Το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου η συζήτηση έχει φτάσει στο «κόκκινο», αναφορικά με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο προσεχές διάστημα.
Τα ετερόκλητα στοιχεία που συγκροτούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι δυσκολίες που υπάρχουν στη διαμόρφωση κοινών γραμμών, προβληματίζει όλο και περισσότερο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Οι αριστερές συνιστώσες, με επικεφαλής τους
Λαφαζάνη και Στρατούλη πιέζουν για την σαφή κινηματική τακτική του κόμματος με στόχο την μη «απονεύρωσή» του από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, αλλά και τη συμπαράταξη με ομάδες και κινήματα πολιτών.
Δηλαδή, πεζοδρόμιο και πάλι πεζοδρόμιο.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι φωνές της λογικής (ενδεικτικά αναφέρουμε τους Δραγασάκη, Σταθάκη, Τσακαλώτο), που ισχυρίζονται ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που δεν μπορεί να αμαυρώνεται από περιθωριακές απόψεις και εκδηλώσεις. Προβάλλουν, μάλιστα το επιχείρημα ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σημειώθηκαν επιτυχίες, με σημαντικότερη την απόσυρση της τροπολογίας για τον συμβιβασμό της Ελλάδας με τη Siemens.Μάλιστα, επιχειρούν να δημιουργήσουν διαύλους με την Ευρώπη, αλλά και την εγχώρια «Νομενκλατούρα».
Υπάρχει και μια τρίτη γραμμή, οι πασοκογενείς, οι οποίοι δρουν στη λογική του παλαιού ΠαΣοΚ, αλλά αυτοί μάλλον δεν υπολογίζονται και δεν περιβάλλονται με εμπιστοσύνη, είτε επειδή (όπως τους καταλογίζεται) «κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους, την προβολή τους», είτε επειδή έχουν χαώδεις αποστάσεις πολιτικού επιπέδου και κουλτούρας.
Συνεπώς, οι δυο πρώτες γραμμές, επιχειρείται να ισορροπήσουν, κάτι που δεν είναι και η πιο εύκολη περίπτωση, αφού εκτός άλλων γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης που απέκτησαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου, οφείλεται σε ψηφοφόρους που δεν έχουν στενή συναισθηματική ή άλλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Σκορποχώρι», αποκάλεσε το κόμμα προσφάτως γηραιός αριστερός πολιτικός, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται έτσι μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Λέγεται, ότι έχει προκρίνει έντονη φραστική αντιπαράθεση –που ικανοποιεί τους ακραίους- αλλά ταυτοχρόνως σχεδιάζει και «κινήσεις υπευθυνότητας» προς το εξωτερικό, είτε με μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία είτε στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Υπάρχει, όμως και το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου στη Φρανκφούρτη θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας για την ανοικοδόμηση (KfW).
Η γνωστοποίηση της συνάντησης δημιούργησε γκρίνια στην Κουμουνδούρου, αφού πολλά στελέχη και συνιστώσες εκτιμούν ότι θα «με τον τρόπο αυτό θα δείξουμε ότι γινόμαστε μέρος του συστήματος».
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει πλέον ανησυχία για την δράση της Χρυσής Αυγής, αφού εκτιμούν ότι από μια γενικευμένη κοινωνική εξέγερση μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κομματικά οφέλη, αλλά ίσως αυτά να είναι πρόσκαιρα. Πολύ περισσότερο αν καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα και στραφούν προς την Χρυσή Αυγή μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που δεν καλοβλέπουν την ανδρεοπαπανδρεϊκή αντιγραφή συμπεριφορών και πρακτικών.
Επίσης βέβαιο είναι, ότι ήδη έχει αρχίσει να καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ούτως ώστε να είναι ειρηνικές οι διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα.
Αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι πλέον ολοφάνερες οι διαφορές ανάμεσα σε ακραίες φωνές συνιστωσών και των ευρωπαϊκών δυνάμεων του κόμματος.
Κι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί καθημερινά ασκήσεις ισορροπίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου