Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Κατάληψη, παρακράτος

Γράφει η Λώρη Κέζα
Ο ένας θα πεινάσει, θα βγει να πάρει τυρόπιτα. Ο άλλος θα ξεμείνει από τσιγάρα, θα βγει για το περίπτερο. Στο τέλος όλοι θα βαρεθούν, θα σηκωθούν να φύγουν. Κι όταν βαρεθούν, η Νομική Σχολή θα λειτουργήσει ξανά. Ο Γιάννης Πανούσης, αρμόδιος για ζητήματα Προστασίας Πολίτη, θα έχει προστατεύσει το αναφαίρετο δικαίωμα της κατάληψης. Επειδή αυτό το δικαίωμα είναι ανώτερο από το δικαίωμα του μαθήματος, ανώτερο από το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην εργασία.
Η κατάληψη της Νομικής Σχολής συνεχίζεται για έκτη ημέρα. Αιτήματα η κατάργηση των
φυλακών τύπου Γ΄ και η απελευθέρωση τρομοκρατών. Από άτομα του ίδιου χώρου, των αντιεξουσιαστών, οργανώθηκε χθες πορεία αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους. Σημειώνουν οι ίδιοι: «Το σώμα της πορείας αριθμούσε γύρω στα 1.500 με 2.000 άτομα. Με τη λήξη της πορείας, στήθηκαν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων, έγιναν συγκρούσεις με μπάτσους και κάηκαν πολυτελή αυτοκίνητα». Θυμίζει κάτι το πανηγυράκι; Φυσικά. Οι κάτοικοι του κέντρου τα έζησαν ξανά πριν από ένα εικοσαήμερο.
Η αστυνομία τι έκανε; Τα ίδια. Παρακολουθούσε διακριτικά. Σπάνε οι  ταραξίες μια στάση λεωφορείου; Παρακολουθεί διακριτικά. Σπάνε φανάρια, σπάνε βιτρίνες, κατεβάζουν μαρμάρινες προσόψεις; Παρακολουθεί διακριτικά. Καίνε κάδους, καίνε οχήματα; Παρακολουθεί διακριτικά. Είναι θέμα άποψης. Να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για «καταστολή». Ο ένας πολίτης εναντίον του άλλου, ο ένας ανυπεράσπιστος απέναντι στη βία, την επιθετικότητα την παράνοια του άλλου. Βγαίνει ένας πολίτης στο δρόμο, κρίνει ποιο αυτοκίνητο είναι «πολυτελές» για τα γούστα του και το πυρπολεί. Ο Γιάννης Πανούσης παρακολουθεί διακριτικά.
Προκύπτει όμως κάτι καινούργιο, που χρειάζεται εξηγήσεις. Στη Νομική Σχολή οι συνήθεις καταληψίες διαμαρτύρονται για την κατάληψη. Εξέδωσαν μάλιστα ανακοίνωση με την οποία διαχωρίζουν τη θέση τους. Λένε ότι δεν υπήρξαν δημοκρατικές διαδικασίες για να ληφθεί απόφαση κατάληψης, ότι προτάσσεται «ιδιοκτησιακή αντίληψη για το άσυλο» και ότι δεν συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Οι φοιτητές δεν γνωρίζουν φυσιογνωμικά τους καταληψίες. Έτσι λένε. Πρόκειται για νέα πρόσωπα. Ουπς. Τι έχουμε εδώ; Παρακράτος; Μήπως είναι βαλτοί; Μήπως έχουν ρόλο να αποπροσανατολίσουν; Ποιος τους δίνει εντολές; Κάτι τέτοια ακούγονταν επί Δεξιάς οποτεδήποτε είχαμε  επεισόδια και καταλήψεις. Μήπως είναι οι Αμερικάνοι; Το ΝΑΤΟ; Οι μασόνοι;
Για να έχουμε απάντηση, θα πρέπει οι καταστροφείς και οι καταληψίες να συλληφθούν. Είπαμε όμως. Ο Γιάννης Πανούσης παρακολουθεί διακριτικά. Δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν σήμερα γύρω από το κτήριο της οδού Σόλωνος. Δεν υπάρχουν σχέδια για αστυνομική επέμβαση.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου