Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ήττα της αριστεράς στην Κύπρο

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός
 πρώτο κόμμα!

Ο εκτοπισμός του ΑΚΕΛ, τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών στην Κύπρο, όπου ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανεδείχθη σε πρωτεύουσα πολιτική δύναμη.
Πάντως, πρωτόγνωρη για την Κύπρο ήταν
 η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, αφού το ποσοστό έφθασε στο 21%.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

ΔΗΣΥ 34,28% +3,76%, έδρες 20.
ΑΚΕΛ 32,27% +1,36%, έδρες 19
ΔΗΚΟ 15,76% -2,22%, έδρες  9

ΕΔΕΚ 8,93% -0,003%, έδρες 5

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ 3,88% -1,91%, 2 έδρες

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2.21% +0,25%, 1 έδρα
Η κατανομή αυτή αφήνει ανοικτή την εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή, καθώς τα συγκυβερνώντα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 έδρες, μία λιγότερη από όσες χρειάζονται για να εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τα δυο κυβερνώντα κόμματα, αναφορικά με την προεδρική εκλογή στη Βουλή, είναι πιθανόν να λάβουν την στήριξη των Οικολόγων.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η Κύπρος να βγει από τα αδιέξοδα.
«Δημιουργείται δυναμική για μια νέα ισχυρή κοινωνικά πλειοψηφία η οποία δίνει στον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστικό πολιτικό λόγο. Η πίεση για να λυθούν κρίσιμα θέματα αυξάνεται. Η κοινωνία, απαιτεί άμεσες λύσεις και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει το μήνυμα. Ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και να στηρίξει κάθε απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση... Ενώνουμε δυνάμεις, επειδή τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα. Με δεδομένο πως το κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, οι πολίτες ζητούν να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγαλύτερη συλλογικότητα, αφήνοντας στην άκρη τους διχασμούς του παρελθόντος. Οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας αφορούν μόνο το παρόν και το μέλλον, όχι το παρελθόν», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε ικανοποίηση για τα ποσοστά που εξασφάλισε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τόνισε, επίσης, ότι τα κυβερνώντα κόμματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει καν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, ενώ το ΑΚΕΛ πέτυχε κατά απόλυτο τρόπο τον στόχο που είχε θέσει: Να καταστεί πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, με αύξηση ποσοστών. Πρόσθεσε, ότι, αυτό οφείλεται στις ορθές θέσεις που το κόμμα παρουσίασε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο της κυβέρνησης Χριστόφια τα τελευταία τρία χρόνια.
Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό αποχής, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι πολιτικά κόμματα και πρόσωπα συμπεριφέρονται με τρόπο που οδηγεί σε περισσότερη απαξίωση της πολιτικής, κυρίως ανάμεσα στους νέους.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ απέδωσε την απαξιωτική στάση της νεολαίας στην αφοριστική και ισοπεδωτική -όπως είπε- κριτική που ορισμένες πολιτικές δυνάμεις ασκούν στον πρόεδρο Χριστόφια. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για επιδίωξη της μέγιστης δυνατής ενότητας, προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην απώλεια σημαντικού ποσοστού εκλογικής δύναμης του κόμματος είπε ότι δεν ήταν μυστικό ότι το ΔΗΚΟ τον τελευταίο καιρό πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του, αφού κλήθηκε να διαχειρισθεί τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
«Το ΔΗΚΟ πορεύθηκε προς τις εκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις και ανέλαβε κάθε πολιτικό κόστος που αναλογεί στη συνειδητή εναντίωση απέναντι στο μηδενισμό, την εύκολη κριτική και τον ανεύθυνο λαϊκισμό και τίμησε την ιστορία του, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό όφελος απέναντι στις Κασσάνδρες που μέχρι χθες προεξοφλούσαν στην κατάρρευσή του», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
Ο πρόεδρος της Κίνησης Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι το Κίνημα διατήρησε τα ποσοστά του και παρέμεινε υπολογίσιμη δύναμη εντός και εκτός Βουλής.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι το κόμμα του, παρά την απώλεια εκλογικής δύναμης και μιας έδρας, παραμένει στις επάλξεις.
«Θα μας βρουν μπροστά τους και στα θέματα της οικονομίας και στο εθνικό θέμα, στο οποίο είναι βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες για να μας σερβίρουν λύσεις στην βάση των γνωστών υποχωρήσεων», είπε ο Δημήτρης Συλλούρης. Τόνισε, επίσης, ότι «η κατοχύρωση της παρουσίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος στο πολιτικό σύστημα είναι η απάντηση σε όσους είδαν στο κόμμα μια ευκαιριακή προσωρινή παρουσία. Είναι η εξασφάλιση της παρουσίας μιας φωνής που σταθερά θα μάχεται υπέρ της προόδου της Κύπρου και θα στέκεται ενάντια σε όσους σχεδιάζουν αντεθνικές λύσεις», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε, ότι, η βραδιά τελειώνει με θετικό πρόσημο για τους Οικολόγους, επειδή όχι μόνο παραμένουν στη Βουλή με μια έδρα, αλλά και αύξησαν το ποσοστό τους.
Πρόσθεσε, ότι, από αύριο οι Οικολόγοι αρχίζουν δουλειά, με τη δέσμευση να συνεχίσουν να εργάζονται για τον πολίτη, την κοινωνία και τη δικαίωση της πατρίδας.
Όσον αφορά στο θέμα της προεδρίας ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «οι Οικολόγοι είναι θετικοί και πάντα ανοικτοί στο διάλογο και θα λάβουν «με σοβαρότητα και ενότητα τη σωστή απόφαση, στον κατάλληλο χρόνο».



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου