Έκαναν πίσω στο θέμα φορολόγησης των Τραπεζών, δυσμενέστερο το κλίμα απ’ ότι το πρωί
Μπορεί όλο το πρωί να δημιουργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας
μετά τη συμφωνία Σαρκοζί και Μέρκελ, όμως τα πράγματα οδηγούνται πλέον στην «επιλεκτική χρεοκοπία», ειδικά μετά την υπαναχώρηση στο ζήτημα της φορολόγησης των τραπεζών.
Συμφώνως με νεότερες πληροφορίες, η πρόταση που θα
κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής, θα βασίζεται στην χθεσινοβραδινή γαλλογερμανική συμφωνία θα παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ.
Η ανταλλαγή όμως ομολόγων με μακρύτερης διάρκειας αν γίνει εθελοντικά θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που δεν απέκλεισε προσερχόμενος πριν από λίγο στην Σύνοδο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ενώ πηγές των Βρυξελλών δηλώνουν ότι το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας , πράγμα που συνεπάγεται “στάση πληρωμών”.
Το Bloomberg, μετέδωσε ότι εξετάζεται η παροχή κρατκών εγγυήσεων στα ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση “κάθε είδους χρεοκοπίας”, πράγμα που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στην χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε όποια περίοδος πτώχευσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ βρίσκεται στα μαχαίρια με τους ηγέτες της ΕΕ για την χρεοκοπία της Ελλάδας, ένα γεγονός που κατά τον ίδιο θα μεταδώσει την ελληνική ασθένεια και θα προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Δηλώνει επίσης ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί “χρεοκοπημένα” ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις χρηματαγορές, κάτι που θα έκοβε την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν απούσα από όλες τις διεργασίες του Βερολίνου, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου απλώς ανέμενε τις τελικές αποφάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου