Κοντός ψαλμός αλληλούια, που λέει κι ο λαός μας.
Την επόμενη Κυριακή, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει το μέλλον του.
Το βέβαιο είναι ότι πριν γίνει πράξη το έξω ή το μέσα από την Ευρωζώνη, κάποιοι θα φορέσουν τα υπουργικά τους κουστούμια και θα ορκιστούν.
Οι συζητήσεις στα δυο πρώτα (κατά τα φαινόμενα) κόμματα δίνουν και παίρνουν, για το ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί.
Τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου ότι θα
πρέπει να ισορροπήσει τις συνιστώσες του κόμματός του.
πρέπει να ισορροπήσει τις συνιστώσες του κόμματός του.
Πάντως και ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου, στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη σχηματίσει έναν «κορμό» στον οποίο θα βασιστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα και βρει συμμάχους από τους οποίος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, είναι βέβαιο ότι θα έχει υπουργό Οικονομίας τον Γιάννη Δραγασάκη.
Στο οικονομικό επιτελείο, φαίνεται ότι θα είναι και ο έμπιστος του προέδρου Γιάννης Μηλιός (εκείνος που θέλει να βάλει φόρο 1% στους τζίρους των επιχειρήσεων), ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να έχει τύχη ο Γιώργος Σταθάκης, επειδή θεωρείται μετριοπαθής υπέρ του δέοντος.
Πιθανή είναι και η ανάληψη του υπουργείου Ανάπτυξης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ υπάρχουν απόψεις που επιμένουν στην υπουργοποίηση του Γιάννη Βαρουφάκη(!!!), κυρίως για την αντιμνημονιακή του στάση.
Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι το όνομα της Λούκας Κατσέλη.
Ακούγεται μετ’ επιτάσεως ότι έχει συμφωνήσει να αναλάβει οικονομικό υπουργείο, μάλλον το Οικονομικών ή το Ανάπτυξης.
Όμως, «παίζει» και ένα άλλο σενάριο.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και δεν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός εξ αιτίας των συσχετισμών, θα προταθεί από πλευράς του για πρωθυπουργός η Λούκα Κατσέλη.
Κάτι, που έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα σε κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει κάνει έξαλλο τον μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο της Χάρη Καστανίδη.
Στον κοινωνικό τομέα ο κλήρος πέφτει στους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, ενώ για το υπουργείο Εργασίας προορίζεται ο εργατολόγος και πανελίστας Αλέξης Μητρόπουλος.
Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο ίδιος, ακούγεται και για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν μεταπειστεί ο αρνούμενος να το αναλάβει Νίκος Κοτζιάς, που ναι μεν έχει την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν είναι αποδεκτός από τις περισσότερες συνιστώσες.
Πάντως, όποιος κι αν είναι υπουργός Εξωτερικών, στο υφυπουργείο θα τοποθετηθεί η Ρένα Δούρου, εξ αιτίας και των σπουδών της σε ζητήματα που αφορούν την Τουρκία.
Στο υπουργείο Άμυνας, μάλλον έχει «κλειδώσει» ο βουλευτής της Α’ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, εκ των πρωταγωνιστών της Γένοβας, απ’ όπου είχε επιστρέψει με σουβενίρ από τους Ιταλούς καραμπινέρους ένα σπασμένο χέρι.
Το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα «έπαιξε» και για το υπουργείο Υγείας, όπως και της Σοφίας Σακοράφα και του Παναγιώτη Κουρουπλή.
Για υφυπουργός στο Υγείας υπάρχει σκέψη να χρησιμοποιηθεί ο Νίκος Μανιός και ίσως ο Βασίλης Χατζηλάμπρου (από τη συνιστώσα ΚΟΕ)
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επικρατέστερη φέρεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ για πρόεδρος της Βουλής προορίζεται ο Νίκος Βούτσης, αν καταφέρει και ξεπεράσει κάποια σοβαρά οικογενειακά του ζητήματα.
Τέλος, για κυβερνητικός εκπρόσωπος προορίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ δεν υπάρχει διαρροή για το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, ούτε για το ποιοι από τους πασοκογενείς (πλην Σακοράφα και Κουρουπλή) θα καταλάβουν υπουργικούς θώκους.
Πάντως οι διαρροές για την υπουργοποίηση του προσφάτως εμφανισθέντα στην Κουμουνδούρου (λέγεται ότι ανέλαβε ήδη συγκεντρωσιάρχης) Κίμωνα Κουλούρη, ανάγονται στην σφαίρα της φαντασίας.
Στη Νέα Δημοκρατία, διαρρέουν ότι τα υπουργεία θα είναι συνολικά 16 και όλη η κυβέρνηση δεν θα έχει περισσότερα από 30 πρόσωπα.
Υπάρχει σκέψη να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη κυβέρνησή της, αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, κυρίως από τον χώρο των Πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων.
Ως τέτοιοι φέρονται ο Χριστόδουλος Στεφανάδης (Υγείας), ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς (στο οικονομικό επιτελείο ή ως σύνδεσμος με τις Βρυξέλλες), ο Ηλίας Κονοφάγος (στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και της ΑΟΖ), ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς (μάλλον στο υπό επανασύσταση Ναυτιλίας, λόγω της εξειδίκευσής του σε ναυτιλιακά ζητήματα ως Γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας), ο καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας (στο ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) κ.α.
Η θέση κλειδί του υπουργείου Οικονομίας μάλλον θα μείνει στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, με υφυπουργούς του Νότη Μηταράκη και Χρήστο Σταϊκούρα.
Όμως, μεγάλο βάρος ακούγεται ότι θα "πέσει" στις πλάτες του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει υπουργός Ανάπτυξης.
Το τελευταίο διάστημα, ο μετριοπαθής Κωστής Χατζηδάκης, έχει αποκτήσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Αντώνη Σαμαρά, αφενός λόγω των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητάς του και αφετέρου λόγω της σημαντικής εκτίμησης που τρέφουν στο πρόσωπό του οι εταίροι μας.
Και μάλιστα όλων των πολιτικών αποχρώσεων.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να προορίζεται είτε για το Εξωτερικών είτε για το Εθνικής Άμυνας. Κλειδί στην τοποθέτησή του, θα είναι η υπουργοποίηση ή όχι της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν η τελευταία καταλάβει υπουργικό θώκο, θα είναι μάλλον αυτός του Εξωτερικών. Όμως, σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα υπουργοποιηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται να προορίζεται για το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εμπλέκεται και σε άλλο ενδεχόμενο. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα και δεν μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να είναι πρωθυπουργός εξ αιτίας των συσχετισμών, ίσως να προταθεί για πρωθυπουργός.
Στο υπουργείο Επικρατείας προορίζεται ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, με υφυπουργό μάλλον τον Δημήτρη Σταμάτη, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο Γιάννης Μιχελάκης.
Για το Εσωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για το Μεταφορών του Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Τουρισμού (θα επανασυσταθεί) η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Χαράλαμπου Αθανασίου με πιθανό υφυπουργό τον Θανάση Πλεύρη.
Στο Εργασίας, μάλλον θα πορευτεί ο Νίκος Νικολόπουλος, ενώ συζητείται και ένα όνομα που –όπως λένε στη Συγγρού – θα δημιουργήσει αίσθηση, ενώ θα είναι έκπληξη τεράστιου βεληνεκούς αν δεν είναι πρόεδρος της Βουλής ο Βύρων Πολύδωρας.
Τέλος, από όλες τις διαρροές που οι περισσότερες είναι και αντικρουόμενες, λείπει από ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα το όνομα του Μάκη Βορίδη, του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ενώ δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό για το υπουργείο Παιδείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου