Ο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να επιστράτευσε κάθε ίχνος από την παροιμιώδη διαπραγματευτική του ικανότητα, προκειμένου να πείσει την Άγγελα Μέρκελ, στον διαφαινόμενο ιστορικό συμβιβασμό για το μέλλον του ευρώ και της Ενωμένης Ευρώπης.
Η λύση που μάλλον προκρίνεται, δίνει ανάσα στην Ελλάδα, από την άποψη μείωσης του χρέους, αφού ο πυρήνας της συμφωνίας θα είναι η φορολόγηση των τραπεζών (πρόταση Σαρκοζί), που αποσκοπεί στο να συγκεντρωθεί ποσό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο ανωτέρω κεφάλαιο θα προστεθούν 70 δισεκατομμύρια ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 20%, και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα παραπεμφθεί στο 2030 (δηλαδή περίπου δέκα χρόνια αργότερα), ενώ θα υπάρξει και χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού για τη χώρα μας.
Όμως, υπάρχουν και τα γκρίζα,
αν όχι σκοτεινά, σημεία της συμφωνίας.
Ήδη, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ήταν παρών στη συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και παρακολουθεί με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό τις εξελίξεις.
Επιπλέον, έγκυροι οικονομικοί κύκλοι από της Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι οι τράπεζες προτίθενται να καταθέσουν σοβαρές ενστάσεις –ίσως και αγωγές – κατά της αναγκαστικής τους φορολόγησης.
Τέλος, στις Βρυξέλλες, υπάρχει η αίσθηση ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, θα υποδεχτούν το συμφωνηθέν πακέτο ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Αν αυτό συμβεί
Κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέο «πόλεμο», που θα έχει στόχο να μη κρατήσει η «επιλεκτική χρεοκοπία» περισσότερες από δυο-τρεις εβδομάδες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου