για την ηγεσία, αλλά άλλο πρόσωπο.
Ίσως τον δήμαρχο της Αθήνας.

@ Επίσης, όσο κι αν οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές το αρνούνται, στο παρασκήνιο διεξάγεται «πόλεμος» προσέλκυσης στελεχών.
Ο ένας από τον άλλον.
Πρόσωπα βολιδοσκοπούνται, συνομιλίες γίνονται και πολλές φορές ακούγονται απίστευτα πράγματα που καταδεικνύουν την καχυποψία των δυο πλευρών.
Όπως αυτά που άκουγαν προσφάτως μέχρι κι οι θαμώνες σε γνωστό στέκι των Βριλησσίων…

@ Η δε Φώφη τις τελευταίες ημέρες δεν λέει και τα καλύτερα για τον Σταύρο, επειδή ενοχλήθηκε από τις επαφές του με στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ…

@ Ο δε Σταύρος δεν δέχεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του δεύτερου…
Για να μην τον καταστήσει, λένε, ισότιμο συνομιλητή των διεργασιών.

@ Και μέσα σ’ όλα είναι κι ο ΓΑΠ.
Που κι αυτός θέλει να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα.
Όχι όμως ως επαναπατριζόμενος στο ΠαΣοΚ και μέσω αυτού, αλλά ως αρχηγός κόμματος, του ΚΙΔΗΣΟ.
Γι αυτό άλλωστε προχώρησε στον οργανωτικό ανασχηματισμό του κόμματός του.
Στέλνοντας μήνυμα ότι αν προκύψει η σύσταση της Κεντροαριστεράς, εκείνος θα είναι «παρών» και ως ισότιμος εταίρος θα διεκδικήσει την ηγεσία της…

@ Να κάνουμε και μια πρόβλεψη;
Όλες αυτές τις ομάδες, τις υποομάδες και παραομάδες, ένας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ενώσει, έστω και προσωρινά.
Κώστας Σημίτης.
Κρατήστε το.
Μπορεί να το ακούσετε συντόμως….

@ Πάμε σε άλλο θέμα.
Τα εξ αμάξης έσουρε η Ζωή στον πρόεδρο Πάκη…
Και τι δεν είπε…
Το μόνο που δεν είπε είναι πως όταν ο Αλέξης τη ρώτησε ποιον προτιμά για πρόεδρο, τον Πάκη ή τον Αβραμόπουλο, εκείνη απάντησε τον πρώτο.
Έτσι;
Για να μη ξεχνιόμαστε….

@ Πάντως, δεν έχετε παράπονο.
Όσα είχατε διαβάσει εδώ πριν ενάμιση μήνα, τα επιβεβαίωσε τώρα η Ζωή στον Παπαχελά και στη συνέντευξη που έδωσε στον Skai.
Για την ίδρυση κόμματος εννοώ…

@ Τα μάθατε τα νέα;
Μετά από δυο χρόνια νοικοκυριού, μετά από δυο χρόνια νοικοκυρέματος, οι αστικές συγκοινωνίες μετατράπηκαν και πάλι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σε ελλειμματική επιχείρηση.
Οι ασκήσεις …φιλανθρωπίας του Σπίρτζη, που το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε την δωρεάν μετακίνηση, φέσωσαν όλους εμάς με 10 εκατομμυριάκια…
Και συνολικά το 2015 η επιχείρηση παρουσιάζει ελλείμματα 24,5 εκατομμύρια ευρώ!

@ Τζάμπα μάγκας με τα λεφτά του κοσμάκη…

@ Τα άλλα νέα τα μάθατε;
Σε μια πτωχευμένη χώρα:
-          929.936 άνθρωποι λαμβάνουν δυο συντάξεις.
-          297.899 άνθρωποι λαμβάνουν τρεις συντάξεις.
-           50.628 άνθρωποι λαμβάνουν τέσσερις συντάξεις.
-           11.036 άνθρωποι λαμβάνουν πέντε συντάξεις.
Και περίπου δυο χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν από έξι μέχρι δέκα συντάξεις.
Δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο….

@ Ο Λεβέντης όλο καταγγέλλει, όλο φωνάζει, όλο δημιουργεί εντυπώσεις, όλο θέλει να δείχνει πως δεν είναι σαν τους άλλους, αλλά κι αυτός κάνει τα ίδια.
Διορίζει, διορίζει, διορίζει, διορίζει!
Μετακλητούς!
Κι ύστερα φωνάζει ότι το κάνουν… οι άλλοι…
Έξι μετακλητούς έχει ήδη στα γραφεία της Βουλής και πάμπολλους στα βουλευτικά γραφεία.
Ας μας διαψεύσει.

@ Βρε βρε τον γέρο πολιτικάντη;
Τον Λεβέντη ντε;
Που για να κλείσει τους συνδυασμούς του κόμματός του και να μπορέσει να έχει υποψηφίους παντού, τους έταζε ότι θα κάθε έξι μήνες θα αλλάζουν οι βουλευτές…
Γνωστό αυτό.
Εκείνο που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι το εξάμηνο κλείνει την επόμενη εβδομάδα.
Κι ότι όλο και περισσότεροι επιλαχόντες άρχισαν να του στέλνουν εξώδικα για να εφαρμόσει τα υπεσχημένα.
Τα οποία μάλιστα έχουν αμοιβαίως συνυπογράψει.
Κι ο γέρο Λεβέντης κάνει προς το παρόν τον ψόφιο κοριό.
Λέγοντας μάλιστα στον Χατζηνικολάου ότι αυτή η απόφαση ήταν λανθασμένη!

@ Να δούμε τι θα κάνει μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι αγωγές.
Γιατί θα πέσουν και τέτοιες.
Από επιλαχόντες που θα ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν.
Κι η αρχή θα γίνει από τον κάμπο και την Μακεδονία.

@ Κάτι ακόμη, σχεδόν επί του «πιεστηρίου».
Κάποιο πουλάκι από τον Κορυδαλλό κελαηδάει και λέει ότι ο Άκης ισχυρίζεται πως μέχρι το καλοκαίρι υα έχει βγει από τα σίδερα…
Επειδή είναι 75 ετών κι επειδή πάσχει και από καρδιά.

@  Για το τέλος της ενότητας με τα πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια κάποιες σκέψεις.
Σήμερα για την προπαγάνδα και το χρέος.
Και δη αυτή στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Που κοντεύει να μας πείσει ότι το μέγα πρόβλημα της κοινωνίας είναι το χρέος κι ότι μόλις αυτό λυθεί θα συνεχίσουμε να ζούμε μπέικα κι ότι καθαρίσαμε μια και καλή.
Που κοντεύει να μας πείσει ότι ένα  χρέος που μέχρι το 2022 δεν θα πληρώνουμε ευρώ τσακιστό αποτελεί τον βραχνά που δεν μπορεί ν’ αναπτυχθεί η οικονομία του τόπου.

@ Σανό θέλει ο κοσμάκης, σανό τον ταΐζουν.
Δηλαδή, γιατί αυτό το χρέος δεν εμπόδισε την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει θετικούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας το 2014;
Παρ’ ότι κι εκείνη δεν έκανε τις βαθιές τομές στην οικονομία και στο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας;

@ Σανό θέλει ο κοσμάκης, σανό τον ταΐζουν.
Πρέπει με την κατάλληλη προπαγάνδα να τον πείσουν ότι για την ύφεση και τη λιτότητα δεν φταίει η παραγωγική νέκρα της χώρας, δεν φταίει η επενδυτική απέχθεια που προκαλεί, δεν φταίει το φαύλο ασφαλιστικό σύστημα που ρουφά το αίμα της παραγωγικής οικονομίας, δεν φταίει η γραφειοκρατία, δεν φταίει το πολυδαίδαλο κράτος…. αλλά το χρέος!
Που ούτως ή άλλως δεν πληρώνουμε.
Κι ούτε κάνουμε κάτι για μπορούμε να το πληρώνουμε όταν τελειώσει η περίοδος προσαρμογής…

@ Κατά τα άλλα ήταν επαχθές και επώδυνο το mail Χαρδούβελη…

2η ενότητα
Τυπολογίες

@ Όλο και φουντώνει η φημολογία για πιθανή μετακίνηση του Αλέξη Παπαχελά από τον Skai και την διεύθυνση της «Καθημερινής» στο Star.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι στα δημοσιογραφικά γραφεία διακινήθηκε η πληροφορία ότι την πρόταση έκανε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, συνεπικουρούντος του Χατζηνικολάλου.

@ Μάλιστα!
Την ώρα που η κυβέρνηση χαλάει τον κόσμο… εναντίον της διαπλοκής, η Όλγα Γεροβασίλη διόρισε στο γραφείο της τον… εκδότη της περιορισμένης κυκλοφορίας εφημερίδας «Χωνί», Γιώργο Χριστοφορίδη.
Αυτόν που είχε κάνει εξώφυλλο τον Σόιμπλε με …μαυρισμένο μάτι (προφανώς από το «ξύλο» που του έριξε ο Τσίπρας στην 17ωρη διαπραγμάτευση), αυτόν που είχε κάνει εξώφυλλο τον Άδωνι με φιμωμένο στόμα και σύνθημα «Στα τσακίδια»….
Αξιοκρατικός προφανώς ο διορισμός.
Και μη τολμήσει κάποιος να πει για χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπλοκής.
Γίνονται αυτά με την Πρώτη φορά Αριστερά;

@ Ερώτηση:
Ο διορισμένος σύμβουλος της Όλγας, θα συνεχίσει να εκδίδει το φύλλο του;

@ Πάντως, ο Χριστοφορίδης του «Χωνιού» είναι ριγμένος.
Αφού έβαλαν τον Καρανίκα στον Στρατηγικό σχεδιασμό, αυτός θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει υφυπουργός.
Έστω και της Όλγας.

@ Διαψεύδεται μετά βδελυγμίας από κυβερνητικούς κύκλους ότι η «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δεν κλείνει ακόμη φύλλο επειδή οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας της αναμένουν να ολοκληρωθεί ο κατάλογος διορισμών από την οικογένεια του Καρανίκα…

@ Ερώτηση:
Θα μπει τελικά λουκέτο στο Mega;
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει.
Το βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ψυχάρη – Μπόμπολα – Βαρδινογιάννη συνεχίζονται.
Θα βγει φως από αυτές;

@ Να σας πούμε που εστιάζονται αυτή τη στιγμή τα δεδομένα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Το Mega, εκτός των δανειακών του υποχρεώσεων χρωστάει χρήματα στις εταιρείες παραγωγής.
Που οι περισσότερες ανήκουν στους μετόχους του.
Στους Μπόμπολα και Σάσα Βαρδινογιάννη,  στις οποίες οφείλονται περισσότερα από 18 εκ.
12 στις εταιρείες του Μπόμπολα και 6 στις εταιρείες της Σάσας Βαρδινογιάννη.
Ο Ψυχάρης δηλώνει στους εταίρους του ότι δεν έχει αντίρρηση να καταβάλει χρήματα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (15 εκατομμύρια), αλλά θεωρεί ότι είναι λάθος αυτά να πάνε εξ ολοκλήρου στις εταιρείες παραγωγής, δηλαδή στους συνεταίρους του.

@ Ο Μπόμπολας, επίσης είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αρκεί τα χρήματα να κατευθυνθούν στα χρέη των εταιρειών παραγωγής, ουσιαστικά δηλαδή στον ίδιο.
Η πλευρά Βαρδινογιάννη, επίσης δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχει, αλλά κάνοντας μια άλλη πρόταση:
Να γίνει αποπληρωμή των οφειλομένων στις εταιρείες παραγωγής, αρκεί αυτές να προχωρήσουν προηγουμένως σε γενναίο «κούρεμα».

@ Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ψυχάρης έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από το Mega.
Η δε πλευρά Βαρδινογιάννη ισχυρίζεται ότι θα συμμετάσχει αν συμμετάσχουν κι οι άλλοι δυο.
Δηλαδή, μάλλον πρέπει να μιλάμε για αδιέξοδο.

@ Πολύ περισσότερο αφού το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να επιθυμεί διακαώς το κλείσιμο του σταθμού κι αυτό το γνωρίζουν οι τράπεζες που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να δίνουν περίοδο χάριτος.

@ Πάντως, μιλώντας σε επιτελικά στελέχη του «Έθνους», ο Φώτης Μπόμπολας τόνισε –μάλλον κατηγορηματικά- ότι θα βρεθεί λύση.
Ίδωμεν.

3η ενότητα
Αθλητικό Καλντερίμι

@ Με μπασκετάκι θα ξεκινήσουμε.
Και τη νέα φάπα του γαύρου με τη δεύτερη ήττα του από τη Μπάμπεργκ.
Ας με συμπαθάνε οι φίλοι μου οι γαύροι, αλλά αυτό το πράγμα που εμφανίζεται στα γήπεδα με την ερυθρόλευκη φανέλα δεν είναι η ομάδα τους.
Ούτε καν η ομάδα που κι εμείς οι αντίπαλοι σεβόμαστε.
Είναι μια ομάδα τσίρκο.
Έργο Σφαιρόπουλου.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στο παιγνίδι της Γερμανίας.
Εδώ και καιρό αυτή η ομάδα «φωνάζει» ότι κάτι δεν πάει καλά.

@ Ομάδα κτισμένη γύρω από τον Σπανούλη, με τον Σπανούλη άφαντο σε πολλά παιγνίδια, δεν μπορεί να έχει εσαεί λάμψη.
Και με μόνο τον Πρίντεζη να ακολουθεί σε προσωπικότητα τον αρχηγό του.
Χωρίς ψηλούς μεγάλης περιωπής, χωρίς ανάσες στον Πρίντεζη στο «4», χωρίς διάρκεια…

@ Με λανθασμένες και καθυστερημένες επιλογές παικτών, με σοφιστείες ή αλχημείες για να καλυφτούν τα κενά, δεν βγαίνει μια τόσο μεγάλη χρονιά.
Κάποια στιγμή η ομάδα θα «σκάσει».
Κι έσκασε.
Να το πούμε και πιο κυνικά;
Όσο έπαιζε με τα «καφενεία» του πρώτου γύρου, όλα ήταν καλά.
Και μάλιστα όταν αυτή η άμυνα – που πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια του φάουλ- άρχισε να γίνεται αντικείμενο πανευρωπαϊκού σχολιασμού κι ουσιαστικά άρχισαν οι διαιτητές να σφυρίζουν τα πάντα.
Να επεκτείνουμε τον κυνισμό μας;
Όταν μια ομάδα έχει φιλοδοξίες να βρεθεί και πάλι στο πιο ψηλό σαλόνι της Euroleague, δεν μπορεί να χάνει δυο φορές από την Μπάμπεργκ, να χάνει από τη Ζαλγκίρις με 20 πόντους (!!!!) και να χάνει και τη διαφορά πόντων από την Μπαρτσελόνα.

@ Πάμε τώρα στο ζήτημα του αν έπρεπε να γίνει φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα κι αν ο Σφαιρόπουλος έκανε λάθος ή όχι.
Εκ του αποτελέσματος έκανε λάθος που έπαιξε άμυνα.
Φυσικά, αν μη μπάλα στο τελευταίο τρίποντο έβρισκε σίδερο, όλοι θα έλεγαν ότι σωστά έπραξε.
Όμως το μπασκετάκι είναι το άθλημα των επιλογών.
Πολλές φορές αυτές είναι ρώσικη ρουλέτα.

@ Είναι και κάτι άλλο.
Το μπασκετάκι είναι και άθλημα των λεπτομερειών.
Ουδείς από τον πάγκο του γαύρου είχε παρατηρήσει ότι οι Γερμανοί είχαν γυρίσει το παιγνίδι με δυο τρίποντα από το πουθενά;
Κι αν το είχαν παρατηρήσει για ποιον λόγο δεν έκαναν φάουλ;
Αν δε το είχαν παρατηρήσει, έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια.

@ 83 δευτερόλεπτα χρειάστηκαν οι Γερμανοί να γυρίσουν το παιγνίδι.
Απαράδεκτο για μια ομάδα σαν τον γαύρο.
Κι από εκεί που έδειχναν να τα έχουν χαμένα, έγιναν μάγκες.
Κι ο γαύρος που μοίρασε εγκεφαλικά στο παρελθόν με αντίστοιχες ανατροπές (μέχρι και ευρωπαϊκό πήρε έτσι) την πάτησε ως πρωτάρης.

@ Τα σημάδια λοιπόν έδειχναν ότι δεν πρέπει να αφήσουν τους Γερμανούς να παίξουν όλον τον χρόνο και να ψάξουν το τρίποντο.
Απλή λογική να επικρατούσε στην επιλογή του Σφαιρόπουλου, όλα ίσως να ήταν διαφορετικά.
Αλλά δεν υπήρξε.
Είσαι δυο πόντους μπροστά.
Έχεις βαθύτερο ρόστερ.
Άρα, κάνεις φάουλ.
Ακόμη κι αν δεχτείς τις δυο βολές, έχεις χρόνο εσύ για την τελευταία επίθεση.
Ακόμη και στην παράταση να πας, εσύ έχεις το πλεονέκτημα.
Αλλά, το έχουμε ξαναπεί, ο Σφαιρόπουλος είναι κι αυτός φανερά ντεφορμέ.
Κι αν γίνει και καμιά στραβή σήμερα με την Κούλα, η θέση του θα τρίξει επικίνδυνα.

@ Αποκλείστηκε ο γαύρος;
Η λογική απαντά «ναι».
Θέλει τέσσερις δικές του νίκες και συνδυασμό αποτελεσμάτων.
Ξαναλέω όμως.
Ότι αυτή την ομάδα, προσωπικά δεν την ξεγράφω ποτέ.
Κι ας νίκησε όπως νίκησε την ΤΣΣΚΑ η Μπαρτσελόνα…

@ Πριν πάμε παρακάτω να μη ξεχάσω να πω χρόνια πολλά στον αδελφό Ζέλικο ή Ζότς ή μέγα Ομπράντοβιτς για τα 56α γενέθλιά του…
Και να προσθέσω ότι εσχάτως δεν σηκώνει το ελληνικό του τηλέφωνο…
Το διαπίστωσε κι ο Δημήτρης, ο Ρώσος.

@ Πάμε και στην Πανάθα.
Αν για τον γαύρο είναι σκληρή φάπα οι δυο ήττες από την Μπάμπμεργκ, το ίδιο συμβαίνει και με την Πανάθα με τις δυο ήττες από τον Ερυθρό Αστέρα.
Και δη αυτής της Πανάθας με το αλλαγμένο ρόστερ που τόσες προσδοκίες έχει δημιουργήσει.
Είναι σαφές ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να προκριθεί η Πανάθα με πλεονέκτημα έδρας.
Όχι ότι τώρα δεν μπορεί να συμβεί αυτό.
Αλλά μια νίκη στο Βελιγράδι ουσιαστικά θα έκανε τους «πράσινους» να θέλουν μια απλή νίκη επί της Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα, ακόμη και μ’ ένα πόντο. Ενώ τώρα θέλει νίκη με διαφορά δέκα πόντων και να μη χάσει τα άλλα τρία παιγνίδια.

@ Η ήττα στο Βελιγράδι δεν είναι καταστροφική.
Είναι όμως ήττα που ξαναφέρνει προβληματισμούς για το πόσο έτοιμες είναι οι προσθήκες της ομάδας.
Θα αποβεί, ίσως, καθοριστική αν χάσει από τον Μπαρτζώκα.
Τότε θα κινδυνέψει να μη προκριθεί ούτε καν ως τέταρτος.
Η Πανάθα έχει ν’ αντιμετωπίσει κατά σειρά τη Λοκομοτίβ εντός, την Νταρουσάφακα εκτός, την Τσεντεβίτα εντός και την Εφές του Ίβκοβιτς στην Κωνσταντινούπολη.

@ Κι αν τελικά χάσει τον παίκτη που τον μεταμόρφωσε, τον Γουίλιμς, που υπέστη θλάση πρώτου βαθμού και είναι εξαιρετικά αμφίβολος για το παιγνίδι με την ομάδα του Μπαρτζώκα, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πολύ δύσκολα....

@ Η Λοκομοτίβ με ρεκόρ 7-3, έχει να παίξει με Παναθηναϊκό (εκτός), Ερυθρό Αστέρα (εντός), Ουνικάχα Μάλαγα (εντός), Νταρουσάφακα (εκτός).
Ο Ερυθρός Αστέρας, με ρεκόρ 6-4,  έχει να παίξει με  Μάλαγα (εκτός), Λοκομοτίβ Κουμπάν (εκτός), Νταρουσάφακα (εντός), Τσεντεβίτα (εκτός).

@ Πάντως, στο Βελιγράδι και για την ήττα έβαλε το χεράκι του κι ο Τζόρτζεβιτς.
Αφενός δείχνει μπερδεμένος με την πολυτέλεια που διαθέτει να έχει τόσα ικανά γκαρντ κι αφετέρου στο διάστημα που ο Ερυθρός Αστέρας γύρισε το παιγνίδι (3ο δεκάλεπτο) ξέχασε ακόμη και να πάρει ακόμη και τάιμ άουτ…
Διάβασμα κατεπειγόντως….

@Πάμε παρακάτω.
Έχει ντέρμπι και στο ποδόσφαιρο σήμερα.
Στο Φάληρο.
Κι ελπίζω να μη …χαλάσει πάλι το ασανσέρ στο «Καραϊσκάκης» και να μη δει το ματσάκιο ο Αλαφούζος…

@ Τι περιμένω;
Τι άλλο από νίκη της Πανάθας;
Αλλά πρωτίστως να γίνει παιγνίδι χωρίς παρατράγουδα κάθε είδους…

@ Το κακό είναι ότι για μια ακόμη φορά δεν μπορώ να πάω στο γήπεδο να δω την ομάδα μου.
Ούτε καν με τους φίλους μου από τον Πειραιά που μεγαλώσαμε μαζί, πηγαίναμε στα γήπεδα μαζί, κάναμε πλάκα μαζί…
Δυστυχώς ούτε η αφεντιά μου μπορεί να τους φιλοξενήσει στη Λεωφόρο ούτε εκείνοι εμένα στο γαυρογήπεδο…
Κι αυτό αποτελεί κατάντια.
Όπως το λέω.
Κατάντια.
Όχι για εμάς, αλλά για όσους έχουν επί δεκαετίες ανεχθεί να εξουσιάζει τα γήπεδα η αλητεία…

@ Ερώτηση:
Υπάρχει περίπτωση να γυρίσει στον πάγκο της Πανάθας ο Γιάννης Αναστασίου;
Μη βιαστείτε ν’ απαντήσετε.
Πολύ περισσότερο όταν είναι ηλίου φαεινότερο πως ο Γιάννης δεν απομακρύνθηκε με επιλογή του μεγάλου Γιάννη, αλλά υπό την πίεση των πραγμάτων….


4η ενότητα
Μουσικές ιστορίες

Έχω κλάψει
Μουσική – Στίχοι Χρήστος Κυριαζής

https://www.youtube.com/watch?v=vvjHONLvobw
https://www.youtube.com/watch?v=igJo-1RPjoE

@ Με τον Χρήστο Κυριαζή επί πολλά χρόνια μας ένωνε η «Φοντάνα»…
Το αγαπημένο πειραιώτικο στέκι στο Πασαλιμάνι.
Όπου οι ταβλομαχίες, οι παντός επιστητού συζητήσεις, το ανεβοκατέβασμα των κυβερνήσεων κι οι ηδονικές ματιές στα κοριτσόπουλα της πασαλιμανιώτικης πασαρέλας έδιναν κι έπαιρναν.
Τον θυμάμαι με την κιθάρα του και τα φάλτσα του να γίνεται η ψυχή της παρέας…
Βόλτες, αλητείες, νύχτες που τις κάναμε ημέρες, έρωτες, αρπαχτές, τσακίσματα εδώ κι εκεί.
Αφήστε δε αυτές τις περιβόητες καντάδες σε κάθε στενό και σοκάκι του Προφήτη Ηλία και της Φρεαττύδας… 
Οι γείτονες είχαν μάθει ακόμη και τις ώρες της δήθεν ανέμελης περατζάδας…
Τον θυμάμαι με το συγκρότημα «Πρόκες» να παίζει σε μπαράκια.
Ακόμη και σε ζαχαροπλαστεία.

@ Κάπου στα 1986, ο Χρήστος «κτύπησε» τον πρώτο του δίσκο.
Είχε τίτλο «Όταν καθόμαστε σπίτι» και συμμετείχε σ’ αυτόν κι ο Μαργαρίτης με ένα τραγούδι.
Το «μπρικάκι».
Από αυτόν τον δίσκο «έσκασε» μια τεράστια επιτυχία.
Το «Έλα μωράκι μου στη Φοντάνα για καφέ»!
Τραγούδι που γράφηκε μεταξύ καφέ και οφθαλμόλουτρου στο Πασαλιμάνι και δη στο αγαπημένο στέκι.

@ Τα χρόνια πέρασαν, ο Χρήστος μεγάλωσε αισθητά την οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής επίπλων, οπλισμένος όχι μόνο από τις γνώσεις που του μετέδωσε ο πατέρας του αλλά και από τις σπουδές του στην Ιταλία στην αρχιτεκτονική του επίπλου.
Όπου ουσιαστικά πήγε για τα μάτια της Χριστίνας…
Τα έπιπλα που σχεδίαζε έγιναν σήμα κατατεθέν μιας εποχής που τα μεσοαστικά στρώματα είχαν αναρριχηθεί για τα καλά στα …βουνά της παραλιακής.
Όμως, ποτέ δεν χάθηκε από το αγαπημένο μας στέκι στον Πειραιά.
Ποτέ δεν άφησε αχάϊδευτη έστω και μια μέρα την χειροποίητη κιθάρα του.
Ποτέ δεν διόρθωσε, ούτε καν έψαξε, ακόμη και τα φαλτσαρίσματα της φωνής του.
Του αρκούσε η ψυχή της φωνής.
Και κυρίως, δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα που να μη ήταν τσακισμένος από ένα ξενύχτι, από μια καψούρα…

@ Έτσι, κάπου στα τέλη του 1991, λέει στην παρέα ότι έχει αρχίσει να ετοιμάζει νέο δίσκο.
«Θα γίνει χαμός», θυμάμαι πως μας είπε.
«Και δεν θα είναι ροκιές», συμπλήρωσε, «αλλά σημερινά λαϊκά τραγούδια»…
«Άσε ρε τις μαλακίες», του λέγαμε με μια φωνή οι περισσότεροι.
Πράγματι, ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι αυτός ο γεννημένος ροκάς, θα έγραφε και θα τραγουδούσε λαϊκά τραγούδια και μάλιστα «καψουροτράγουδα»…
Να σας πω την αλήθεια, κυρίως λόγω της πολύχρονης φιλίας μας, περίμενα πώς και πώς ν’ ακούσω το αποτέλεσμα και τα τραγούδια αυτού του δίσκου.
Πολύ περισσότερο αφού κάποια από αυτά τα είχα ακούσει με τη φωνή του σε κάποια διαφημιστικά διαλείμματα της εκπομπής που έκανα τότε κάθε βράδυ στο «Κανάλι 1» του Πειραιά.
Κι είχα κολλήσει με ένα: Το επιμένω!

@ Πράγματι λοιπόν, ο δίσκος κυκλοφορεί λίγους μήνες μετά.
Από την Sony, σε παραγωγή δική του, αλλά και του μέγιστου Αντώνη Τουρκογιώργη, με τίτλο «Μου θυμίζεις τη μάνα μου».
Και γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη ο απίστευτος χαμός.
Δεν υπήρχε ραδιόφωνο, δεν υπήρχε τηλεόραση, δεν υπήρχε μπαράκι, δεν υπήρχε ελληνάδικο (της μόδας τότε) που να μη παίζουν συνεχώς Χρήστο Κυριαζή.
Το ένα μετά το άλλο τα τραγούδια του δίσκου γίνονται τεράστιες επιτυχίες κι ο δίσκος στο άψε σβήσε γίνεται πλατινένιος. Σε μια εποχή που πλατινένιος γινόταν ένας δίσκος με περισσότερες από 100 χιλιάδες πωλήσεις.

@ «Σκάει», που λέτε το ομότιτλο τραγούδι, «σκάει» το «Επιμένω», «σκάει»  το άλλο που έλεγε για τα «Τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια», «σκάει» το «Κάθε δειλινό», σκάει η «Φυλακή», «σκάει» το «Δεν προσκύνησα ποτέ κανέναν», αλλά εκεί που γίνεται ο μεγάλος χαμός, γίνεται όταν «σκάει» το «Έχω κλάψει»…
Όπου πάει ο Κυριαζής γίνεται της «εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα».
Ουρές στα μαγαζιά που εμφανίζεται, κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους πέριξ αυτών, βουνά τα λουλούδια στις πίστες, λαϊκά προσκυνήματα στο καμαρίνι του.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.
Προσηνής όπως ήταν πάντοτε ως άνθρωπος, πολλές φορές έφευγε χαράματα από τα μαγαζιά που εμφανιζόταν κι έτρεχε σε σχολεία που τον καλούσαν μαθητές για να τραγουδήσει αφιλοκερδώς και να βγάλουν τα χρήματα που απαιτούνταν για την εκδρομή τους!
Μέχρι και την ορχήστρα και τις μικροφωνικές πλήρωνε από την τσέπη του.
Οι μαθητές, τότε, των σχολείων του Πειραιά ακόμη έχουν και το λένε…

@ Για την ιστορία, το τραγούδι «έχω κλάψει», ήταν αποτέλεσμα του φλογερού ειδυλλίου του με την Βάνα Μπάρμπα.
Κι όταν μάλιστα κυκλοφόρησε και το video clip του τραγουδιού, όπου πρωταγωνιστούσε η Μπάρμπα ως τσιγγάνα στον καταυλισμό στο Ζεφύρι, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν…

@ Τι έκανε ο Χρήστος Κυριαζής κι έγινε αυτός ο χαμός;
Τίποτα περισσότερο από το να είναι ειλικρινής.
Να γράφει απλά, λαϊκότροπα και να καταθέτει τα συναισθήματά του στις μουσικές και τους στίχους του με εξωστρέφεια.
Να τραγουδάει με το χαρακτηριστικό του ηχόχρωμα για τον πόνο και το κλάμα του έρωτα και να ταυτίζεται με τον ακροατή που αισθανόταν ότι αυτό αποτελεί  προσωπικό του βίωμα…

@ Την καλημέρα μου παλιόφιλε κι ένα «Βράδυ Σαββάτου», σίγουρα θα βρεθούμε να κλάψουμε πάλι παρέα…

-------------------------------------------------

@ Πάμε σιγά σιγά για το τέλος, με τις μικρές ανάσες χαλάρωσης…

@ Για να ξέρετε:
Γκαντεμιά είναι να προσελκύεις όλα τα νούμερα εκτός από αυτά του Λόττο…

@ Να δείτε που στο τέλος θα γυρίσουμε στη δραχμή κι οι πολιτικοί για να προστατεύουν τους πελάτες τους θα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα…
Δήθεν για να μη γυρίσουμε στο γρόσι ή στη μνα.

@ Τελευταίες απόκριες και σκέφτομαι ότι από όλα τα υπέροχα Διονυσιακά έθιμα (ξέρετε δεν είναι ανάγκη να τα αναφέρω ένα ένα) εμείς κρατήσαμε αυτό που ντυνόμαστε ινδιάνοι και καουμπόηδες…
Παντού μαλάκες!

@ Η άλλη στη Σαλονίκη πήγε άβαφη στο γυμναστήριο και της ζήτησαν να ξαναπληρώσει συνδρομή…

@ Είπα Θεσσαλονίκη και θυμήθηκα τον Ψωμιάδη.
Που τέτοιες ημέρες ντυνόταν Ζορό, έτρεχε να βγει στα κανάλια με αετούς, χόρευε εδώ κι εκεί κι αμολούσε ένα σωρό κουταμάρες στον Αυτιά και στον Παπαδάκη…
Τι έχουν δει τα ματάκια μας;
Τι έχουν ακούσει τ’ αυτάκια μας;
Ήρωες είμαστε…

@ Κι η Έλενα, μου μοστράρησε φωτογραφία από μια κιμαδόπιτα, με τυρί κρέμα «Φιλαδέλφεια» και πράσινη πιπεριά…
Έτσι μωρή, να τη φας μόνη σου, να γίνεις σαν ντολμαδάκι και μετά να λες «θεούλη μου αν δεν μπορείς να με αδυνατίσεις, κάνε να παχύνουν οι φίλες μου»…

@ Ανταλλάσσεται χαρταετός με μηδέν ώρες πτήσης μ’ ένα ταψί πορτοκαλόπιτα…

@ Τέλος εδώ.
Και μη ξεχνάτε ότι σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας.
Για να πούμε την αλήθεια προχθές ήταν, αλλά σήμερα ετοιμάστηκαν…

@ Καλά κούλουμα να έχετε.
Και την άλλη Κυριακή εδώ στη δική μας συνάντηση.
Να προσέχετε όσους αγαπάτε, όταν τους λέτε οσονούπω να το εννοείτε και να μη σας πιάνει άγχος και πρωτίστως μη ξεχνάτε ότι οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν λένε πάντα την αλήθεια…

@ Χαιρετώ σας…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου