Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ιδού οι αλλαγές -μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα

Προ ριζικής αναδιάρθρωσης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου, με κατάργηση δυο Σωμάτων του Στρατού, μείωση 40% στη δομή διοίκησης και λουκέτο σε 45, τουλάχιστον, στρατόπεδα.
Συμφώνως με όσα διαρρέονται από το υπουργείο Άμυνας, «ο τόπος δεν αντέχει να συντηρεί διάσπαρτες ανά την επικράτεια δυνάμεις, που δεν εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, απασχολούν προσωπικό χωρίς εμφανές αντικείμενο και ουσιαστικά η προσφορά τους περιορίζεται μόνο σε
 οικονομικά οφέλη που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η κατάργηση των πρώτου και δευτέρου Σώματος Στρατού, ενώ καταργούνται τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα, αυτά που εδρεύουν σε Αγρίνιο, Ιωάννινα, Σαντορίνη και Τυμπάκι.
Καταργούνται, επίσης, αρκετές Μοίρες του Πολεμικού Ναυτικού και περιορίζονται κατά 20% οι θέσεις των ανώτατων αξιωματικών.
Ειδικά το τελευταίο, έχει προκαλέσει τριβές εντός του στρατεύματος, αλλά κι εκείνων από την πολιτική ηγεσία που υποστηρίζουν ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει περίπου όσους στρατηγούς διαθέτουν οι ΗΠΑ».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει 327 θεσμοθετημένες θέσεις ανωτάτων αξιωματικών, που θα μειωθούν στις 262, ενώ η αρχική σκέψη ήταν η μείωση να ξεπεράσει το 50%.
Κάτι που δεν έγινε, αφού θα προκαλούνταν προβλήματα διοίκησης στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αναφορικά με την κατάργηση του Β’  Σώματος που ήταν η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Στρατού, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιτελικός του ρόλος θα περάσει στην 1η Στρατιά, κάτι που θα συμβεί και με την 71 αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Επιπλέον, καταργείται η Μεραρχία της Τρίπολης, η οποία θα μετατραπεί σε κεντρική διοίκηση Εκπαίδευσης.
Όσον αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις, θα τεθούν υπό ενιαία διοίκηση, θα μετατραπούν σε δύναμη ταχείας αντίδρασης και θα συνενωθούν από τους τρεις κλάδους σε έναν.

Στην Πολεμική Αεροπορία, αναμένεται να υπάρξει μείωση 50% στα Συγκροτήματα και 17% στους Σχηματισμούς τεσσάρων αεροπορικών αποσπασμάτων (αναφέραμε ήδη ποιοι καταργούνται). Ταυτοχρόνως, συζητείται η μετατροπή κάποιων Σμηναρχιών σε αεροπορικά αποσπάσματα.
Στο Πολεμικό Ναυτικό, οι μεγάλες αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στις Μοίρες, χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστά περισσότερα.

Οι διαρροές έχουν αρχίσει να κινητοποιούν βουλευτές, δημάρχους, τοπικούς παράγοντες πόλεων και χωριών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πρωτοστατούν και ιεράρχες. Όλοι επιχειρούν το «δικό» τους στρατόπεδο να μείνει ανοικτό, επειδή ισχυρίζονται ότι τονώνει την τοπική αγορά.
Πρόκειται, ασφαλώς, για τις τακτικές και πρακτικές του γνωστού Μαυρογιαλούρου και των αμετανόητων εκφραστών του σαθρού και καταστροφικού πελατειακού Κράτους.
Το ζήτημα θα φτάσει σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση.
Πάντως, η εμπειρία του παρελθόντος, πρέπει να μας οδηγήσει στο κράτημα μικρού καλαθιού.
Κι άλλες φορές έχει ανακοινωθεί μεταρρύθμιση στην οργάνωση του Στρατεύματος, αλλά δεν υλοποιήθηκαν είτε από αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών είτε από αδυναμία εκ των έσω.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου