Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ώρες σύνεσης

Το επόμενο διάστημα, ίσως ακόμη και τις προσεχείς ημέρες, προβλέπεται να ζήσουμε ένα θρίλερ, με το ενδεχόμενο της «επιλεκτικής πτώχευσης».
Κατά τα φαινόμενα όλο το «παιγνίδι», θα παιχθεί στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου κατά τα επόμενα χρόνια.
Λογικά, θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι μάλλον θα αναφέρουν ότι η ιδιωτική συμμετοχή δεν είναι εθελουσία, άρα θα έχει αποτέλεσμα τη διαβάθμιση της Ελλάδας σε «επιλεκτική πτώχευση», αφού θα έχει προηγηθεί
 «πιστωτικό γεγονός».

Αυτό, εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Εκεί, θα φανεί η ισχύς της κυβέρνησης.
Επ’ ουδενί πρέπει να δημιουργηθεί η εικόνα και η εντύπωση πως η χώρα πτώχευσε, κάτι που δεν θα είναι αλήθεια.
Επ’ ουδενί πρέπει να δημιουργηθεί πανικός που θα προκαλέσει κι άλλους τριγμούς στις ελληνικές τράπεζες.
Ο ρόλος της κυβέρνησης, ειδικά στον ψυχολογικό τομέα του ελληνικού λαού, είναι ιδιαιτέρως σοβαρός. Πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, απλά, κατανοητά όλα τα δεδομένα και τις συνέπειες. Πρέπει να μην υπάρξει υπουργική διγλωσσία. Ειδικά μετά το σημερινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.


Το ίδιο σοβαρός είναι και ο ρόλος των τηλεοπτικών δικτύων, αλλά και των εφημερίδων και ραδιοφώνων, τα οποία προσεγγίζουν όλο το διάστημα της κρίσης με ελαφρότητα και άκρατο λαϊκισμό το ζήτημα.
Είναι εξόχως σημαντικό, η επικοινωνία στο ενδεχόμενο της «επιλεκτικής πτώχευσης», να εμπεριέχει την μετριοπάθεια και τη σοβαρότητα που ενέχουν οι περιστάσεις.
Οι κραυγές και τα αναθέματα των λαϊκιστών των ΜΜΕ, κάποιοι εκ των οποίων αναζητούν θέση σε κομματικές εκλογικές λίστες, καλό θα ήταν να αποφευχθούν.
Κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να αγνοηθούν κατά το δυνατόν.
Η οικονομία, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ψυχολογία.
Οι ανησυχίες και οι άναρθρες κραυγές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ενσπείρουν πανικό, με ανεπιθύμητες ενέργειες στο τραπεζικό σύστημα, όπως από την πιθανή νέα εκταμίευση αποταμιεύσεων, που θα τις καταστήσει ακόμη πιο ευάλωτες.
Μαζί τους, όλη την οικονομία και κατά συνέπεια κι εμάς…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου