Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος αρνείται να μειώσει το δημόσιο κι η τρόικα τέλειωσε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη!

Παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας διεξήχθη σε καλό κλίμα, οι πληροφορίες μιλάνε για εμπλοκή.
Ως απόδειξη, μάλιστα, αναφέρεται ότι ενώ ήταν προγραμματισμένη να τελειώσει τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτή διεκόπη πολύ πριν τα μεσάνυχτα και εδόθη νέο ραντεβού για σήμερα.
Οι ίδιες πληροφορίες, κάνουν λόγο για εμπλοκή, με σημείο τριβής την
 άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συρρίκνωση του δημοσίου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε στους εκπροσώπους των δανειστών μας, Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα θα επιτευχθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας, που όπως είναι γνωστό οδηγεί σε ..απολύσεις και αν, έπειτα από ένα χρόνο.
 Η τρόικα όμως επέμεινε πως απολύσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, πέρα βεβαίως από την εφαρμογή και αξιοποίηση του θεσμού της εφεδρείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, η αγωνία παρατείνεται δεδομένου ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν φαίνεται να βρέθηκε ικανοποιητική λύση για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Συμφώνως με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε την λύσης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι στο μέτρο αυτό πρέπει να προστεθούν και απολύσεις.
Η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Όπως και να έχει τα νέα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν και στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας - που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).

Συμφώνως με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται, αφενός τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αλλά και πρόσθετα μέτρα, 1,5-2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν εφόσον ο νέος φόρος στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Οι δανειστές, εκτιμούν ότι το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα φέρει εφέτος 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2-2,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται προτάσεις που αφορούν σε:

- Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
- Αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
- Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
- Νέα μείωση αφορολόγητου
- Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου