Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τα είπα ξείπα και η πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές

Οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου σύγχυση στο εκλογικό σώμα. Από τα ζητήματα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, την καταγγελία ή την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μέχρι τα κορυφαία οικονομικά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν λόγο αλληλοαναιρούμενο, αναλόγως
 της συνιστωσιακής προέλευσης του καθενός.
Στην αρχή, όποιος επεσήμανε τις διαφοροποιήσεις και τα είπα ξείπα πολλών στελεχών, αντιμετωπιζόταν ως…διαστρεβλωτής των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Εσχάτως ξεκίνησαν την προσπάθεια για κοινό λόγο και ήδη πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων με αντικείμενο την όσο το δυνατόν –εξ αιτίας της πολυγλωσσίας των συνιστωσών – κωδικοποίηση συγκεκριμένων ζητημάτων. Καταβάλλεται, μάλιστα προσπάθεια ούτως ώστε η όποια κωδικοποίηση επιτευχθεί να είναι «στρογγυλή» για να μην δημιουργηθούν εσωτερικά προβλήματα. Ως πότε, όμως, θα επικρατεί η όποια «επιχείρηση» ανακατασκευών των όσων δηλώνουν κάθε λίγο και λιγάκι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Και τι θα συμβεί αν κληθούν να κυβερνήσουν την χώρα;
Ας δούμε, όμως, ολίγα εκ των όσων αλληλοαναιρούμενων έχουν ακουστεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου:, αλλά και όσα ακολούθησαν αυτές:
Παναγιώτης Λαφαζάνης, με άρθρο του που είχε τίτλο «Η “δικτατορία” του ευρώ!»,και δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2012 στην ιστοσελίδα iskra.gr
«Εμείς μιλάμε για αριστερή έξοδο από το ευρώ, σε συνολική σύγκρουση με την ΕΕ και τον ολοκληρωτισμό της, από μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση»
Αλέξης Τσίπρας , 29 Απριλίου 2012, στη Λαμία:
«Δεν πρόκειται να επιστρέψω τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή. Θα προτείνουμε κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας με στόχο να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση για να ακυρώσουμε το μνημόνιο».
Αλέξης Τσίπρας, 29 Απριλίου, σε συνέντευξή του στο Ζάππειο:
 «Εμείς δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Το μνημόνιο δεν διαπραγματεύεται, η κόλαση δεν διαπραγματεύεται. Μιλάμε για ακύρωση του μνημονίου, καταγγελία της δανειακής σύμβασης…».
Εκλογικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, σελίδα 4
«Η λύση είναι μία: επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είτε βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε σε κράτη, η αναστολή εξυπηρέτησης του υπόλοιπου ώσπου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, και η εξυπηρέτησή του με ευνοϊκότερους όρους και ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε μέσο, ακόμα και η διακοπή της πληρωμής».
Εκλογικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, σελίδα 2
«Μας λένε ότι δεν υπάρχουν πόροι. Λένε ψέματα! Πόροι μπορούν να απελευθερωθούν: Με αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους, διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης».
Ας θυμηθούμε τι έλεγαν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου:
Αλέξης Τσίπρας, δήλωση στις 7 Μαίου στο Σκάι
«Εμείς την τρόικα θα την απελάσουμε από τη χώρα. Δεν θα πάμε να τους τα πούμε. Θα την απελάσουμε, γιατί είναι επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κάτι υπαλληλίσκοι δεύτερης κλάσης και δεύτερης γραμμής».
                   
Αλέξης Τσίπρας, δήλωση στις 8 Μαΐου
 «Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και άκυρες τις δεσμευτικές εντολές των κκ. Σαμαρά, Βενιζέλου προς Ευρώπη και ΔΝΤ».

Παναγιώτης Λαφαζάνης, 11 Μαΐου σε συνέντευξή του στο «Βήμα FM»
«Το μνημόνιο θα ακυρωθεί, είναι θηλιά στον λαιμό του λαού»
Ρένα Δούρου, την  ίδια ημέρα και στον ίδιο σταθμό
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκανε λόγο για μονομερή αντιμετώπιση του μνημονίου».
Γιάννης  Δραγασάκης, 13 Μαΐου
«Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι’ αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες, αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, εκτός και αν υποχρεωθούμε σε μονομερείς ενέργειες»
Αλέξης Τσίπρας, 14 Μαΐου με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο
«Εμείς έχουμε σαφή στόχο την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά χωρίς τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας. Δεν μπορώ εγώ να εγγυηθώ ότι η ευρωζώνη θα είναι πάντα ενωμένη»
Αλέξης Τσίπρας, στις 15 Μαΐου, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια
«Το μνημόνιο δεν καταγγέλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλθηκε από τον ελληνικό λαό με την απόφασή του. Αν θέλετε, ακυρώθηκε από την εφαρμογή του».
Μανώλης  Γλέζος, 16 Μαΐου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1
«Το αν θα είμαστε εντός ή εκτός ευρώ δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για μας. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ».
Ρένα Δούρου, 18 Μαΐου 2012 στην τηλεόραση του Σκάι
«Δεν είμαστε και παλαβοί να πιστεύουμε ότι μια χώρα που είναι εκτός αγορών μπορεί να υπάρχει και χωρίς δάνειο».
.
Γιάννης Μηλιός
, στις 16 Μαΐου στο ραδιόφωνο του Σκάι και στο MEGA,
«Σε έναν αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορούσε να φορολογηθεί ο τζίρος τους κατά 1%».

Τα είπα ξείπα
Μανώλης Γλέζος, 12 Μαΐου
 «Εθελοντικό δάνειο ως προς τα φτωχά στρώματα και υποχρεωτικό δάνειο ως προς τους υψηλοεισοδηματίες, πάνω από 20.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, μπορεί εκεί υποχρεωτικά να του πούμε να δίνει κάθε μήνα 100 ευρώ».
Δημιουργήθηκε σάλος και ακολούθησε η…διευκρίνιση – σωσίβιο από τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση:
 «Η πρόταση του Μ. Γλέζου για έναν εσωτερικό δανεισμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, υποχρεωτική για τα υψηλά εισοδήματα και προαιρετική για τους οικονομικά αδύνατους, αποτελεί ένα μόνο μέτρο, σε αντικατάσταση των χαρατσιών και των άλλων δυσβάστακτων αντικοινωνικών μέτρων, ενταγμένο σε μια δέσμη μέτρων κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης».

Δημήτρης Στρατούλης, στις 7 Μαϊου στο «Βήμα FM»
«Εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και θα τις χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Στον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε απάντησε με διευκρίνιση ο ΣΥΡΙΖΑ:
«Όταν λέμε να αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για τη χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων για να υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας».
Δημήτρης Στρατούλης, στις 8 Μαίου, στο Βήμα FM:
 «Τα χαράτσια θα ακυρωθούν (…) Ναι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Βεβαίως». 
Την επομένη, ημέρα (09.05) ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ίδιο σταθμό αδειάζει τον Στρατούλη: «Δεν υπάρχει τέτοια εξαγγελία  στο πρόγραμμά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου