Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Χωρίς Σαμαρά η συνάντηση με την τρόικα

Σκέψεις για αποδοχή
πιθανής πρότασης
για  από κοινού αποφάσεις
των δυο οικονομικών επιτελείων!

Το ενδιαφέρον της τρόικας να συζητήσει και να κατανοήσει όλες τις λεπτομέρειες του «Ζαππείου ΙΙ», που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα  (βλέπε
προηγούμενη ανάρτηση), θεωρείται από τη Νέα Δημοκρατία ότι αποτελεί απόδειξη της σοβαρότητας των οικονο9μικών της προτάσεων.
Στη σημερινή συνάντηση, δεν θα είναι «παρών» ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά τα μέλη του Οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας κ.κ Λαζαρίδης, Μηταράκης, Σταϊκούρας και Μουρμούρας.

Σε σχέση με τα μεθεόρτια των χθεσινών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, στη Νέ Δημοκρατία εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου
Μπορεί να  λειτουργήσει απρόβλεπτα, προσφεύγοντας ακόμη και στην κάλπη. Ενδεχόμενο που πάντως, αν και το μελετούν στην ΝΔ, δε θα το υποδέχονταν με ιδιαίτερη χαρά δεδομένου ότι αναγνωρίζουν πως η κρισιμότητα της περιόδου δεν χωρά πολιτικές ακροβασίες.

Από επιλεκτικές διαρροές που έγιναν χθες από το περιβάλλον Σαμαρά, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του ζήτησε μια συνοπτική, κοστολογημένη πρόταση για τη μείωση της φορολογίας, δεσμευόμενος ουσιαστικά να την προωθήσει στους επικεφαλής του τριμερούς ελεγκτικού κλιμακίου και να την υιοθετήσει εάν αυτή γίνει αποδεκτή.
Ενδεχόμενο πάντως με περιορισμένες πιθανότητες υλοποίησης όπως εκτιμούν από τη Συγγρού, υπενθυμίζοντας ότι η Τρόικα παρέβλεψε ακόμη και τα αυτονόητα, επιμένοντας στη λήψη μέτρων με πρόσκαιρο λογιστικό όφελος που απλώς θα εξυπηρετούσε τη φαινομενική μείωση του ελλείμματος.

Ουσιαστικά βέβαια, αυτό είναι ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της άρνησης Σαμαρά να παράσχει λευκή επιταγή στην κυβερνητική πολιτική, υπό το γενικό τίτλο «συναίνεση», κάτι που έγινε πέρα για πέρα σαφές χθες, τόσο μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου όσο και αργότερα κατά την ομιλία του στα μέλη του ΣΕΒ.

Ο Α. Σαμαράς κατάφερε να απευθυνθεί σε όλα τα ετερόκλητα ακροατήριά του: Από τους πολίτες στους οποίους εξήγησε γιατί δεν παρέχει τη συναίνεση που ζητά ο Πρωθυπουργός μέχρι και τους σκληροπυρηνικούς εσωκομματικούς, ανεβάζοντας ένα τόνο τη σκληρότητα των διατυπώσεών του.
Αλλά και από τους επιχειρηματίες και τους βιομήχανους, που πέρσι τον είχαν κατηγορήσει για «κρατιστή», μέχρι τα εξωχώρια κέντρα που εμφανίζονται να ασκούν πιέσεις –κυρίως για να επιμερίσουν την ευθύνη της εσφαλμένης πολιτικής του μνημονίου στην πλειονότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος- στην κατεύθυνση της συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων για το μεσοπρόθεσμο και το «Μνημόνιο 2».
Η πολιτική που φαίνεται ότι έχει επιλεγεί να ακολουθηθεί από την Συγγρού είναι του «μαστιγίου και του καρότου». Επιτελικά στελέχη σημείωναν ότι ακόμη και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, όπου εντοπίζεται συναντίληψη, δε θα διστάσουν να καταψηφίσουν το σχετικό εκτελεστικό νόμο αν π.χ. η κυβέρνηση επιμείνει στο 17% για την ΔΕΗ (θέμα για το οποίο η ΝΔ έχει παρουσιάσει εντελώς διαφορετικό σχέδιο, με κατακερματισμό των υπηρεσιών της επιχείρησης, διατήρηση των δικτύων υπό κρατικό έλεγχο και αποκρατικοποίηση των υπολοίπων).

Στον αντίποδα, αν αποφασιστεί όπως ακούστηκε, τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν για συγκεκριμένα θέματα της οικονομικής πολιτικής, είναι μία πρόταση την οποία στην ΝΔ δεν απορρίπτουν κατ’ ανάγκην.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου