Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δήμαρχοι, εμμέσως, συνιστούν νέα φορολογία

Είναι θλιβερό το φαινόμενο των κλειστών δήμων, επειδή λένε ότι συρρικνώθηκαν τα έσοδά τους.
Κι αφού όντως έτσι έχει συμβεί δεδομένης της κατάστασης της χώρας, γιατί δεν μειώνουν τα έξοδά τους;
Γιατί επιμένουν να διατηρούν αντιπαραγωγικές δημοτικές επιχειρήσεις;
Γιατί επιμένουν να διοργανώνουν τα περίφημα φεστιβάλ που κατά κόρον φιλοξενούν καλλιτέχνες υπό κομματική προστασία;
Γιατί επιμένουν να συντηρούν
ραδιόφωνα με μηδενικές ακροαματικότητες;
Γιατί επιμένουν να συντηρούν στρατιές για την καθαριότητα (εν τω μεταξύ οι περισσότερες πόλεις βρωμάνε), αντί να συρρικνώσουν τα έξοδά τους με την ανάθεση των έργων συλλογής απορριμμάτων σε ιδιώτες, που όπως λένε οι σχετικές μελέτες κοστίζουν φθηνότερα;
Γιατί δεν κάνουν την παραμικρή ενέργεια για να «καθαρίσουν» τις περίφημες πολεοδομίες τους που ζέχνουν σκανδάλων και διαφθοράς;

Οι δήμοι στις ημέρες μας είναι κράτος.
Κι όμως, οι κομματικοί δήμαρχοι και οι στρατοί τους, τους κλείνουν.
Όμως, είναι θέσφατο ότι το κράτος δεν κλείνει.
Ένας αιρετός δεν εκλέγεται για το ονόρε του, αλλά για να παράξει έργο με τα μέσα που διαθέτει ή με άλλα που ο ίδιος θα δημιουργήσει.
Τότε, θα πρέπει να κλείσουν και τα υπουργεί, επειδή ο Στουρνάρας ή οποιοσδήποτε άλλος υπουργών επί των Οικονομικών δεν εγκρίνει τα κονδύλια τους.
Επιπλέον, ο Καλλικράτης δημιουργήθηκε για να συνενωθούν υπηρεσίες και να προκύψουν οικονομίες.
Πού είναι αυτές;

Είναι και κάτι ακόμη.
Διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι ότι από το 2011 που επιχορηγούντο με 168 εκ, μηνιαίως, σήμερα το ποσό έφτασε στα 96 εκ.
Πέραν του γεγονότος ότι αυτό προβλέπεται ήδη από το 2010, είναι ξεκάθαρο ότι από την περιστολή των κρατικών δαπανών, οι δήμοι έχουν επωμιστεί βάρος που αγγίζει τα 1400 εκατομμύρια ευρώ.
Αν οι δήμαρχοι δεν θέλουν να συμβεί αυτό, τότε ασφαλώς θέλουν να επιβληθεί μεγαλύτερη φορολογία στους πολίτες, ούτως ώστε να συμπληρωθεί αυτό το ποσό, επειδή από πουθενά αλλού δεν μπορεί να προκύψει.
Άρα λαϊκίζουν ασυστόλως.
Όπως λαϊκίζουν όταν λένε ότι δεν αυξάνουν τα δημοτικά τέλη. Μπορεί να γίνονται αρεστοί στις μικρές τοπικές κοινωνίες, αλλά τελικά τα ελλείμματα τα φορτώνουν σε όλους.
Κάτι παρόμοιο δηλαδή, με ότι γίνεται με τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, των οποίων τα ελλείμματα πληρώνουν και οι δημότες της Ρόδου, της Κρήτης, της Πάτρας κλπ.

Υπάρχει και κάτι άλλο.
Υπάρχει έστω κι ένας πολίτης – δημότης που είναι πεπεισμένος ότι τα τέλη που πληρώνει χρησιμοποιούνται με λιτή και χρηστή διαχείριση;
Αντιθέτως, οι εκθέσεις του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, αλλά και τα συχνά δημοσιεύματα του τύπου, κάνουν λόγο για παραβάσεις που άπτονται ακόμη και του ποινικού δικαίου.

Νομίζουμε, ότι και στο ζήτημα αυτό, ζούμε μια από τις πολλές στρεβλώσεις που είναι δομημένη η δημόσια διοίκηση.
Κι όσο καθυστερεί η συστηματική αναδιάρθρωση του κράτους και των υπηρεσιών του σε ζητήματα αρμοδιοτήτων, τόσο θα παρατηρούμε φαινόμενα όπως αυτό των …δημοσίων υπαλλήλων εργατών καθαριότητας ή των….δημοσίων υπαλλήλων κηπουρών (υπάρχουν συνεργεία επτά ατόμων που ο ένας κλαδεύει δέντρα κι οι άλλοι έξι…εποπτεύουν ο ένας τον άλλο) ή των …δημοσίων υπαλλήλων δημοσιογράφων και μουσικών παραγωγών!
Όσο καθυστερεί η κρατική αναδιάρθρωση, τόσο θα παρατηρούμε το φαινόμενο των….σφραγιδοφυλάκων. Εκείνων, δηλαδή των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την επίπονη εργασία του σφραγίσματος εγγράφων με την σφραγίδα του δήμου!
Χωρίς, μάλιστα να λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Όσο καθυστερεί η κρατική αναδιάρθρωση, τόσο θα παρατηρούμε τους διάφορους εγκάθετους να κατεβάζουν τα σκουπιδιάρικα και να κλείνουν τους δρόμους ωσάν να είναι περιουσίες τους…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου