Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ώρα της ευθύνης και της κυβίστησης

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η ώρα της αλήθειας για τους «μάγους» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε. Θέλοντας και μη θ’ αναλάβουν τέτοιες και τόσες ευθύνες για το μέλλον και την πορεία του τόπου, που μόνο με κυβιστήσεις ανάλογες του Βλάσση Μάρα θα μπορούν να φέρουν εις πέρας.
Χρόνια ολόκληρα βρίσκονταν στην «ασφάλεια» της ανευθυνότητας κι ο λαϊκισμός τους με στόχο την
προσέλκυση ψήφων έχει φτάσει στην κορύφωσή του. Από τη Δευτέρα, θα αναγκαστούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μ’ εκείνους που μέχρι τώρα κατήγγειλαν. Θα συνειδητοποιήσουν ότι είτε τους αρέσει είτε όχι θα πρέπει να συνεννοηθούν με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τους καπιταλιστές –κεφαλαιοκράτες του ΔΝΤ, το Βερολίνο και τους τραπεζίτες της Φρανκφούρτης.
Μόνο αν το κάνουν, μόνο αν είναι η χώρα σε «πρόγραμμα –μνημόνιο», θα μπορούν να κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί στους πάντες. 
Δεν θα μπορούν, επί παραδείγματι, να δώσουν ούτε ένα ευρώ τσακιστό σε οιονδήποτε αν δεν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ντράγκι ή δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε φοροαπαλλαγή (αύξηση αφορολογήτων ορίων κλπ) αν δεν συμφωνήσουν με τον μισητό τους Γιούνκερ.
Δεν θα μπορούμε να μπούμε στη βροχή δισεκατομμυρίων που εξήγγειλε χθες ο Ντράγκι, αν συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τις ομπρέλες εναντίον των προγραμμάτων στήριξης ή μνημονίων όπως τα μάθαμε.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες άρχισε η πολύ προσεκτική προετοιμασία του «πόπολου» για την αυριανή κυβίστηση. Πότε ο Σταθάκης, πότε ο Δραγασάκης, πότε ο ίδιος ο Τσίπρας άρχισαν να προβάρουν το κοστούμι της εξουσίας και να μιλάνε για προγράμματα που θα σεβαστούν και λοιπά άλλα…
Είναι ιδιαιτέρως θετικό ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται ρεαλιστής στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με το εσωτερικό. Μόλις προχθές μέσω της συνέντευξής του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς διαβεβαίωσε τους δανειστές ότι δεν θα σεβαστεί τη λιτότητα αλλά «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας».
Στο δε συνέδριο του Economist, ο Δραγασάκης αναγνώρισε ότι «υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και την νέα κυβέρνηση, ακόμη κι αν θέλει να επανεξετάσει τους όρους των συμβάσεων αυτών».
Ακόμη κι ο δραχμολόγος Λαφαζάνης που έσκουζε σε κάθε ευκαιρία ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, βγήκε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων (Νοβοστι) κι είπε ότι το κόμμα του δεν έχει ως επιλογή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εκτινάχθηκε από την υιοθέτηση του λαϊκισμού, του ψέματος και του πελατειακού συστήματος. Οι χρήσιμοι ηλίθιοι πύκνωσαν τις τάξεις του και τον φέρνουν στην εξουσία.
Με τις αναμενόμενες κυβιστήσεις και την στροφή στον ρεαλισμό που δειλά (λόγω προεκλογικής περιόδου) έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, θα είναι οι πρώτοι που θα ζητήσουν τον λόγο..
Κι ας μη ξεχνάμε τον τρόπο που ο δάσκαλος του Τσίπρα, Ανδρέας Παπανδρέου, δούλεψε το πόπολο με τις ...αμερικανικές βάσεις, τις οποίες είχε εξαγγείλει ότι θα διώξει.
Ενώ υπέγραψε την παραμονή τους, γέμισε η Ελλάδα με αφίσες ότι οι βάσεις ...φεύγουν...
Αλλά μετά από πολλά πολλά χρόνια.
Κι επειδή δεν τις χρειαζόντουσαν άλλο οι Αμερικανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου