Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτέλους έγινε (έστω και βουβά) μια ουσιώδης μεταρρύθμιση

Ένα από τα πλέον αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά άλματα έγινε με την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στις κρατικές επιχειρήσεις και καθιερώνει τον ρυθμιστικό ρόλο των Ανεξάρτητων αρχών στη λειτουργία τους.
Η μεταρρύθμιση που έπρεπε να συνοδευτεί με κωδωνοκρουσίες και πυροτεχνήματα αλλά πέρασε στα μουγκά για να μη
 στενοχωρηθεί ο Φωτόπουλος και τα λοιπά καλόπαιδα από τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ, τον  ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, τον. ΟΛΘ,  την ΕΥΑΘ κλπ.υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου αναφορικά με το επενδυτικό τοπίο.
Πέραν από την κατάργηση του ελάχιστου συμμετοχής του Κράτους στις δημόσιες επιχειρήσεις , το επίσης σημαντικό γεγονός αποτελεί η ανάθεση ρυθμιστικού ρόλου στις Ανεξάρτητες αρχές.
Είναι μια μεταρρύθμιση που στοχεύει κατ’ ευθείαν στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού απαλλάσσει τους ενδεχόμενους επενδυτές από τα βαρίδια του Κράτους.
Κι όχι μόνο αυτό.
Με δεδομένο ότι οι ανεξάρτητες αρχές θα έχουν τον ρυθμιστικό ρόλο, ουδείς κρατιστής μπορεί να ισχυρίζεται ότι ξεπουλιούνται τα πάντα (υποδομές, δίκτυα κλπ),
αφού οι ανεξάρτητες αρχές θα είναι αυτές που θα ορίζουν το ποσοστό κερδοφορίας (και όχι την τελική τιμή των υπηρεσιών) από την χρήση υποδομών ή δικτύου.
Άρα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Όπως θα διασφαλίζεται η ομαλή χρήση.

Η ιστορία δεν είναι νέα,
Την είχε ξεκινήσει ο Νίκος Χριστουδουλάκης ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σημίτη.
Κι ενώ η εκλογή της κυβέρνησης Καραμανλή –θεωρητικά- διασφάλιζε τη συνέχεια της μεταρρύθμισης, ήρθε ο καταστροφικός κρατιστής Σουφλιάς και την «πάγωσε», για να διατηρηθεί ο κομματικός –κρατικό τον έλεγαν- έλεγχος και η ασυδοσία των χρεών ομού μετά των επιδομάτων!
Χάθηκε έτσι η ευκαιρία, τότε, για να αλλάξουν πολλά πράγματα.
Τώρα, μπορούν να αλλάξουν πολλά, αρκεί να μπορέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι να «ακουμπήσουν» και το τέρας της γραφειοκρατίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου