Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κυβέρνηση με (μαύρο) χιούμορ!

Γράφει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Η καλύτερη είδηση της περασμένης εβδομάδας για τους λάτρεις του αγγλοσαξονικού χιούμορ είναι ασφαλώς η επανεμφάνιση των Monty Python.
Οι σπουδαίοι αυτοί Βρετανοί κωμικοί, που έμειναν στην ιστορία για το μαύρο σουρεαλιστικό χιούμορ τους, ενέπνευσαν προφανώς την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία αποφάσισε να αποδείξει εμπράκτως ότι μπορεί να τους συναγωνιστεί.

Επεισόδιο πρώτο. Διορισμοί
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2014 θα κάνει 10.000 νέες προσλήψεις. Οι προσλήψεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις 7 με 8 χιλιάδες προσλήψεις που ανακοίνωσε ήδη ότι έκανε το 2013.
Η ελληνική οικονομία, ενώ καλά-καλά δεν στέγνωσε το μελάνι της επίσημης κρατικής χρεοκοπίας (PSI), με τον ιδιωτικό τομέα να στραγγαλίζεται και να απολύει μαζικά, χρειάζεται κατά την κυβέρνηση 18 χιλ. πρόσθετους δημοσίους υπαλλήλους!
Υπάρχουν ανάγκες βλέπετε, αφού την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των υγιέστατων υπαλλήλων του δημοσίου από τα 50, με πλασματικά χρόνια εργασίας (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ημέρες απεργιών).
Με το λεπτό και απαράμιλλο χιούμορ που διαθέτει η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις σχετικές αποφάσεις στο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Για να ευθυμήσουμε λίγο ακόμα να προσθέσω ότι ο κ. Σαμαράς είχε υποσχεθεί (Ζάππειο ΙΙ), «πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια».
 Αν είχαμε τηλεοπτικό show, όπως οι Monty Python εδώ θα προσθέταμε γέλιο σε κονσέρβα…

Επεισόδιο δεύτερο. Παροχές
Ο υπουργός Οικονομικών μας ανακοίνωσε υπερηφάνως από τηλεοράσεως την περασμένη Δευτέρα ότι ο προϋπολογισμός έχει «υπέρβαση», την οποία «θα μοιράσει» σε «ανθρώπους που έχουν κοινωνικά ανάγκη».
Πότε θα γίνουν οι παροχές; Σατανική σύμπτωση.
Το πλεόνασμα θα καταγραφεί επισήμως τον Απρίλιο και θα μοιραστεί καταλαβαίνετε, όλως τυχαίως, στις παραμονές των ευρωεκλογών.
 Προεκλογικές παροχές λοιπόν.
Τι θα περιλαμβάνει η «υπέρβαση». Το μόνο βέβαιο στοιχείο, στο οποίο πράγματι θα υπάρξει «υπέρβαση», προέρχεται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων.
Πώς; Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού τον οποίον κατέθεσε, η κυβέρνηση περικόπτει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό του 2013, από τα 6,8 εκατ. ευρώ, στα 6,6 εκατ. ευρώ.
Θα πάρει δηλαδή 200 εκατ., που αν χρησιμοποιούντο όπως είχαν προβλεφθεί -ως δημόσιες επενδύσεις- θα δημιουργούσαν πραγματικές θέσεις εργασίας και πρόσθετη μόνιμη ανάπτυξη της οικονομίας και θα το μοιράσει.
Και με το λεπτό και απαράμιλλο χιούμορ της η κυβέρνηση ονομάζει την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων «πρωτογενές πλεόνασμα» για να την μετατρέψει κατόπιν σε προεκλογική παροχή.
Μια πινελιά ιλαρότητας τώρα:
«Η Κυβέρνηση περιόρισε αφόρητα και τις δημόσιες επενδύσεις. Κάθε φορά που… βλέπει ότι… λείπουν έσοδα – και… λείπουν συνέχεια – κόβει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Που, προσέξτε, έχει τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή, που φτάνει στο 5.
Άρα, είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει στα χέρια της η κάθε Ελληνική κυβέρνηση για να πολεμήσει την ύφεση!».
Μαντέψατε ασφαλώς ποιος το λέει; Αντώνης Σαμαράς (Ζάππειο ΙΙ). Το θαυμαστικό ολοδικό του. Χρειάζεται άλλωστε το θαυμαστικό γιατί ακόμα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης, που έκοβε τις επενδύσεις για να μειώσει το έλλειμμα, δεν είχε σκεφθεί να κόψει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να κάνει προεκλογικές παροχές, την έκτη χρονιά ύφεσης και με 1,4 εκ. ανέργους.

Επεισόδιο τρίτο. Που την είδατε την υπερφορολόγηση;
Όπως δήλωσε επίσης από τηλεοράσεως ο υπουργός Οικονομικών δεν υπάρχει στην Ελλάδα υπερφορολόγηση. Όταν το άκουσαν αυτό όλοι –ακόμα και ο δικός του υφιστάμενος (κ. Σταϊκούρας), έσπευσαν να του επιτεθούν.
Αδίκως όμως. Τους διέφυγε το λεπτό και απαράμιλλο χιούμορ που εμπεριείχε αυτή η δήλωση.
Το ξέρει ασφαλώς και ο κ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση ότι υπάρχει υπερφορολόγηση.
Η ίδια άλλωστε υπολογίζει εισπραξιμότητα -ας πούμε στον φόρο ακινήτων- μόλις 80%.
Παραδέχεται δηλαδή ότι έναν φόρο που από τη φύση του είτε πληρώνεται είτε οδηγεί σε κατάσχεση περιουσίας, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πρόκειται να τον πληρώσουν.
 Γιατί μας λέει λοιπόν ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση;
Μα πως θα διασκεδάσουν κάπως τον πόνο τους αυτοί που ήδη ψάχνουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους σε εξευτελιστικές τιμές και δεν βρίσκουν αγοραστές, αν δεν πούμε κι ένα αστείο βρε αδελφέ.
Κι αν δεν σας φάνηκε αρκετά διασκεδαστικό μια ακόμα σταγόνα ιστορίας θα σας χαλαρώσει:
 «…δημιουργικό σοκ. Πρώτον, μείωση των φορολογικών συντελεστών! Τολμηρή και αποφασιστική… Άμεση, ώστε να τη νιώσει η Οικονομία από την πρώτη μέρα. Αλλά και μεσοπρόθεσμη, ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται η ψυχολογία…»
Τώρα δεν χρειάζεται να μαντέψετε. Ξέρετε ποιος, ξέρετε πότε… Είναι και το θαυμαστικό άλλωστε!

Θα μπορούσα να συνεχίσω επί πολύ, αλλά δεν χρειάζεται να σας κουράσω.
Νομίζω ότι πεισθήκατε ότι η κυβέρνησή μας διαθέτει άφθονο (μαύρο) χιούμορ.
Για τους ψηφοφόρους της δεν ξέρω.
Θα σας γελάσω…

* Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της Δράσης, Ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

1 σχόλιο: