Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Συμφωνία Ζαρκοζί – Μέρκελ

Μάλλον προκρίνεται
η λύση της φορολόγησης Τραπεζών
για επαναγορά του 20% του χρέους.
- Νέο πακέτο βοήθειας 71 δισ.

Με την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ, κατέληξαν σε συμφωνία –μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις – για κοινή θέση στο ζήτημα της Ελλάδας, στη σημερινή σύνοδο Κορυφής, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.
Μετά από συνομιλίες επτά ωρών, κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των
 δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13.00 στις Βρυξέλλες (14.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.
«Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή», είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Έπειτα από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν σήμερα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.
Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως «στάση πληρωμών» της Ελλάδας.
Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο τη νύκτα μόνο για μία γαλλογερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.

Συμφώνως με τους Financial Times, το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Γερμανίδα καγκελάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 71 δισ. ευρώ από ξένους πιστωτές (πιθανότατα χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ), καθώς και τη φορολόγηση των τραπεζών στις χώρες της ζώνης του ευρώ -μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 50 δις. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% του ελληνικού χρέους.

Επίσης, η γαλλική πρόταση προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα ομόλογα, διάρκειας 30 ετών. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 90 δισ. ευρώ.

Πάντως, στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα υποστηρίζουν ότι το σχέδιο που θα συμφωνηθεί θα περιλαμβάνει ένα από τα δύο μέτρα, δηλαδή είτε τη φορολόγηση τραπεζών είτε την ανταλλαγή ομολόγων -όχι όμως και τα δύο.
Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως «στάση πληρωμών» της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου