Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Η μετριοπάθεια κι η σύνεση χωρίς κάμερες


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, οι φλόγες κι οι καπνοί γεμίζουν πόνο και δυστυχία την Ανατολική Αττική αλλά κι όλη την Ελλάδα.
Ο Τσίπρας, λίγες ώρες πριν, είχε πάει στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, συνοδεία τηλεοπτικών καμερών και μικροφώνων, όπου έκανε τις γνωστές γελοίες ερωτήσεις («τι αέρα έχουμε αυτή τη στιγμή;» ή «τι ώρα θα πετάξουν τα αεροπλάνα το πρωί;»)
Η εικόνα που υπάρχει στα κομματικά επιτελεία «λέει» ότι
πρόκειται περί ανείπωτης καταστροφής με πάρα πολλούς νεκρούς συνανθρώπους μας. Η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει κι ένας υπουργός της εκ των πιστών του λαϊκισμού, ο Πολάκης,  αναρτά  κείμενα στο διαδίκτυο ,συμφώνως με τα οποία φταίνε τα κανάλια (ο Skai, συγκεκριμένα) που αναζητά νεκρούς!!!
Στην οδό Πειραιώς, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν δυο σκέψεις.
Η μια, που επιθυμεί μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για τις ολοφάνερες ευθύνες υπουργών της και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού.
Η άλλη, που επιτάσσει μετριοπάθεια, χαμηλούς τόνους και σιωπητήριο.
Η δεύτερη είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη κι ανακοινώνεται στον «πρωϊνό καφέ», παρουσία των δυο αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθεί γραπτή του δήλωση, που δίνει τον τόνο. Ότι, την ώρα που αποκαλύπτονται συνεχώς καμμένοι άνθρωποι, δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση, ούτε για κομματική εκμετάλλευση.
Λίγο μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς κάμερες, χωρίς μικρόφωνα, χωρίς ασφάλεια, πηγαίνει στον τόπο της τραγωδίας κι ενημερώνεται επί τόπου.
Δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να τηρήσει υπεύθυνη και μετριοπαθή στάση και δεν επιθυμεί ν’ ασκήσει πολιτική επί πτωμάτων στ’ αποκαϊδια.
Επιστρέφοντας από τον τόπο της συμφοράς, στέλνει εκ νέου μήνυμα σε «θορυβώδη» στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο αναφέρει ότι το τελευταίο που θέλει να δει κι ακούσει είναι αντιπολιτευτικές κορώνες σε ραδιόφωνα και τηλεπαράθυρα.
Κι αμέσως, τηλεφωνεί στον Τσίπρα για να του γνωστοποιήσει την πρότασή του –μετά από συνεννόηση με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»- για ν’ αναλάβει το ίδρυμα τη συντήρηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για την επόμενη πενταετία.
Ακόμη κι όταν η κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης κορυφώθηκε μετά τη συνέντευξη Τόσκα – Τζανακόπουλου και των αρχηγών της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και …Διαστημικής υπηρεσίας, ο Μητσοτάκης κράτησε τα ηνία του σιωπητηρίου.
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας έκανε σκόνη και θρύψαλα την επικοινωνιακή πολιτική που ετοίμαζε η κυβέρνηση, με στήσιμο καυγάδων στα τηλεπαράθυρα που θα αποπροσανατόλιζαν την κοινή γνώμη και θα έστρεφαν τους προβολείς μακριά από το πραγματικό πρόβλημα και τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Αυτή η μετριοπαθής κι υπεύθυνη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιμείνει στον καταμερισμό ευθυνών.
Όμως, η εντολή για χαμηλούς τόνους και στοχευμένα ερωτήματα είναι σαφής και θα κλιμακωθεί την εβδομάδα που άρχισε σήμερα.









Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι δεν είδαν με καλό μάτι το σιωπητήριο που επέβαλλε ο πρόεδρος της εξ ου κι υπήρξαν οι γνωστές γκρίνιες, ότι τάχα μου η αντιπολίτευση είναι ισχνή και χαμηλών τόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου