Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Στον «αέρα» χιλιάδες επιχειρήσεις με Μακεδονικό brand name



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία των Ψαράδων με τα Σκόπια κι όσα τη συνόδευσαν, σταθήκαμε περισσότερο σε τρία ζητήματα για να αιτιολογήσουμε την πεποίθησή μας περί της καταστροφικής συμφωνίας.
Την παράδοση της μακεδονικής γλώσσας, την παράδοση της εθνικότητας και τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός –ή –ό» στα προϊόντα τους.
Μόλις χθες, ο πρόεδρος
του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Αθανάσιος Σαββάκης, ανέφερε ότι βρίσκονται στον «αέρα» περισσότερες από 4 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους από τη Βόρειο Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι κάποιοι επιτήδειοι γείτονες καταθέτουν δικαιολογητικά σωρηδόν σε διεθνείς οργανισμούς για κατοχύρωση εμπορικών ονομασιών προϊόντων, με τον όρο «μακεδονικός –ή –ό». Και δη την ώρα που ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταχωρήσει τις εμπορικές τους ονομασίες (brand name) στο διεθνές γραφείο σημάτων που εδρεύει στην Ελβετία. Ενώ μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις
που χρησιμοποιούν τον όρο ή την επωνυμία Μακεδονία, έχουν καταχωριστεί στο ευρωπαϊκό μητρώο, που βρίσκεται στο Αλικάντε της Ισπανίας.
Δεν γνωρίζω αν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επαναπαυθεί στα λόγια της κυβέρνησης ότι θα δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα κρίνει το μέλλον της ονομασίας για κάθε εμπορικό σήμα ή αγνοούν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Δεν γνωρίζω καν αν οι χειμαζόμενες από κρίση και φόρους ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για την κατοχύρωση κάθε brand. Που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Κάθε ένα κοστίζει 2 χιλιάδες ευρώ! Κι αν αφορά παγκόσμιο επίπεδο εκτινάσσεται στις 8 χιλιάδες!
Προσέξτε: Το όλο θέμα θα σέρνεται για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Τότε, υπολογίζεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τις ονομασίες των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Με τους γείτονες να η δείχνουν σήμερα πρόθυμοι να ονομάζουν τα προϊόντα τους «βορειομακεδονικά».
Κι η αλήθεια είναι δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι Σκοπιανοί θα ονομάζουν τα προϊόντα τους «Μακεδονικά» και φυσικά μόνο αφελείς πιστεύουν ότι θα συμβεί το αντίθετο…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου