Τρίτη 31 Μαΐου 2011

«Κλείδωσε η 5η δόση»

Ποιοι είναι οι όροι
της Deutche Telekom,
για να αγοράσει
το κρατικό πακέτο μετοχών του ΟΤΕ

«Τελειωμένη υπόθεση» χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, ύψους 12 δισεκατομμυρίων.
Οι πληροφορίες και μόνο της καταβολής της δόσης, δημιούργησαν θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ο γενικός δείκτης
 ανέβηκε 5,58%, ενώ παρατηρούνται πτωτικές τάσεις στα spreads.
Οι αποκρατικοποιήσεις είναι πλέον δεδομένο μέτρο, ενώ η τρόικα άνοιξε διάπλατα το δρόμο και για την προσδοκώμενη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, διαρρεόντας ότι συμφωνεί με τη μείωση του ΦΠΑ.
Όμως, στο λεπτό αυτό ζήτημα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι κάθετα αντίθετος, αφού όπως ισχυρίζονται χρειάζονται τα έσοδα του ΦΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό το
ενδεχόμενο αυτό για πιθανότατα το 2012, ίσως για να λειτουργήσει πολιτικά και ως «δόλωμα» για να αποσπάσουν τη συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά.
Στη συμφωνία αναφέρεται η «εξαφάνιση»  για τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ η πρώτη αμοιβή για τους νέους θα είναι 20% χαμηλότερη από αυτή που προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Ταυτοχρόνως, είναι δεδομένες πλέον οι σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα βρίσκονται υπό των έλεγχο τεχνοκρατών της Κομισιόν.
Η άλωση του δημοσίου τομέα, θα ξεκινήσει με την πώληση του υπολειπόμενου κρατικού ποσοστού στον ΟΤΕ.
Οι Γερμανοί της Deutche Telekom, είναι πρόθυμοι να αγοράσουν το πακέτο μετοχών, υπό τρεις προϋποθέσεις, τι οποίες δεν απορρίπτει η κυβέρνηση:
  1. Άρση μονιμότητας ακόμη και για τους παλαιούς υπαλλήλους.
  2. Απολύσεις και μετατάξεις από τη μητρική σε θυγατρικές εταιρείες.
  3. Μειώσεις μισθών σε όσους απομείνουν.

Παρά τις αντιδράσεις που αναμένεται να σημειωθούν από συνδικαλιστές του ΟΤΕ, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αναμένεται να λάβει και πιλοτική μορφή για άλλους υποψήφιους επενδυτές ΔΕΚΟ, στις οποίες αναμένεται να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου