Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η Δ’ Ελληνική Δημοκρατία

Γράφει
Ο Χρήστος Χαρίτος*

Η Μεταπολίτευση ετέλευσε, το ομολογούν ακόμη και αυτοί που εκποίησαν την Ελλάδα στο όνομά της, όλοι όσοι χρησιμοποίησαν τον σοσιαλισμό και τον φιλελευθερισμό για ίδιον όφελος, καθότι τα κόμματα στην Ελλάδα είναι προσωπικοί – πελατειακοί μηχανισμοί και όχι συλλογικότητες βασισμένες σε ιδεολογικές και πολιτικές αρχές.
Η Μεταπολίτευση του 1974 ακολούθησε την μετάβαση από την Βασιλευομένη Δημοκρατία στην Προεδρευομένη, με το γνωστό δημοψήφισμα του Κων. Καραμανλή. Το πόσο προβληματική θα ήταν η συνέχεια φάνηκε εξ’ αρχής, καθώς ο Κων. Καραμανλής ορκίσθηκε πρωθυπουργός από τον Ιωαννιδικό «πρόεδρο» στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη και ακολούθησε κατόπιν ο Αττίλας ΙΙ.
Το Πολίτευμα έγινε πλέον
 καθαρά πρωθυπουργοκεντρικό, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό και έχει έναν απλό διακοσμητικό – διεκπεραιωτικό ρόλο.
Ο πρωθυπουργός εκλεγμένος με την σχετική πλειοψηφία που του δίνει ο εκάστοτε εκλογικός νόμος είναι δέσμιος πάντα των εσωκομματικών ισορροπιών.
Παράδειγμα, οι σχέσεις Παπανδρέου – Βενιζέλου και Μητσοτάκη – Έβερτ.

Η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία (1974-2010) χρεοκόπησε κυριολεκτικώς, εξέπνευσε ηθικώς και πολιτικώς, τα συντρίμμια της οποίας κινδυνεύουν να καταπλακώσουν το ίδιο το έθνος.
Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε μία επανάσταση στις αξίες, στα πρόσωπα και στους θεσμούς, το αύριο θα είναι κακέκτυπη φωτοτυπία τού χθες.
Διότι, εν τέλει, οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύονται, κόβονται.

Σήμερα θα πρέπει να δούμε την μετάβαση στην Δ’ Ελληνική Δημοκρατία και την αλλαγή του Πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία.
Είναι δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι της φαυλοκρατίας της Μεταπολιτεύσεως θα αναζητήσουν κανένα «μερεμέτι» για να γυαλίσουν την σκουριά που οδήγησε την πατρίδα μας στην χρεοκοπία και στην ανυποληψία.
Με αυτό πιστεύουν ότι θα διασώσουν το πολιτικό σαρκίο τους, θα αναβαπτισθούν και θα ξεχασθεί το πολιτικό παρελθόν τους.
Σαν κάποιους πολιτικούς της Αν. Ευρώπης που από πράκτορες της Στάζι μετατράπηκαν σε κήνσορες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα «συν» του Προεδρικού συστήματος είναι:

  1. ο Πρόεδρος εκλέγεται από την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (50+1), όχι από την σχετική που εκλέγεται ο πρωθυπουργός.
  2. αυτό έχει την δική του ηθική και πολιτική βαρύτητα. Πρώτον, διότι έχει πολύ μεγαλύτερη νομιμοποιητική βάση εκλογής και δεύτερον, γιατί αυτό τον απογαλακτίζει από κομματάρχη σε Πρόεδρο της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
  3. δεν εξαρτάται πλέον από τις συγκυριακές πολιτικές και εσωκομματικές ισορροπίες του πρωθυπουργού, καθώς έχει λάβει απευθείας εντολή από την απόλυτη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα:

  1. Συντακτική βουλή, η οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία.
  2. ο Πρόεδρος να έχει τετραετή ή πενταετή θητεία και θα ορίζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όπως γίνεται στην Γαλλία.
  3. ο Πρόεδρος εκλέγεται έως δύο θητείες, όπως στις ΗΠΑ
  4. οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτοχρόνως με τις βουλευτικές και υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή.
  5. υπό συζήτηση η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου
  6. να γίνει αναθεώρηση στα Συνταγματικά άρθρα της μονιμότητος των δημοσίων υπαλλήλων, της ιδρύσεως ιδιωτικών πανεπιστημίων, της ευθύνης υπουργών και να εκλέγεται εκ των έσω η ηγεσία της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των εξουσιών.
  7. να γίνονται υποχρεωτικώς δημοψηφίσματα σε θέματα που συγκεντρώνουν υπογραφές από το 15% και άνω του εκλογικού σώματος. Τα δημοψηφίσματα ανανεώνουν την δημοκρατία και την πολιτική, διαμεσολαβούν ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο πολιτικό σύστημα και αποτρέπουν την αλαζονεία των πολιτικών ελίτ.

Στην Φυσική υπάρχει μία απαράβατη αρχή: στις ίδιες αιτίες αντιστοιχούν τα ίδια αποτελέσματα.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει στην πολιτική και την κοινωνία.
Αν δεν ανατρέψουμε πλήρως τις παθογένειες της Μεταπολιτεύσεως δεν θα αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα.
Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι να δούμε ξανά την πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενεές και όχι στις επόμενες εκλογές.
Κάνοντας ρήξεις και τομές σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

* Ο Χρήστος Χαρίτος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΛΑΟΣ και πολιτευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων

                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου