Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σφοδρή αποδοκιμασία για Παπανδρέου – Σαμαρά

Επτά στους δέκα Έλληνες
αποδοκιμάζουν το έργο τους!
Κάτω από 40% τα δυο κόμματα!


 Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική των διαθέσεων της κοινωνίας απέναντι στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η έρευνα της ΚΑΠΑ Resarch, που δημοσιεύεται στο «Βήμα».
Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, επτά στους δέκα Έλληνες αποδοκιμάζουν τόσο
 τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 52,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ικανοποιητικό το γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός έλεγχος από την τρόικα!
Αναλυτικότερα, οι πολίτες απάντησαν «αποδοκιμάζω» και «μάλλον αποδοκιμάζω» σε ποσοστό 72,2% στο ερώτημα για το έργο του Γιώργου Παπανδρέου.
Οριακά υψηλότερο (73%) είναι το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας για το έργο του Αντώνη Σαμαρά ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«O Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν πού πηγαίνουν και το σχέδιο που ακολουθούν αλλάζει από μέρα σε μέρα» αποφαίνεται το 84,1%, έναντι 13,2% που υποστηρίζει ότι «γνωρίζουν ακριβώς πού πηγαίνουν και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει βάθος χρόνου». Η πλειοψηφία (61,9%) υποστηρίζει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) κινούνται «σε λάθος κατεύθυνση», έναντι 31,9% που πιστεύει ότι κινούνται «σε σωστή κατεύθυνση».

Ταυτοχρόνως, στο ερώτημα «τι από τα παρακάτω θα αποτελούσε κατά τη γνώμη σας την καλύτερη λύση για τη χώρα σε περίπτωση διενέργειας εκλογών;» το 44,4% επιλέγει την «οικουμενική κυβέρνηση» και ακολουθούν η «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠαΣοΚ» (10,5%), η «κυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΝΔ» (9,0%), η «κυβέρνηση συνεργασίας ΠαΣοΚ και μικρότερων κομμάτων» (8,6%) και η «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ» (7,5%).

Στην ερώτηση «ποιον από τους παρακάτω τύπους διακυβέρνησης πιστεύετε ότι έχει ανάγκη η χώρα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση;» η έρευνα δίδει τρεις επιλογές και ζητεί την επιλογή μιας.
Η σχετική πλειοψηφία επιλέγει σε ποσοστό 40,2% «μια κυβέρνηση που εκλέγεται δημοκρατικά από τον λαό, όπως συμβαίνει από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα».
Η δεύτερη κατά σειρά επιλογή, με ποσοστό 30,9%, είναι «μια ομάδα ειδικών και τεχνοκρατών που θα διαχειρίζεται τα δημόσια πράγματα αντικαθιστώντας την κυβέρνηση».
Ωστόσο ένα ποσοστό 22,7% των Ελλήνων επιλέγει «έναν ηγέτη με κύρος και εξουσίες, που θα μπορούσε να λάβει γρήγορα αποφάσεις χωρίς να εμποδίζεται από το Κοινοβούλιο και τις εκλογές»!
Το εύρημα, της ανωτέρω ερώτησης, πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερους προβληματισμούς. Δηλαδή,  ένας στους πέντε Έλληνες πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν ηγεμόνα με υπερεξουσίες ο οποίος θα αποφασίζει ακόμη και κόντρα στη λαϊκή βούληση και την ψήφο του Κοινοβουλίου!

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου, σε αντίθεση με τις δυο άλλες που δημοσιεύονται στο «Πρώτο Θέμα» και τον «Ελεύθερο Τύπο» αντιστοίχως.
Σε εκείνη του «Πρώτου Θέματος», προηγείται το ΠαΣοΚ με διαφορά 0.4% από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ σε εκείνη του «Ελεύθερου Τύπου» το αποτέλεσμα είναι αντίθετο υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όμως, και στις δυο δημοσκοπήσεις, τα δυο κόμματα εξουσίας μόλις και μετά βίας αγγίζουν ή ξεπερνούν το 40% (!!!) του εκλογικού σώματος.
Γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα σε τι περιπέτειες μπορεί να μπει η χώρα, σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου