Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Να μη μείνουν πάλι οι αποκρατικοποιήσεις στα σχέδια


Αν επιχειρήσουμε να «παντρέψουμε» το ρεπορτάζ από τη σύνοδο κορυφής με τα δεδομένα της χώρας μας, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το κλίμα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικό για την Ελλάδα.
Μπορεί ο ευρωπαϊκός νότος να «νίκησε» στα σημεία τον άξονα της Μέρκελ και των Βορείων, αλλά αυτό δεν αμβλύνει την μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο
 αξιοπιστίας, όσο και στη μη εφαρμογή βασικών σημείων από τα συμφωνημένα.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η δυσαρέσκεια για τη χώρα μας είναι φυσικολογική, αφού εμείς, σχεδόν από τα Χριστούγεννα, βαυκαλιζόμαστε στον μικρόκοσμο της εσωτερικής μας δίνης, ανάμεσα σε όσα λέει ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης, ο Κουίκ, ο Καμένος, η Κανέλλη κι ο Κασιδιάρης κι έχουμε χάσει το δάσος λησμονώντας παντελώς τις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές μας.
Η Ελλάδα μπορεί να πέτυχε το «κούρεμα» του χρέους της, μπορεί να το μείωσε κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί θεώρησαν ότι η αποστολή τους τελείωσε εκεί.
Δεν έγινε το παραμικρό για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, που έπρεπε να τις είχαμε προχωρήσει χωρίς την ύπαρξη του Μνημονίου, δεν προχώρησε καμιά αποκρατικοποίηση, δεν αγγίχτηκε η αιτία του κακού, το δημόσιο.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, ότι για να συγκροτηθεί η κυβέρνηση των τριών, συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.
Άρα, ουσιαστικά συμφώνησαν για νέους φόρους και έκτακτες εισφορές που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και θα δημιουργήσουν λεωφόρους στην ύφεση, μόνο και μόνο για να μη «βάλουν χέρι» στους απολαμβάνοντες μονιμότητα και προνόμια δημοσίους υπαλλήλους και να εξυπηρετήσουν τους δογματισμούς ή τις αγκυλώσεις κάποιων.

Από την άλλη πλευρά, διαρρέεται ότι «έρχεται» ένα ευρύτατο πακέτο αποκρατικοποιήσεων και λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς του δημοσίου.
Πώς συμβαδίζουν αυτά με όσα έχουν συμφωνήσει τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση;
Και τι θα κάνει –κυρίως- η ΔΗΜΑΡ, που σε κάθε της απόφαση σκέφτεται τι θα πει και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επιχειρώντας να διεισδύσουμε στα θέματα και στον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού, μπορούμε να εκφράσουμε τη διαπίστωση ότι θα επιχειρήσει να …δώσει κράτος για να λάβει καλύτερη θέση στην εκκίνηση της συζήτησης που θα ξεκινήσει για την τροποποίηση του Μνημονίου.
Θα δώσει όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δυο χρόνια, για να καταφέρει να διαμορφώσει καλύτερο κλίμα με τους δανειστές μας, κυρίως όσον αφορά την αξιοπιστία της Ελλάδας.
Κι αυτό, το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό και κυρίως ορθό.
Αρκεί να μη μείνει στα χαρτιά των σχεδιασμών.
Και μάλιστα γρήγορα.
Γιατί, επί παραδείγματι, η αναβολή των ανακοινώσεων που διαρρέονταν ότι θα γίνουν χθες, δεν είναι καλός οιωνός.
Ακόμη κι αν η αναβολή έγινε, όπως ακούστηκε, για καλύτερη προετοιμασία, ούτως ώστε να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου