Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

«Κλειδώνει» το πακέτο για την Ελλάδα!

Μικρότερο επιτόκιο
και επιμήκυνση χρέους,
αλλά με εγγυήσεις,
καθώς και συμμετοχή
 ιδιωτών επενδυτών,
χωρίς να αποκλείεται
το ενδεχόμενο
«επιλεκτικής χρεοκοπίας
Σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με στόχο την υπέρβαση της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη.
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες, αποφάσισαν:

1.      Να μειωθούν σε ταχύτατο χρόνο τα επιτόκια των δανείων που παρέχουν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.
2.       Να επιμηκυνθούν τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης αυτών των δανείων.
3.       Να εξετάσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο υπάρχων μηχανισμός διευκόλυνσης της νομισματικής σταθερότητας να συμβάλει στις προσπάθειες για μείωση των κρατικών χρεών, ενδεχομένως μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές τους.
Όπως δήλωσαν λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, επί της ουσίας πρόκειται για μια «συστημική απάντηση» της ευρωζώνης στην κρίση που την ταλανίζει.
Ταυτοχρόνως, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν εκουσίως να συμμετάσχουν στο δεύτερο κύμα αρωγής προς την Ελλάδα. Επί του θέματος αυτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε εκ νέου την πάγια θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε λύση την οποία οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν αναδιάρθρωση χρέους.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει εξάλλου και το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητεί από την Ελλάδα πρωτίστως η Φινλανδία.
Τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν τις επόμενες μέρες αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών του ευρώ και τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία) ούτως ώστε να διασφαλισθεί, όπως ανέφεραν οι Γιούνκερ και Ρεν, ότι το ελληνικό κρατικό χρέος παραμένει «βιώσιμο».
Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup δεν υπήρξαν χθες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αν και οι πάντες διαβεβαίωσαν ότι οι συμπεριφορές των αγορών δεν επιτρέπουν χρονοβόρες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου