Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Απλά μαθήματα Οικονομίας σε ένα λεπτό

Γράφει
ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος

 Πολύ απλά οικονομικά για όλους:
 ΕΣΟΔΑ ΚΡΑΤΟΥΣ = ΦΟΡΟΙ + ΔΑΝΕΙΑ   (αρχές οικονομικής θεωρίας Τρίτης Λυκείου)
Τα ΕΣΟΔΑ του κράτους χρησιμοποιούνται για διάφορες ΔΑΠΑΝΕΣ που αυτό πρέπει να καλύψει για να λειτουργήσει.
 Το ύψος των ΔΑΠΑΝΩΝ  του κράτους εξαρτάται από τις
 ΑΝΑΓΚΕΣ που έχει να ικανοποιήσει.
 Οι ΑΝΑΓΚΕΣ αυτές αφορούν μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων, δαπάνες για Παιδεία, Άμυνα, Υγεία κλπ. Επομένως όσο μεγαλύτερες είναι οι ΑΝΑΓΚΕΣ ενός κράτους, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ΔΑΠΑΝΕΣ που πρέπει να κάνει και άρα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα απαιτούμενα ΕΣΟΔΑ που πρέπει να έχει για να τις καλύψει.
 Συνεπώς, όσο μεγαλύτερα είναι τα απαιτούμενα ΕΣΟΔΑ, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι απαιτούμενοι ΦΟΡΟΙ που πρέπει να μαζέψει, και τα ΔΑΝΕΙΑ που πρέπει να πάρει.
Όσο μεγαλύτεροι είναι οι ΦΟΡΟΙ που βάζει το κράτος, τόσο μικραίνει το διαθέσιμο εισόδημα του κάθε πολίτη για δική του χρήση.
 Όσο μεγαλύτερα είναι τα ΔΑΝΕΙΑ  που πρέπει να πάρει ένα κράτος, τόσο μεγαλύτερο είναι το ΧΡΕΟΣ της χώρας και οι ΤΟΚΟΙ που πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον για να εξυπηρετηθεί το δάνειο.
 Όσοι λοιπόν είστε κατά της ΜΕΙΩΣΗΣ του κράτους (απολύσεις κλπ) και ταυτόχρονα είστε:
υπέρ της μείωσης του ΧΡΕΟΥΣ,
υπέρ της μείωσης των ΦΟΡΩΝ,
υπέρ της μείωσης των  ΔΑΝΕΙΩΝ
υπέρ της αύξησης των ΔΑΠΑΝΩΝ,
 οφείλετε να  ξανασκεφτείτε το αδιέξοδο το οποίο ανακυκλώνετε στο μυαλό σας.....
 Γιατί οδεύουμε σε ύφεση για 5η συνεχόμενη χρονιά και ακόμη η μεγάλη πλειοψηφία αρνείται να  κατανοήσει ποιό είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνουμε για να το περιορίσουμε.
Διότι η μεγάλη πλειοψηφία αρνείται να μιλήσει για απολύσεις στο Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα ανέχεται (ως αποτέλεσμα αυτής της άρνησης) το γεγονός ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια περισσότερα από 850.000 άτομα έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα επειδή έπεσε η κατανάλωση λόγω αύξησης των φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
 Σκεφτείτε το....

Πηγή: Liberals’ Cafe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου