Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Από τον Καραμανλή στον Αλέξη


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που ο Κώστας Καραμανλής γνώρισε τον Ιβάν Σαββίδη μέσω των επαφών του με τον ρωσικό παράγοντα για τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου.
 Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Ιβάν Σαββίδη (2012) να επιχειρήσει την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ για να μη πέσει στα χέρια τουρκικής εταιρείας που ενδιαφερόταν άμεσα να την εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της.
Αυτή είναι η «εμπλοκή» της Νέας Δημοκρατίας πέριξ του.
Ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Σαμαράς
ενέταξαν τον Ιβάν Σαββίδη στους πολιτικούς σχεδιασμούς τους. Κι όταν εκείνος άρχισε να ζητά «παράλογα» πράγματα, ο Σαμαράς το ξέκοψε. Κι έγινε εχθρός του.
Κάπου εκεί, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ξεκίνησε ο μεγάλος έρωτας του Ιβάν Σαββίδη με τον Πάνο Καμμένο.
Βοήθησαν, βεβαίως, κάποια ρωσόφιλα δίκτυα στη χώρα μας,  η αναζήτηση εθνικής σωτηρίας από το ξανθό γένος κι  η κοινή τους αντίληψη περί εθνικολαϊκισμού. Άλλοι το λένε ρωσόφιλη δεισιδαιμονία.
Ο Πάνος Καμμένος, έφερε ως προίκα στον ΣΥΡΙΖΑ τον επιχειρηματία μόλις σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Έκτοτε, η συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στο πολιτικό παιγνίδι είναι καταλυτική.
Με σκανδαλώδη τρόπο του χαρίζονται πρόστιμα λαθρεμπορίου της ΣΕΚΑΠ, τα χρέη του ΠΑΟΚ, ενώ με την πλήρη αφωνία - σιωπή όλων όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αυτό περνά στα χέρια του. Ταυτοχρόνως, κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πάνος Καμμένος, Νίκος Παππάς κι Αλέκος Φλαμπουράρης κινούν όλα τα νήματα υπέρ του, ούτως ώστε να μπει και να εδραιωθεί στον χώρο των ΜΜΕ. Όσα αποκτά εκφράζουν ανοικτά –έως και άκομψα- τη στήριξή τους στην κυβέρνηση.
Το μόνο που μένει είναι να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, λέει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η εμπλοκή κι η συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στην πολιτική κορυφώνεται όταν εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλώσεις σαν εκείνες που έκανε εναντίον του δεν έχει κάνει ποτέ επιχειρηματίας εναντίον οιουδήποτε πολιτικού.
Βλέπετε, ο εθνικολαϊκισμός  αλλά και δυνάμεις εντός της Νέας Δημοκρατίας – που αναφέρονται ως τρίτος πόλος στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ- ένιωσαν έντονη απειλή.
Είχε προηγηθεί έντονη ανάμειξη –ακόμη και του συγγενικού περιβάλλοντος- του Ιβάν Σαββίδη στην προεκλογική διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και στήριξη συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων.
Αμέσως μετά, κορυφαίοι κύκλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν και πάλι την επιρροή –κυρίως μέσω του ΠΑΟΚ- που έχει στη Βόρειο Ελλάδα ο Ιβάν Σαββίδης.
Έτσι, ξεκινά έντονη φημολογία περί διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας με τη δημιουργία της «Λέγκας του Βορρά», στην οποία … θα συμμετείχαν οι ΑΝΕΛ, μεγάλα τμήματα της «Λαϊκής Δεξιάς» και κορυφαία στελέχη της Δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας από τον Βορρά.
Αυτή η περιβόητη «Λέγκα του Βορρά», όπως λέγεται, θα ήταν ένα Δεξιό πατριωτικό κόμμα με έντονη αναφορά στις χαμένες πατρίδες κι έντονη αναφορά στην Ορθοδοξία με ανοικτές γραμμές με τη Μόσχα και τα Πατριαρχεία.
Αυτή η συζήτηση  σταμάτησε, σε πρώτη φάση, με την αγανάκτηση που εξέφρασε σε διαμέρισμα της περιοχής του Παγκρατίου κορυφαία προσωπικότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό κι αποφεύχθηκε για διάφορους λόγους. Αφενός λόγω της συνετής στάσης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου λόγω σημαντικών παρεμβάσεων κορυφαίων προσωπικοτήτων της Νέας Δημοκρατίας αλλά κι επειδή προβλήθηκαν ως μπροστάρηδες λούμπεν στοιχεία.
Όσα ακολούθησαν είναι σχετικά γνωστά.
Η υπερδραστηριότητα του πολιτογραφημένου τιμητικά Έλληνα  Ιβάν Σαββίδη (με απόφαση του Ευριπίδη Συλιανίδη, που τον κατέστησε εφάμιλλο του λόρδου Βύρωνα, του Ζιλ Ντασέν και της σπουδαίας ελληνίστριας  Ζακλίν ντε Ρομιγί), ενόχλησε πολλούς εντός της χώρας αλλά δημιούργησε προβληματισμούς και στον υπερατλαντικό παράγοντα, κυρίως επειδή μέσω εκείνου εκτιμούν ότι εξαπλώνεται η σοβιετική επιρροή στην Ελλάδα, σε μια εποχή που φαίνεται ότι αναβιώνει η περίοδος του ψυχρού πολέμου.
Πριν ακόμη από τα γεγονότα της προηγούμενης Κυριακής και τον περίπατο του Ιβάν Σαββίδη μέσα στο γήπεδο με το κουμπούρι, ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του έχουν επιχειρήσει ν’ απεγκλωβιστούν. Ίσως οι έντονες αναφορές του πρέσβη των ΗΠΑ να έχουν ληφθεί ως μήνυμα.
Τα γεγονότα, απλώς καταδεικνύουν ότι τώρα τους είναι πια βαρίδι.
Κι εκείνος, όπως αναφέρει ο Τύπος, τους στέλνει μηνύματα.
Ότι αν ανοίξει το στόμα του κλπ κλπ κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου