Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Να καταργηθεί η μονιμότητα στον ΟΤΕ και να εξορθολογιστεί το κόστος, ζητά η διοίκησή του

Οι συνδικαλιστές
στην…κοσμάρα τους,
ενώ ο ΟΤΕ «αιμορραγεί»
από την επιθετική πολιτική
άλλων παρόχων!

Ενώ οι υπηρεσίες του ΟΤΕ φθίνουν συνεχώς από τους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι και καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες παρέχουν, ενώ έχει δημιουργηθεί  συνεχής «αιμορραγία» πελατών, οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΟΤΕ αρνούνται κρυμμένοι πίσω από την οπισθοδρομική μονιμότητα και τα τεράστια προνόμια, να δουν κατάματα την πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που λέει ότι
 αν δεν εκσυγχρονιστεί το μοντέλο διοίκησης και εργασίας του ΟΤΕ, σύντομα και παρά την τεράστια υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει, θα γίνει ένας προβληματικός οργανισμός.
Μια πραγματικότητα, επίσης, που λέει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που επί της ουσίας διοικούν τον οργανισμό!

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία είναι προσαρμοσμένη στους καιρούς, στην κρίση και στα ζητούμενα της αγοράς.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, «κατέβασε» στο τραπέζι της διαβούλευσης με τους συνδικαλιστές, εννέα κομβικά σημεία, τα οποία οι τελευταίοι ούτε θέλουν να ακούνε.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ, αναφέρεται  στις δύσκολες ημέρες που περνάει ο οργανισμός, καθώς χάνει διαρκώς πελάτες και δεν μπορεί να κάνει επιθετική εμπορική πολιτική, λόγω της ρύθμισης των προγραμμάτων του από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αποτέλεσμα να παράγει πλέον οικονομικές ζημίες.

Συμφώνως με πληροφορίες στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ, είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με εναρμονισμό του ποσοστού των μισθολογικών βαρών στο αντίστοιχο επίπεδο των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρών της Ευρώπης - δηλαδή των πρώην κρατικών μονοπωλίων - προς εξασφάλιση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.

Οι όροι που έθεσε η διοίκηση του ΟΤΕ είναι:

- Η κατάργηση της μονιμότητας για τους προσληφθέντες προ του 2005, οι οποίοι αποτελούν και το 75% του προσωπικού

- Η διατήρηση των μισθών στα σημερινά επίπεδα με μηδενικές αυξήσεις και «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης

- Η κατάργηση επιδομάτων που είχαν θεσπιστεί στο παρελθόν - όπως της παραμεθορίου, της θέρμανσης, των ειδικών συνθηκών κτλ- με διατήρηση μόνο των προβλεπόμενων από το νόμο και τη μείωση του ωραρίου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών και εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων (εκ περιτροπής εργασίας και μερική απασχόληση)

- Η δημιουργία μισθολογίου συνδεόμενου με την σημαντικότητα της θέσης και στην απόδοση, καθώς μέχρι σήμερα η μισθολογική εξέλιξη είναι ανεξάρτητη από την απόδοση

- Ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών στο επίπεδο που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία

- Ο εξορθολογισμός αδειών ασθενείας, καθώς οι μόνιμοι υπάλληλοι δικαιούνται τόσους μήνες άδειας όσους και τα έτη υπηρεσίες και την κατάργηση ειδικών αδειών (όπως αυτή της ονομαστικής εορτής).

- Η παύση χορήγησης εννέα μισθών, πέραν του εφάπαξ, σε όσους συμπληρώνουν 35ετία και αποχωρούν από την εταιρία κατόπιν αίτησής τους

- Η τροποποίηση διατάξεων του πειθαρχικού ελέγχου για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και την ανταπόκριση των ποινών στην βαρύτητα των παραπτωμάτων

- Τις διάφορες μορφές εθελούσιας εξόδου προσωπικού


Αρνητική η ΟΜΕ - ΟΤΕ

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ απάντησε το απόγευμα ότι οι προτάσεις της διοίκησης του ΟΤΕ δημιουργούν προϋποθέσεις «μη διαλόγου».

Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία δεν προβάλλονται, όμως είναι εκείνα που κρύβονται πίσω από τους αριθμού κι ευθύνονται «τις δυσλειτουργίες τις δυσπραγίες» του ΟΤΕ.

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα προβάλλει μέσα από τα συλλογικά της όργανα την δική της ατζέντα διαπραγμάτευσης και δεν θα «υποκύψει σε μία άνευ όρων παράδοση στο όνομα του ανταγωνισμού, του γενικού οικονομικού κλίματος και της πάση θυσία συνεχιζόμενη κερδοφορίας, μόνο μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου