Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Σουρεαλισμός και πραγματικότητα

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσέξτε:
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκλογικό περίπατο προβάλλοντας τον επιχείρημα ότι χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία για να προστατεύσει πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, από το μνημόνιο που ο ίδιος έφερε κι υπέγραψε.
Μ’ αυτό, έπεισε μέρος του εκλογικού σώματος.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε και προσέλκυσε 4 στους 10 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, του τομέα που επλήγη περισσότερο από οιονδήποτε άλλο, εξ αιτίας των επιλογών του, που
έφεραν τα capital control.
Σουρεαλισμός.
Τουτέστιν σκέψη χωρίς έλεγχο της λογικής και πέρα από κάθε αισθητικό ή ηθικό έλεγχο.
Να έχεις νεκρώσει την οικονομία, να έχεις αδειάσει τα κρατικά ταμεία από’ ότι απόθεμα είχαν, να έχεις στήσει στις ουρές των 60 ευρώ ολόκληρη τη χώρα, να την έχεις φέρει στο κατώφλι του Grexit και να επιβραβεύεσαι!
Να έχεις πείσει μια ολόκληρη κοινωνία –ή τέλος πάντων εκείνη που σου έδωσε το πεντακάθαρο εκλογικό προβάδισμα- ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, οι παλιοί, κι εσύ που για δεκαετίες (ως κόμμα κι ως Αριστερή κουλτούρα) ζητούσες από τους παλιούς όλο και περισσότερες παροχές, να βγαίνεις στεγνός από τη βροχή.
Σουρεαλισμός!
Αυτή όμως είναι η κρίση του σοφού λαού…
Ή του απαίδευτου λαού, ή του λαού που ζει στην κοσμάρα του, ή του λαού που δεν θέλει ν’ αλλάξει το παραμικρό και δεν έχει αντιληφθεί τι του ξημερώνει.

Όμως, αυτά και πολλά άλλα, όπως κι η επικοινωνία, τελείωσαν.
Ο πρωθυπουργός κι ο συνεταίρος του στην νομή της εξουσίας και στη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μπροστά τους την επώδυνη εφαρμογή του μνημονίου, με τα 100 προαπαιτούμενα «φωτιά», μέσα σε λιγότερες από 100 ημέρες.
Τι αναφέρουν τα προαπαιτούμενα «φωτιά»;
Μείωση συντάξεων!
Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος!
Περικοπή του ΕΚΑΣ σε 70 χιλιάδες μέχρι σήμερα δικαιούχους.
Πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων!
Μείωση του επιδόματος θέρμανσης!
Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο!
Ταχύτατες αποκρατικοποιήσεις!

Τι λέτε, θα τα καταφέρουν;
Θα καταφέρουν να δουλέψουν αφήνοντας τις αναλύσεις στα καφενεία συνοδεία φραπέ;
Δεν είμαι ιδιαιτέρως αισιόδοξος, πολύ περισσότερο ακούγοντας τις εκτιμήσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που δεν θα είναι νέο, αλλά αντιγραφή του παλιού.
Ποιος απ’ όλους αυτούς θα κάνει αποκρατικοποιήσεις;
Ποιος θα μειώσει τις συντάξεις;
Ποιος θα πάρει τα … παπούτσια, τα γάλατα και τα καλλυντικά από τα φαρμακεία και θα τα τοποθετήσει στα ράφια των άλλων καταστημάτων;
Πολύ περισσότερο όταν όλοι τους μιλούν για εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόζεται παράλληλα με το μνημόνιο;
Και πολύ περισσότερο όταν όλοι τους εξακολουθούν να θεωρούν  τον…. νεοφιλελεύθερο εχθρό, πολιτικό τους αφήγημα;
Προβληματίζομαι αν θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου