Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ένα δεξιό νομοσχέδιο για την Παιδεία

Γράφει
ο Χρήστος Χαρίτος*
                       

Έχω γράψει πολλές φορές σκωπτικώς ότι εμείς οι χριστιανοί πιστεύουμε στα θαύματα.
Το θαύμα, όμως, προήλθε από εκεί που δεν το περίμενα, από το νομοσχέδιο για την ανωτάτη παιδεία της κ. Διαμαντοπούλου.
Η οποία φέρνει προς ψήφιση έναν νέο Νόμο-Πλαίσιο με δεξιές θέσεις και φιλοσοφία, τουλάχιστον για αυτούς που αναγνωρίζουν «τι είναι δεξιό και τι όχι».
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου προβλέπονται:

  1. Τέλος στους αιωνίους φοιτητές. Αν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφεται από την σχολή. Σωστά όμως, διπλασιάζεται ο χρόνος σπουδών στους εργαζόμενους φοιτητές.
  2. Για το «ακαδημαϊκό άσυλο» υπεύθυνος ορίζεται μόνο ο πρύτανης.
  3. Η επιλογή και η εξέλιξη των καθηγητών γίνεται από ειδικές επιτροπές.
  4. Η διοίκηση του πανεπιστημίου ανατίθεται στο 15μελές Συμβούλιο Ιδρύματος, με 7 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη, 7 εξωπανεπιστημιακούς και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών. Ο πρύτανης εκλέγεται με διεθνή διαγωνισμό, με διευρυμένη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.
  5. Υπεύθυνη για την αξιολόγηση κάθε ιδρύματος είναι η «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητος», η οποία ενώ υπήρχε και στον προηγούμενο νόμο της Ν.Δ., δεν λειτούργησε. Οι καθηγητές των ΑΕΙ θα αξιολογούνται κάθε 5 χρόνια ως προς το διδακτικό και επιστημονικό έργο τους και σε περιπτώσεις αρνητικής αξιολογήσεως υφίστανται διάφορες κυρώσεις.
  6. Προβλέπεται η ίδρυση επωνύμων εδρών, όπως γίνεται στο εξωτερικό, με ιδιωτικές χορηγίες. Θεσμοθετούνται επίσης και τα «Κέντρα Αριστείας».
  7. Η δημόσια χρηματοδότηση θα κατανέμεται με κριτήρια τους ενεργούς φοιτητές, το μέγεθος του κάθε ιδρύματος, την ποιότητα και τις επιδόσεις του. Αν δεν καταρτισθούν 4ετείς προγραμματικές συμφωνίες των ιδρυμάτων με την Πολιτεία θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους.

Με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να μπει μία τάξη στην αριστερή αποσάρθρωση των Ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία η αριστερά θεωρεί ως τσιφλίκι της.
Η ιδιότητα του φοιτητή έχει πεπερασμένη χρονική διάρκεια, το άσυλο για πρώτη φορά δεν κατοχυρώνεται ρητώς, υπάρχει αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού, στην εκλογή του πρυτάνεως δεν μετέχουν οι φοιτητικές παρατάξεις, η δημόσια χρηματοδότηση συναρτάται με το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, υπάρχει η δυνατότητα ιδρύσεως επωνύμων εδρών με χορηγίες του ιδιωτικού τομέα.
Η εισαγωγή και εξωπανεπιστημιακών στην διοίκηση, χρήζει πράγματι, περαιτέρω διευκρινήσεις.

Μόνο ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τόλμησε να ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, καθότι η Ν.Δ. δείχνει προδήλως αμήχανη.
Αν διαβάσετε τα δελτία τύπου του υπεύθυνου τομεάρχη της Ν.Δ. κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στις 4/7 και στις 6/7 δεν θα βρείτε ούτε ένα θετικό σημείο στις προτάσεις της κ. Διαμαντοπούλου!
Δυστυχώς και ο κεντροδεξιός τύπος ακολούθησε το γνωστό μονοπάτι του λαϊκισμού και της συμπορεύσεως με την αριστερά.
Μόνο ο Στέφανος Κασιμάτης στην «Καθημερινή» έγραψε υπέρ του νομοσχεδίου.

Με την κ. Διαμαντοπούλου έχουμε διαφορετική κοσμοθεώρηση σε σειρά σημαντικών θεμάτων.
Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να πούμε ότι το νομοσχέδιό της κινείται στην σωστή κατεύθυνση, στηρίζει την αξιολόγηση, την ιεραρχία και τις επιδόσεις, καταπολεμάει τον εξισωτισμό και την ήσσονα προσπάθεια.
Οι προτάσεις και η κριτική μας θα είναι προς επίρρωση αυτής της κατευθύνσεως, όχι συντασσόμενοι με τις ιδεοληψίες που κατέστρεψαν τα Ελληνικά πανεπιστήμια και τους διαφόρους πρυτάνεις που συναλλάσσονται με τους φοιτητές και την Αριστερά.

Υ.Γ. καθώς όμως τα θαύματα στην χώρα μας διαρκούν 3 ημέρες, μαθαίνω ότι η κ. Διαμαντοπούλου φέρεται να απορρίπτει το προτεινόμενο νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού του καθηγητή κ. Ιωάννη Κολιόπουλου, το οποίο θα αντικαθιστούσε το απαράδεκτο βιβλίο της κ. Ρεπούση.
Ο κ. Κολιόπουλος είναι γνωστός για τις εθνικές του ευαισθησίες και προφανώς θα ενόχλησε τους εθνομηδενιστές του υπουργείου Παιδείας, τέως «Εθνικής».
Εδώ η κ. Διαμαντοπούλου να ξέρει ότι θα μας βρει μπροστά της, όπως έγινε και με την κ. Γιαννάκου.
Άλλο εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων και άλλο αποδόμηση της εθνικής συνειδήσεως στην εκπαίδευση.


  • Ο Χρήστος Χαρίτος είναι πολιτευτής του ΛΑΟΣ, στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου