Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι η Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αναμφισβήτητα οι διευκρινήσεις που έδωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ξεκαθάρισαν το σκηνικό αβεβαιότητας που δημιουργούσαν η φημολογία και τα λογής λογής σενάρια.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που τελειώνει η δίμηνη παράταση του Μνημονίου, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.
Συνεπώς, είναι σαφές ότι όσο η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς Προγράμματος – Μνημονίου, θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται ομαλά και χωρίς προβλήματα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ΕΚΤ, δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες πέραν του Φεβρουαρίου και δη χωρίς την ύπαρξη Μνημονιακού πλαισίου.
Δηλαδή ή τηρείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει και συνεχίζετε ομαλά η παροχή ρευστότητας ή….μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά.
Αυτό δεν το λέει μόνο η ΕΚΤ αλλά σχεδόν και το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, στα κράτη των οποίων χρωστάει η χώρα μας.
Τι θα γίνει, λοιπόν, τότε;

Συνεπώς, στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ελλάδα, οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες της, με ποιες προϋποθέσεις και όρους θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση ή ακύρωση ή σκίσιμο του Μνημονίου η επόμενη κυβέρνηση.
Ποιες θα είναι οι «κόκκινες» γραμμές της;
Πού θα φτάσει τους πολιτικούς ή άλλους χειρισμούς της;
Τι θα συμβεί στη χώρα αν διακοπεί η ροή του οξυγόνου μας από την Ευρώπη;
Τα ερωτήματα δεν είναι απόρροια του φόβου που προκαλεί η κυβέρνηση.
Είναι ερωτήματα αγωνίας για το αύριο της χώρας και των πολιτών της.
Πολύ περισσότερο όταν στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν να μη κατανοούν το πρόβλημα και ζουν στο δικό τους συννεφάκι ουτοπίας.
Πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τη νέα παρέμβαση της Αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εξέλιξη με την ΕΚΤ, όταν εξακολουθεί να
θεωρεί ότι οι διευκρινήσεις της ΕΚΤ αποτελούν …ωμό εκβιασμό της χώρας στην …ευκαιρία της «να επιχειρήσει ένα μεγάλο άλμα προς την ανεξαρτησία της, την απεμπλοκή της από ιμπεριαλιστικά δεσμά (Σ.Σ !!!!!)και τη διαμόρφωση νέων πολύπλευρων οικονομικών και πολιτικών διεθνών σχέσεων και διασυνδέσεων, που να ανταποκρίνονται στα βαθύτερα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του τόπου»…;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου