Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ποια θα είναι η (πιθανότατα) πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός;

Η περίοδος των διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ήδη έχει παραιτηθεί ο Λουκάς Παπαδήμος και η χώρα τυπικά και ουσιαστικά είναι ακυβέρνητη, με όσα αυτό το γεγονός συνεπάγονται.
Όμως, τα κουκιά για σχηματισμό κυβέρνησης δεν βγαίνουν, ενώ πάνω απ’ όλα δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από καμία πολιτική δύναμη, πλην ίσως του ΠαΣοΚ.
Ταυτοχρόνως, από το πρωί τα κομματικά επιτελεία διαρρέουν την 17η Ιουνίου ως ημέρα νέων εκλογών, χωρίς κανένας να μπορεί να σταθμίσει τις συνέπειες που θα έχει στον τόπο η καθυστέρηση.
Πολύ περισσότερο όταν τα
 ταμειακά υπόλοιπα του Κράτους διαθέτουν σχετική επάρκεια μέχρι τον Ιούνιο.
Τα κομματικά επιτελεία σταθμίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, παρ’ ότι το μήνυμα της κάλπης «μιλά» για αναγκαστικές συνεργασίες, αλλά δεν δείχνουν να τις επιδιώκουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις αρνήσεις των άλλων αριστερών κομμάτων, επιμένει στον σχηματισμό Αριστερής κυβέρνησης.
Ουτοπικό; Ποιος ξέρει.
Άλλωστε ο πλήρης έπαρσης αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα τα είχε καλά με τις ουτοπίες, γεγγονός πάντως που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν επηρέασε το 17% του εκλογικού σώματος που τον προτίμησε για να του λύσει τα προβλήματα.

Πάντως, αν η χώρα οδηγηθεί –που αυτή τη στιγμή δείχνει ως πιθανότερο ενδεχόμενο- σε νέες εκλογές, τίθεται το ερώτημα ποιος θα είναι εκείνος που θα τις διεξαγάγει.
Το Σύνταγμα προβλέπει αυτή τη λεπτομέρεια.
Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συνεπώς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει την πρωθυπουργία και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει στην Ελλάδα τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η Ρένα Ασημακοπούλου, γεννήθηκε στην Κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας το έτος 1946. Έλαβε απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου της Κοινότητας Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας κατά το έτος 1964. Το ίδιο έτος (1964) εισήχθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση διορίσθηκε το έτος 1969, βοηθός Εισηγητού Δικαστού και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, Κατά το έτος 1972 έλαβε επιτυχώς μέρος ως βοηθός εισηγητού στις οικείες εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια προήχθη:
α) Το έτος 1974 στο βαθμό του πρωτοδίκη και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία: Μεσολογγίου (επί ένα και μισό περίπου έτος), Πατρών (επί έξι περίπου μήνες), Κορίνθου (επί πέντε περίπου έτη) και Αθηνών (επί πέντε έτη),
β) Το έτος 1985 στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Σπάρτης (επί ένα και μισό έτος περίπου) και Αθηνών (επί τέσσερα έτη), γ) Το έτος 1990 στο βαθμό του Εφέτη και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (επί δύο έτη περίπου) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και στο Εφετείο Αθηνών (επί έντεκα περίπου έτη) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και σε τμήμα βουλευμάτων,
δ) Το έτος 2003 στο βαθμό του προέδρου εφετών και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (έξι μήνες περίπου) στο τμήμα βουλευμάτων και στο Εφετείο Αθηνών (δύο έτη περίπου) στο τμήμα του ενοχικού και εμπορικού δικαίου,
ε) Το έτος 2005 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, στο Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, Ενοχικό και Εμπορικό Δίκαιο και Αναγκαστική Εκτέλεση και,
στ) Το έτος 2010 στον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου