Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Η κρίση που έφτασε στην Ιταλία, κινητοποιεί την Ευρώπη για την Ελλάδα!

Έκτακτη σύσκεψη, λίγο πριν το άτυπο eurogroup, συγκάλεσε για σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι (φωτό αροστερά), με παρόντες τους επικεφαλής της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ και του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
Αιτία, η εξάπλωση της φωτιάς από την «κρίση χρέους» και στην Ιταλία, γεγονός που
 φαίνεται ότι αναγκάζει την ευρωπαϊκή ένωση να βρει κατεπείγουσα λύση για το ελληνικό ζήτημα, πριν το ντόμινο παρασύρει ότι στέκεται όρθιο.
Η πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά 4 βαθμίδες και τα «καμπανάκια» από Ουάσιγκτον, ΔΝΤ και Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν ήταν αρκετά όπως αποδείχτηκε να πείσουν τους ευρωπαίους να καταλήξουν σε γρήγορες αποφάσεις για την Ελλάδα: Όμως το «στενό μαρκάρισμα» των αγορών στην γειτονική Ιταλία και τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκορ στα spread, μοιάζουν να «αφύπνισαν» τις Βρυξέλλες, που διαπιστώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.
Η εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός 2ου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η Ιταλία δέχεται ήδη τεράστιες κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογά της, σε βαθμό που αν κλιμακωθούν, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και ενώ θα γίνεται «κουβέντα» για το νέο «πακέτο», από την πλευρά του θα επιχειρήσει να «διαλύσει» τις ανησυχίες των εταίρων, δείχνοντας τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα με τα οποία θα προχωρήσουν τα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου