Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Για ένα νέο αστικό, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό κόμμα

Λάβαμε πολλά email αναφορικά με τα δημοσιεύματά μας για την αναγκαιότητα ανασύστασης του πολιτικού σκηνικού που θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός αστικού μεταρρυθμιστικού κόμματος από δυνάμεις εντός και εκτός αυτής (βλέπε άρθρα με τίτλο «Εκ των έσω και δη τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να γίνει το νέο ξεκίνημα», καθώς και αντίστοιχο με τίτλο «Πολιτική τόλμη και όραμα»).
Με χαρά, διαπιστώσαμε και τη σχετική «παραπολιτική» συζήτηση επί του θέματος, στο
 περιστύλιο της Βουλής.
Τα περισσότερα είχαν ως κεντρική αναφορά τις ενστάσεις –όχι ουσίας πάντως- στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.
Επαναλαμβάνουμε αυτό που διατυπώσαμε στην αρχική μας τοποθέτηση.
Ότι στον Αντώνη Σαμαρά έλαχε ο κλήρος εκ της θέσεώς του.
Κι οφείλει να τολμήσει ότι δεν τόλμησαν οι προκάτοχοί του, αλλά κι ό ίδιος στην αρχή της θητείας του ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος –όσο κι αν διαφωνεί κάποιος σε βασικά ή επιμέρους ζητήματα- έχει μακρά ιστορία ως μαχητής ανοικτών μετώπων.
Επαναλαμβάνουμε κάτι ακόμη που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη τοποθέτησή μας: Ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και μετά την καταβολή της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οφείλεται η εσωτερική τακτοποίηση.
Με το συμμάζεμα της  κατακερματισμένης αστικής κοινωνίας που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια έντονες φυγοκεντρικές τάσεις.

Οι ιστορικές συγκυρίες είναι εκείνες που διαμορφώνουν ηγέτες. 
Κι οι ηγέτες οφείλουν να είναι αποτελεσματικοί και να εμπνέουν.
Νομίζουμε ότι μετά τη μπόρα που έχει περάσει η ελληνική κοινωνία, πρέπει να οραματιστεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με τη δημιουργία αυτού που εμείς ονομάζουμε αστικό μεταρρυθμιστικό κόμμα, με ανανεωμένο πλαίσιο αρχών και αξιών και προσανατολισμό στα νέα οικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα.
Η έντονη αστικοποίηση των σοσιαλιστών και αριστερών ρευμάτων και οι απαιτήσεις για νέα πρότυπα πολιτικών, είναι αναμφίβολα «σύμμαχοι» του Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος ασφαλώς κατανοεί ότι δεν μπορεί η κρίση να γεννήσει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ…

Υπό αυτήν την έννοια και όλα όσα αναφέρουμε στα προηγούμενα άρθρα μας, καθίσταται αναγκαία η δημιουργία ενός μεγάλου, πολυσυλλεκτικού, αστικού σχηματισμού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Ας το τολμήσει ο Αντώνης Σαμαράς, παρακάμπτοντας τις φωνές συντήρησης που δημιουργούν προσκόμματα.
Κι ας δώσει το νέο όραμα της Ελλάδας μέσα από καθαρά και νέα πολιτικά δεδομένα, με αφορμή –ίσως- την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014…   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου