Τρίτη 24 Μαΐου 2011

«Όχι» από Σαμαρά, ήξεις αφίξεις από Καρατζαφέρη, για συναίνεση

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Σε αυτή τη λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση όσο αυτή μιλά για αποκρατικοποιήσεις χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όσο δεν μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές και πρόσθεσε ότι
 η κυβέρνηση υποβάλλει τον λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική αφού επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.
«Η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συναίνεση κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο.  Τέτοια συναίνεση δεν δίνω» ξεκαθάρισε και επεσήμανε ότι τη ΝΔ θα υπάρξει συναίνεση μονάχα εάν υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης.
«Μία είναι η λύση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Επανεκκίνηση για να βγούμε από το αδιέξοδο».
Ο κ. Σαμαράς  εξέφρασε δε επιφυλάξεις ακόμη και στα πιθανά σημεία σύγκλισης με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:
«Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όμως σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο. Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού».
Τέλος ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή μέχρι τώρα απέτυχε και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τοβ πρωθυπουργό, τόνισε πως «δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε αόριστη συναίνεση», αλλά χρειάζεται μια συνευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί».
Μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρόταση του ΛΑΟΣ. Επίσης υπογράμμισε ότι «όλα τα κόμματα πρέπει να αχθοφορήσουν μαζί, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι».
Οι δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, κυρίως η αποστροφή ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι και πρέπει να αχθοφορήσουν μαζί, ερμηνεύεται ως έμμεση αλλά σαφής καταγραφή πρόθεσης για συναίνεση- έστω και... συγκεκριμένης (όχι αόριστης). Κυρίως, όμως, ερμηνεύεται ως δημόσια παραδοχή ότι θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά αν μεταξύ των- κατά Καρατζαφέρη συνυπεύθυνων-  υπάρξουν και προσωπικότητες εκτός πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου