Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Γαία πυρί μιχθήτω

Η ιστορία διδάσκει.
Κι όποιος την μελετά με νηφαλιότητα και αντιλαμβάνεται τα πως και τα γιατί, μόνο ωφελημένος μπορεί να βγει.
Όποιος την διαβάζει και προτάσσει το θυμικό του, πάει για βρούβες και παίρνει κι άλλους μαζί να του κάνουν παρέα.
Είναι πολλοί εκείνοι που παρομοιάζουν την περίοδο που διάγουμε με εκείνη που μεσολάβησε από τις εκλογές του
 1920, μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή.
Ίσως η σύγκριση να είναι υπερβολική.
Υπάρχει, όμως, μια ομοιότητα.
Ο λαός μας δεν άκουσε τις παραινέσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου και παρασυρμένος από τις σειρήνες που εξέπεμπαν τα θλιβερά ανάκτορα, θέλησε να αλλάξει ρότα.
Ο Βενιζέλος «έπεσε», οι έξαλλοι επικράτησαν κι οι σύμμαχοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα στα βάθη της Ανατολίας.
Για την καταστροφή που επήλθε, συζητάμε ακόμη, 90 χρόνια μετά.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί ψευδαισθήσεις που φοράνε φουστανέλες ανέξοδου πατριωτισμού και τσαρούχια δήθεν μεγαλοσύνης.
Ο Καμμένος βλέπει τον εαυτό του κάτι σαν τον Παλαιολόγο, ο Τσίπρας σαν ηγέτη της εποχής του ψυχρού πολέμου, που κρατά τα κουμπιά των πυρηνικών όπλων, ενώ κι οι άλλοι πετάνε ως πέτρες ο ένας το μακρύ κι ο άλλος το κοντό του.
«Κανένας δεν μπορεί να μας διώξει από την Ευρωζώνη», λένε σχεδόν όλοι.
Κι έτσι είναι.
Δεν λένε, όμως, ότι μπορούν να μας εγκαταλείψουν στα βάθη του ωκεανού μας, όπως έγινε στη Μικρασία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ελλείψεις σε φάρμακα που παρουσιάστηκαν, αφού οι ξένοι μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου έστειλαν, αντί πέντε, τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το εκατομμύριο που λείπει είναι εκείνο που προοριζόταν για να κλείσει τρύπες στην ημεδαπή.
Και, τι θα συμβεί, αν οι Έλληνες αποφασίσουν με το θυμικό στις εκλογές κι όχι με τη λογική, όταν θα λείπουν χρήματα για εισαγωγές πρώτων υλών, όπως πετρέλαιο, τρόφιμα, φαρμακευτικά και ιατρικά;
Τότε, θα βγούμε μόνοι μας από το ευρώ, αφού θα αναγκαστούμε να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα, με ότι αυτό συνεπάγεται και ανεξαρτήτως αν ….γαία πυρί μιχθήτω….

Ήδη, όπως αποκαλύψαμε από τούτη τη διαδικτυακή γωνιά (βλέπε ανάρτηση με τίτλο «Η αντίστροφη μέτρηση για την…περιπέτεια ξεκίνησε, μετά την διεθνή κατάργηση των ασφαλίστρων των πιστώσεων», Πέμπτη 31 Μαΐου), οι ανάγκες για τις εισαγωγές του 2012 εκτοξεύθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα, από όσα είχαμε υπολογίσει.

Τι θα συμβεί και που θα τα βρούμε, όταν ακόμη κι οι Ρώσοι –που κάποιοι τους προτείνουν ως χείρα βοηθείας- ισχυρίζονται ότι με τους παρούσες συνθήκες διακυβεύουν τις εταιρείες τους αν μας δώσουν πετρέλαιο;

Τι θα συμβεί με το ομόλογο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ του Σεπτεμβρίου που δεν έχει ενταχθεί στο PSI, αν δεν δημιουργηθεί το άσυλο ( weivers) από τους εταίρους μας; Θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και ….γαία πυρί μιχθήτω….

Αυτά και πολλά άλλα, δείχνουν ότι η πομπώδης και στομφώδης ρητορεία, η φουστανέλα και τα τσαρούχια, μπορεί να ακούγονται ευχάριστα σε μάζες που δεν έχουν γνώση ή θεωρούν ότι εδώ που είμαστε δεν έχουμε τι άλλο να χάσουμε, αλλά αν επικρατήσουν….γαία πυρί μιχθήτω….

Κανένας δεν μας διώξει από το ευρώ.

Αρκεί να μας αφήσουν εκτεθειμένους στα ανοίγματα που έχουμε δημιουργήσει.

Όπως στην περίοδο προ της Μικρασιατικής καταστροφής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου