Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα…..

Γράφει
η Άντα Παπαδημητρίου

Είναι σαφές ότι στην πολιτική, εν αντιθέσει με τα μαθηματικά, ποτέ ένα κι ένα δεν κάνει δύο.
Αυτό φαίνεται να ισχύει στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και του φιλελευθερισμού μετά τους «γάμους» του Αντ. Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη και του Θάνου Τζήμερου με τον Στέφανο Μάνο.
Η συνένωση δυνάμεων δεν δείχνει να λειτουργεί αθροιστικά και έχει προκαλέσει αναταράξεις, με πιο χαρακτηριστικές και έντονες αυτές του στρατοπέδου της Νέας Δημοκρατίας.
Στελέχη προσκείμενα
στον Αντώνη Σαμαρά, ακραίων ή και γραφικών θέσεων, επιτίθενται κατά ριπάς εναντίον του εγχειρήματος και δεν βγάζουν από το κάδρο ούτε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ο Φαήλος Κρανιδιώτης –που πάντως απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής -, έγραψε σε ιστοσελίδα που ελέγχει πλήρως ότι…. «αν ήθελαν να κάνουν ένα δώρο στη Ντόρα ας της έπαιρναν μια τσάντα»!
Ακόμη κι ο…φίλος Θύμιος (Λυμπερόπουλος) έκανε δηλώσεις αναφέροντας ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έπρεπε πρώτα να ζητήσει συγγνώμη.
Υπάρχουν κι εκείνοι – εκ των προεδρικών-  που ισχυρίζονται ότι ο Αντώνης Σαμαράς ξαναέβαλε στο παιγνίδι της Νέας Δημοκρατίας τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Γ αυτά και πολλά άλλα, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ότι είναι φυσιολογικά φαινόμενα, αφού απαιτείται λίγος χρόνος για να «παγώσουν τα συναισθήματα»  και οι τριβές ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος.
Εκτιμούν, ότι θα γίνει κατανοητή η υπέρβαση που έγινε και από τις δυο πλευρές δεδομένου ότι προέχει η σωτηρία της χώρας από ένα ευρωπαϊκό μέτωπο, που δεν μπορούσε να τορπιλιστεί από προσωπικές διαφορές.

Όμως, το μεγάλο ζήτημα δημιουργείται με τις καρέκλες και δη εκείνες των βουλευτών.
Στελέχη αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται έξαλλοι, αφού σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες θα θυσιαστούν εκλεγμένοι βουλευτές στις τελευταίες εκλογές, για να πάρουν τη θέση τους αντίστοιχοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Σ’ αυτές τις περιφέρειες (Ηλεία, Ηράκλειο, Χανιά) το κλίμα από τη συναλλαγή είναι βαρύτατο, σε σημείο που να εκφράζονται φόβοι για …αναχωρήσεις πολλών ψηφοφόρων προς τους…. Ανεξάρτητους Έλληνες ή και το δίπολο Τζήμερου – Μάνου.

Ταυτοχρόνως προκαλεί μέχρι και θυμηδία η προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία κάποιων βουλευτών του ΛΑΟΣ, τους οποίους στελέχη της χαρακτηρίζουν γραφικούς και περιπτώσεις που δεν μπορεί να προσφέρουν το παραμικρό στην προοπτική μιας μεγάλης κεντροδεξιάς.
Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά έκανε εντελώς ερασιτεχνικούς χειρισμούς (μερικοί τους χαρακτηρίζουν και άγαρμπους) στην επιχείρηση προσέγγισης του ΛΑΟΣ και του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο τελευταίος μιλάει για προδότες και εφιάλτες και ισχυρίζεται ότι για όλα φταίνε οι….πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ που φοβήθηκαν το άνοιγμά του στη Ρωσία και θέλουν να διαλύσουν το κόμμα του!

Όμως και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν υπάρχει το καλύτερο κλίμα, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της επιλογής της.
Ήδη, ο στενός της συνεργάτης και ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν προσχώρησε στο εγχείρημα, ενώ και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος που την είχε στηρίξει διακριτικά εκτιμά ότι οι εξελίξεις στον κεντροδεξιό χώρο απογοητεύουν όσους ανθρώπους πραγματικά ανησυχούν για το μέλλον της χώρας και κινούνται στη βάση αρχών και ιδεών.
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μάλιστα, με άρθρο του μίλησε για…νεκρανάσταση:
«Αντί για την αναμενόμενη και επιθυμητή σύσταση ενός καινούργιου φορέα - ομπρέλα που θα αναλάμβανε την ευθύνη ανανέωσης του χώρου και της ανοιχτής αντιπαράθεσης με παλιούς και νέους κήρυκες του κρατισμού διαπιστώνουμε την…νεκρανάσταση παλιών πολιτικών τακτικών και την επανασυγκόληση τελειωμένων στα μάτια της κοινωνίας πολιτικών φορέων. Δεν μένει παρά να περιμένουμε την επόμενη ημέρα. Ελπίζοντας ο χώρος να ανανήψει με νέα πρόσωπα και καινούργιες δυναμικές πολιτικές».

Ταυτοχρόνως, στελέχη με εξαιρετική διαδρομή στον φιλελεύθερο χώρο τα οποία είχαν στηρίξει τη Δημοκρατική Συμμαχία δείχνουν να μην ακολουθούν την πορεία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Τα στελέχη αυτά, Δ. Σκάλκος, Χάρης Πεϊτσίνης, Γ. Αναστασόπουλος, Κ. Παπαχαραλάμπους, Γ. Σαρηγιαννίδης, Φ. Περλικός κ.α. έκαναν σαφέστατη τη διαφοροποίησή τους:
«Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το μεταρρυθμιστικό κέντρο φαίνεται να συνθλίβεται ανάμεσα στην Αριστερά της δραχμής και τη Δεξιά της πεντάρας.
Ανάμεσα σε μια ανεύθυνη Αριστερά που οχυρωμένη πίσω από έναν αριστερόστροφο εθνο-λαϊκισμό επιχειρεί να... συσπειρώσει τα απομεινάρια του χρεοκοπημένου κρατισμού» αναφέρουν μεταξύ άλλων στη δήλωσή τους και συνεχίζουν: «Και ανάμεσα σε μια γερασμένη και εξίσου ανεύθυνη Δεξιά που επιχειρεί την αναπαλαίωση της ανασύροντας επιχειρήματα από το ιδεολογικό οπλοστάσιο μιας ανιστόρητης αντι-κομμουνιστικής ρητορικής.
Όμως ούτε ο Τσίπρας είναι ο Τσε Γκεβάρα, ούτε...ο Σαμαράς είναι ο ντε Γκωλ.
Και για να χρεοκοπήσει η χώρα δεν είναι αναγκαίος ο «τροπικός» λαϊκισμός του Τσίπρα.
Μας αρκεί και η «βαλκανική χριστιανοδημοκρατία» του Σαμαρά».

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε στον άλλο…γάμο.
Δεν έχουν βεβαίως πάρει τις διαστάσεις  που έχουν πάρει στη Νέα Δημοκρατία.
Στελέχη της ΔΗ.ΞΑ. αντιδρούν στην συνένωση με τη Δράση και κάποια από αυτά… καληνύχτισαν μέσω διαδικτύου (Παπανίκος).
Τα σημεία τριβής ήταν η προηγούμενη θέση του Θάνου Τζήμερου πως δεν θα συνεργαστεί με επαγγελματίες της πολιτικής (αναφέροντας ως τέτοιον τον Στέφανο Μάνο), αλλά και η άρνησή τους στην αποδοχή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας του Γρηγόρη Βαλιανάτου (με αιχμή τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα).
Το εγχείρημα δεν στήριξε ούτε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δράσης Στέλιος Σταυρίδης που προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμενος ότι «χρειάζεται να αναχαιτιστούν οι δημαγωγοί που θέλουν να πάνε την Ελλάδα πενήντα χρόνια πίσω και να οδηγήσουν τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση».
Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Βαλιανάτος επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της ΔΗ.ΞΑ. με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο.

Είπαμε…μια…ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη ρήση του Ντίνου Ηλιόπουλου στον «Ατσίδα» του 1962….




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου