Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Επαναγορά χρέους και μετά ευρωομόλογο προτείνει ο Σαμαράς


Επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και έκδοση ευρωομολόγου προτείνει - ξανά - ο Αντώνης Σαμαράς, ως οδούς εξόδου από τη σημερινή κρίση χρέους που έχει κυκλώσει την Ελλάδα και απειλεί να μολύνει περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κάλεσε την ηγεσία της Ευρώπης «να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών».
Σε διαφορετική περίπτωση, ο ιός κινδυνεύει να
 μεταδοθεί σε άλλους υποψήφιους ασθενείς.
Και υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των κρατών - μελών της ευρωζώνης προκειμένου να καθορίσει τη μετέπειτα στάση της.
Στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχουν διαμορφωθεί ορισμένα σενάρια επί χάρτου για την επόμενη ημέρα της Συνόδου, κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των οποίων έχει διαδραματίσει - συμφώνως με πληροφορίες - ο στενός του σύμβουλος Χρήστος Λαζαρίδης.
Κρατούνται, όμως, χαμηλοί τόνοι καθώς οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη διεξάγονται σε βαθύ παρασκήνιο και οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη.

Ο Αντώνης Σαμαράς, τάσσεται σαφώς -και με την τελευταία δήλωσή του - εναντίον της συμμετοχής των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού, «μια λαθεμένη επιλογή εξ' αρχής» όπως τη χαρακτηρίζει.
Και προειδοποιεί για άλλη μία φορά ότι «η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι λύση» καθώς επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ, υπάρχουν δύο λύσεις, μία βραχυχρόνια και μία μακροπρόθεσμη.
Η πρώτη αφορά στην επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά που μπορεί να επιφέρει μείωση του χρέους χωρίς να προκαλέσει «επιλεκτική χρεοκοπία».
Η δεύτερη έχει να κάνει με την έκδοση ευρωομολόγου «ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο. Το ευρωομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου