Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σαμαράς: «Εκλογές, η μόνη λύση…»!

Γράφει
 η Άρια Δημοπούλου


Η μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι οι εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην 76η ΔΕΘ και ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες για να κυβερνήσει.
Πρόσθεσε πως όσοι μιλούν για συναίνεση κι εννοούν συγκυβέρνηση τώρα, πρέπει να ξέρουν ότι
 τέτοιες συγκυβερνήσεις είναι αβέβαιες και εύθραυστες.
Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι με καθυστέρηση ανακάλυψε ότι το εθνικό συμφέρον προηγείται του κομματικού και σε όσα ακούγονται πως όλοι είναι ίδιοι απάντησε: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Παπανδρέου».

Ρεαλιστική η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου
Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι ρεαλιστική, επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη ΔΕΘ. «Δεν διαφωνούμε με τους στόχους, διαφωνήσαμε με τους τρόπους, δεν θέλουμε χαλάρωση της προσπάθειας», είπε και τόνισε πως είναι αυτό που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
«Οι Έλληνες μπορούμε», ήταν το μήνυμα που επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα πιάσουμε τους στόχους και σημείωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι η «φαρσοκωμωδία» της κυβέρνησης, που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες, αλλά χρειάζεται υπομονή και σχεδιασμός.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις αλλαγές που θέλει να κάνει στην περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές. Προϋπόθεση των αλλαγών αυτών είναι μια «σαρωτική» αναθεώρηση του Συντάγματος, από τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, που θα αποτελέσει το νέο συμβόλαιο με τον λαό για να μπούμε στην περίοδο της νέας μεταπολίτευσης.
Δεσμεύτηκε επίσης για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα με 12 το πολύ υπουργεία. Η συγχώνευση υπουργείων θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης και θα ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία, είπε.
Στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Σαμαράς πρότεινε: μείωση φορολογικών συντελεστών και αύξηση ποινών για τους φοροφυγάδες, πιο αντικειμενικό το φορολογικό σύστημα, συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, φόρο επιχειρήσεων 15% και φόρο μερισμάτων 15%, ο φόρος φυσικών προσώπων σε πρώτη φάση να επανέλθει στο 40%, το ανώτερο, και μέσα σε 3-4 χρόνια να μην ξεπερνά το 30%, με πολύ πιο λίγα και απλά κλιμάκια, ο ΦΠΑ να πέσει εκεί που ήταν πριν από δύο χρόνια, να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, το αφορολόγητο να επιστρέψει στις 12.000 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ σε οικοδομές και κατοικία, το ίδιο και στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων και πληρωμή των 7 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε ένα «ντελίριο» φορολογικών μέτρων, βούλιαξε την οικονομία και χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ για να πάρει μπροστά και όχι επικοινωνιακές σαπουνόφουσκες. Παράλληλα, όπως είπε, η ΝΔ εξετάζει λύσεις για την ρευστότητα στην οικονομία και τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ.
Πρότεινε, επίσης, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, λέγοντας ότι σήμερα δεν θα επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα με το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, όταν φορολογείται ότι κινείται και αναπνέει.
Δεσμεύτηκε, εξάλλου, ότι η ΝΔ θα καταργήσει ο καμποτάζ και θα καταργήσει μέτρα που δημιουργούν συνθήκες καρτέλ και ολιγοπωλίου με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θα αλλάξει τους νόμους για τη χορήγηση ιθαγένειας και τη χρήση ναρκωτικών.

«Ούτε το 2009 υπήρχαν λεφτά, ούτε τώρα»
«Πέρυσι σας είπε τι προτείνω, φέτος θα σας πω τι θα κάνω», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μόλις ανέβηκε στο βήμα της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν πρόκειται να χαϊδέψει αυτιά, ούτε θα ακολουθήσει το μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι είπε «χονδροειδή ψέματα» στην ομιλία του πριν από μια εβδομάδα στη ΔΕΘ.
«Δεν φυγομάχησε η Ν.Δ. το 2009 αλλά ο κ. Παπανδρέου εκβίασε τις εκλογές», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «είπε ψέματα και για το έλλειμμα». Αναφερόμενος, μάλιστα, στη φράση «λεφτά υπάρχουν», παρατήρησε πως «ούτε το 2009 υπήρχαν, ούτε σήμερα υπάρχουν».
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε στη Στατιστική Υπηρεσία ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. θα είναι αμείλικτη αν αποδειχθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης των οικονομικών στοιχείων του 2009», ενώ θέτοντας το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να σηκωθεί ξανά, απάντησε «ναι, αρκεί να τα αλλάξουμε όλα».
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης» το ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία, την κατηγόρησε ότι καταδιώκει την ιδιωτική περιουσία και σημείωσε: «Δεν λέω να μην πληρώσουν το τέλος οι πολίτες, λέω ότι δεν έχουν να πληρώσουν», ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με το κίνημα «Δεν πληρώνω».
Επισήμανε ότι αδίκως κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή και είπε πως τα σενάρια της δραχμής τα διακινούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και Επίτροποι.

«Όλοι μαζί κινδυνεύουμε και όλοι μαζί θα σωθούμε»
Τη στήριξη όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέγοντας πως «όλοι μαζί μπορούμε».
«Η κυβέρνηση καρκινοβατεί και η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει», επισήμανε και πρόσθεσε πως «όλοι μαζί κινδυνεύουμε και όλοι μαζί θα σωθούμε».
«Θυσίες κάναμε και θα κάνουμε, αλλά να βλέπουμε και αποτελέσματα, όχι να καταδικαστούμε σε μάταιες θυσίες χωρίς αποτελέσματα», είπε ο κ. Σαμαράς.
Αποδοκίμασε, επίσης, τις κινητοποιήσεις που καταλήγουν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Κήρυξη ΑΟΖ ύστερα από απαραίτητη προεργασία
Στην κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ύστερα από την απαραίτητη προεργασία, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το έπραξε, ενώ παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κύπρου και είπε χαρακτηριστικά «εγώ θα το κάνω».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμα ότι θα αποκαταστήσει τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας ως επιτελικά και διοικητικά κέντρα άμεσης διεκπεραίωσης, σχεδιασμού κι επενδύσεων δίπλα στον πρωθυπουργό για «να τελειώνουμε με το «ράβε ξήλωνε» της κυβέρνησης Παπανδρέου», όπως είπε.
Παρών στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής με συνθήματα και χειροκροτήματα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου