Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τι ζητάνε οι δανειστές μας για να συνεχίζουν να μας δανείζουν

Όταν το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να καταφύγει σε μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο (στην προκειμένη περίπτωση στην ΔΕΗ) για να εισπράξει την φορολογία – χαράτσι στα ακίνητα, τότε ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς, ότι είναι ένα κράτος διαλυμένο.
Όταν αυτό το κράτος του 1.000.000 υπαλλήλων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα σύγχρονα δεδομένα, πρέπει να κλείσει, να αναδιοργανωθεί, να συρρικνωθεί, να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.
Πάνω, απ’ όλα, όμως, πρέπει
 να μειωθεί! 
Να απολυθούν υπάλληλοι, να μειωθούν τα καθημερινά του ελλείμματα.
Διαφορετικά, όσες θυσίες κι αν υφίστανται οι Έλληνες θα πηγαίνουν χαμένες και θα απαιτούνται συνεχώς νέες.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, έχουν βάλει επανειλημμένως πλάτη για να αλλάξουμε και να σωθούμε.
Είναι προφανές ότι εμείς δεν αλλάζουμε.
Αντί, δηλαδή, να μειώνουμε τα δημόσια ελλείμματα, εμείς μέσα σε ένα χρόνο τα…αυξήσαμε.
Οι δανειστές μας, λοιπόν, βλέποντας τις κυβερνητικές κουτοπονηριές του κάθε Ρέππα, Παπουτσή, Καστανίδη, Παπακωνσταντίνου, τις καθυστερήσεις και τα «ναι μεν αλλά…» και το κούνημα του δάκτυλου από τον Βενιζέλο, προχώρησαν στο παρασύνθημα:
«Προχωράτε σε όσα έχουμε συμφωνήσει, διαφορετικά σταματάνε όλα τα κανάλια χρηματοδότησής σας…».
Το Δημόσιο πιέζεται ασφυκτικά και είναι ανήμπορο να κινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και των εισπράξεων.
Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στην Ελλάδα επιτηρητών σε κάθε υπουργείο, οι οποίοι θα έχουν καθήκοντα υπερυπουργού!
Θα φωνάξουν κάποιοι, θα μιλήσουν για εθνική υποτέλεια, για εθνική ντροπή, αλλά ίσως να είναι η μόνη λύση, πολύ περισσότερο όταν η χώρα ζει με τα δανεικά των εταίρων της, χωρίς να κάνει τις ενέργειες να μπει σε νοικοκυριό και τάξη.

Σήμερα, στο σημείο που βρισκόμαστε,  αναμένουμε νέα σειρά μέτρων.
Φυσικά θα πρέπει να βρεθούν και αυτοί που θα χρειαστεί να πληρώσουν.
Γιατί όσοι υπήρχαν μέχρι σήμερα τέλειωσαν.

Ποια είναι τα νέα μέτρα; Ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών;
1. Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε απόλυση 100.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015.

2. Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

3. Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

4. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

5. Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.


Και όπως έγραψε σε εκτενές ρεπορτάζ το «ΒΗΜΑ» ζητούν ως το τέλος του χρόνου να μπουν ιδιώτες σε 10 δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΑΒ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ΟΠΑΠ) και να πουληθούν το Ελληνικό και τα ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν.

«Η βόμβα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Παπανδρέου...».
Με αυτά τα λόγια τεχνοκράτες της τρόικας που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιγράφουν την κατάσταση που ξέφυγε κατά το 2011, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 18,5 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Υπό αυτές τις συνθήκες το «χρηματοδοτικό κενό» στα δημόσια οικονομικά ως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια που λήγουν, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.
Αυτό το κενό η κυβέρνηση περιμένει να το καλύψει από τις επόμενες δύο δόσεις της βοήθειας, δηλαδή την έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ που επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και την έβδομη δόση 5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου.
Η επόμενη ημερομηνία λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η 19η Δεκεμβρίου.
Τα ομόλογα που λήγουν από 19 ως 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, ο Θεός της Ελλάδας, ας βάλει το χέρι του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου