Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ε(Σ)ΠΑνάσταση μπορεί να περιμένει

Είναι απορίας άξιο πώς διάολο γίνεται μια ολόκληρη κοινωνία να είναι διαλυμένη και να πληρώνει την προστασία του πολιτικού συστήματος  στο αδηφάγο, αντιπαραγωγικό και εν πολλοίς διεφθαρμένο Κράτος κι όλοι να ασχολούνται με τα επιδόματα του δημοσίου και την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων.
Κυβέρνηση (όλοι οι εταίροι της) και αντιπολίτευση δείχνουν να επιδίδονται σε μια αέναη μάχη για τη σωτηρία των δώρων, των επιδομάτων και των
 ειδικών μισθολογίων των δημοσίων υπαλλήλων.
Είμαστε χώρα παρανοϊκών;
Είμαστε!
Η ιστορία το έχει δείξει επανειλημμένως.

Η πραγματική οικονομία έχει αφεθεί στο έλεος του όποιου Θεού.
Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν όνειρο απατηλό.
ΤΟ ΕΣΠΑ μοιάζει με το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε ευθύνες και παλινδρομικές κινήσεις των χεριών της πολιτικής ηγεσίας.
Κι όλοι βάζουν «κόκκινες» γραμμές στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στο μέγεθος του Κράτους.
Δηλαδή, παραφράζοντας τη ρήση του άλλοτε αρχηγού της ποδοσφαιρικής «παράγκας», οι δημόσιοι υπάλληλοι νάναι καλά κι οι άλλοι να πάνε να συνουσιαστούνε.

Την ίδια στιγμή, πλέον του 1,5 εκ. απολυμένων του ιδιωτικού τομέα, το κράτος μπαταχτσής χρωστάει δισεκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
Κι είναι απίστευτο τι αναφέρουν τα στοιχεία για την ΜΗ υλοποίηση του ΕΣΠΑ (που θα συντελέσει στην επανέναρξη των μεγάλων έργων και στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πιθανότατα θα δημιουργήσει οάσεις ανάπτυξης με όσα συνεπάγονται για τα εισοδήματα και την απασχόληση).
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα για την διοικητική μεταρρύθμιση που έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών και τον επανασχεδιασμό των δομών του Κράτους, αναμένεται να σταματήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων!
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με αρχικό προϋπολογισμό 631 εκατ. (για το 2012) και στόχους την αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών μέσω του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου και του ανασχεδιασμού των διαδικασιών και των δομών του κράτους.
Την ουσιαστική δηλαδή ανασυγκρότηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, κάτι που θα συνέβαλλε, μεταξύ των άλλων, και στην επιτυχή υλοποίηση και των υπόλοιπων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε απορροφήσει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα των 631 εκ. για το 2012;
Μόλις 75!
Και φυσικά φυλλορροεί….και όπως είπαμε αναμένεται να σταματήσει….
Το ίδιο συμβαίνει και με τα προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης, βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρώπινων πόρων

Συνολικά για το 2012, τα στοιχεία είναι αμείλικτα.
Αναφέρουν ότι ενώ για το 2012 υπήρχε μνημονιακός στόχος απορρόφησης 3,75 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν απορροφηθεί μόνο 900, ενώ παρά τα …γκάζια του Κωστή Χατζηδάκη, δεν προβλέπεται τελικά να φτάσουν συνολικά στην Ελλάδα περισσότερα –στην καλύτερη περίπτωση- από 550 δισ. ακόμη.
Δηλαδή, θα μείνουν στα ευρωπαϊκά ταμεία 2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν για την Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα είναι ανίκανη να υποβάλλει σχέδια και μελέτες για να τα απορροφήσει.
Με αυτόν τον δημόσιο τομέα –που κανένας δεν θέλει να αλλάξει- είναι απορίας άξιος ο τρόπος με τον οποίο θα απορροφηθούν τα εναπομείναντα 14 δις δημόσιας δαπάνης μέχρι το 2014.
Πολύ περισσότερο αφού θα έχει αρχίσει να «τρέχει» και το επόμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
Είπαμε όμως.
Εμείς περί άλλων τυρβάζουμε.
Οι πολιτικοί και οι υπουργοί παριστάνουν τους συνδικαλιστές – προστάτες του δημοσίου, μη τυχόν και ακουμπήσει κανένας τον δημόσιο τομέα και τον δημόσιο υπάλληλο…
Εδώ και δυο ημέρες δε, ασχολούμαστε με τον αν ξέπλυνε ή όχι χρήματα ο πρόεδρος της Βουλής…
Κι η Ε(Σ)ΠΑνάσταση περιμένει…
Ύστερα μας φταίνε οι…τοκογλύφοι και οι δυνάμεις…κατοχής!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου