Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Δημιούργησε το αδιέξοδο, αναζητείται η υπέρβαση

Νομίζουμε ότι σημαντικό μέρος της κοινωνίας δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το αδιέξοδο που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό, αν η ΔημΑρ εξακολουθήσει να αρνείται ψήφο στα εργασιακά ζητήματα.
Πολλοί πιστεύουν ότι το «μνημόνιο 3», που θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη, θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ και θα περάσει.
Όμως, η άρνηση της ΔημΑρ διακυβεύει την ίδια την κυβέρνηση, τη σταθερότητα και το μέλλον του τόπου.
Αφενός λόγω τη αδυναμίας να
 συνεχίσει να στηρίζει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει νόμους που η ίδια έχει καταψηφίσει ή δεν στηρίξει (αν επιλεγεί ως στάση το "παρών") και αφετέρου διότι η δική της στάση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ που έχουν διάθεση «αντάρτικου».
Είναι πιθανότατο το ενδεχόμενο να μην «περάσουν» τα μέτρα αν αρνηθεί να τα ψηφίσει η ΔημΑρ, αφού η άρνησή της θα επιτρέψει σε όσους «κρύβονται» πίσω από την κοινή γραμμή των κομμάτων. Αυτό το ενδεχόμενο είναι ισχυρότατο.
Αν τελικά ισχύσει και οι πολιτικοί αρχηγοί προχωρήσουν σε διαγραφές, τότε ίσως διαμορφωθούν απρόβλεπτες ισορροπίες αναφορικά με τις αριθμητικές αναφορές των κομμάτων.

Νομίζουμε ότι ο Φώτης Κουβέλης αυτοεγκλωβίστηκε από παρωχημένα δόγματα και κυρίως από τους υψηλότατους τόνους –ασυνήθιστους στην πολιτική του διαδρομή- στην πρόσφατη συνεδρίαση των τριών πολιτικών αρχηγών.
Σε προηγούμενες διαφωνίες του, πάντα άφηνε διαπραγματευτικές διεξόδους που επέτρεπαν τη διαφυγή.
Τώρα, όλα δείχνουν ότι φτάνουμε σε αδιέξοδο. Από το οποίο μπορούμε να βγούμε μόνο με μια γενναία υπέρβαση.
Με βασική προτεραιότητα, τόσο την εκταμίευση της μεγάλης δόσης του δανείου, χωρίς την οποία η Ελλάδα βρίσκει στο «ντουβάρι» και πέφτει αναίσθητη, όσο και την ίδια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Οι τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν ότι διαφαίνεται συμβιβασμός με την τρόικα αναφορικά με το επίδομα γάμου, ίσως να αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή για την ζητούμενη υπέρβαση.
Η εβδομάδα που θα ξεκινήσει, είναι ή πιο κρίσιμη από τις κρίσιμες που προηγήθηκαν κι ίσως από τις κρίσιμες που θα ακολουθήσουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου