Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Οι Δανοί, αιρετικοί της ευρωιδέας

Η ενέργειά τους να καταργήσουν
τη συνθήκη Σένγκεν,
πέρασε απαρατήρητη στην Ελλάδα,
αλλά πλήττει την Ευρώπη!

Η κίνηση των Δανών, την προηγούμενη Τρίτη, να επαναφέρει τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της, ασφαλώς αποτελεί ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη εις βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας.
Η Δανία, γράφοντας στα παλαιότερα υποδήματά της τις υπογραφές της, κατήργησε στην πράξη τη συνθήκη Σένγκεν, την οποία έχουν υπογράψει 22 χώρες – μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ελβετία.
Ο ευρωσκεπτικισμός, έχων ελατήρια ξενοφοβίας και εθνικισμού, είναι ένα ιδιαιτέρως
 αυξανόμενο ρεύμα στην Ευρώπη, είτε από την αντίδραση στην κρίση και στην καλπάζουσα ύφεση, είτε απέναντι στην λαθρομετανάστευση.
Οι Δανοί, καθώς και άλλοι σκανδιναβικοί λαοί, έχουν ανεπτυγμένα τα αισθήματα του ευρωσκεπτικισμού, όπως και της αλαζονείας απέναντι στο όλον της Ευρώπης.
Κι αυτό, τη στιγμή που υπάρχει ο ισχυρότατος αντίλογος πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μονόδρομος, με στόχο κοινή διακυβέρνηση και οικονομία.
Μόνο με την πλήρη ενοποίηση θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κρίσης και μέσα από απολύτως ευρωπαϊκό πνεύμα, η δε επιστροφή στους εθνικισμούς του παρελθόντος, προκαλούν πλήγμα.

Στη Δανία,  η κεντροδεξιά της κυβέρνηση του Ράσμουσεν, επιδεικνύει πολιτικό αμοραλισμό, αφού ουσιαστικά απομακρύνει τη χώρα της από την συλλογική Ευρώπη για να σταθεί στα πόδια της και να συνεχίσει να κυβερνά. Κι αυτό, επειδή στηρίζεται στις ψήφους του ακροδεξιού εταίρου της στην εξουσία.
Ασφαλώς κατάπτυστη ενέργεια, αφού αν είχε ευρωπαϊκή κουλτούρα, θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί από την ακροδεξιά, έστω και με τίμημα την απώλεια της εξουσίας.

Όμως, δεν είναι μόνο η Δανία.
Το ίδιο σκέφτηκαν πριν από λίγους μήνες και ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι, όταν πρότειναν την μερική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.
Αυτοί, όμως, είχαν τη δικαιολογία πως βρέθηκαν αντιμέτωποι με κύματα λαθρομεταναστών, εξ αιτίας των πολέμων της Αφρικής.
Οπωσδήποτε δε, δεν έκλεισαν τα σύνορα, όπως οι Δανοί, αλλά έθεσαν το θέμα προς συζήτηση.
Ο Σαρκοζί, έχει κι άλλη σκοτούρα.
Τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2012, στις οποίες καταδεικνύεται ότι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν μπορεί να τον αφήσει ακόμη και εκτός δεύτερου γύρου.
Ο Μπερλουσκόνι, έχει να αντιμετωπίσει τις ξενοφοβικές επιθέσεις της Λέγκας του Βορρά.



Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου οι ευρωπαίοι ηγέτες, υιοθετώντας μια σολομώντεια λύση, υπερασπίστηκαν μεν την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, ενέκριναν όμως παράλληλα την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων σε ειδικές περιπτώσεις και ως έσχατη λύση.
Και είναι αυτή ακριβώς η απόφαση την οποία επικαλείται τώρα η Δανία.

Δυστυχώς, η ελεύθερη μετακίνηση και η ελεύθερη εγκατάσταση των ευρωπαίων πολιτών, για την οποία τόσο αγωνίστηκε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σήμερα απειλείται.
Η λύση;
Μα είναι προφανής. Η όσο το δυνατόν απομόνωση των ευρωσκεπτικιστών και η όσο το δυνατόν ταχύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Από την οποία, μπορούν αν επιθυμούν, να μείνουν εκτός οι διασπαστές Δανοί, ακόμη και όποιοι άλλοι εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου