Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Σαμαράς: «Δεν ψηφίζω μεσοπρόθεσμο και δεύτερο μνημόνιο»

Ούτε το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ούτε δεύτερο μνημόνιο θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, όπως δηλώνει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς στο «Πρώτο Θέμα» που θα κυκλοφορήσει αύριο.
«Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική» δηλώνει
 για το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τυχόν δεύτερο μνημόνιο ενώ υπογραμμίζει οτι «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αναλάβουμε δεσμεύσεις για να μειώσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος. Δεν διαφωνούμε στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή που μας επέβαλλαν».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα ανάκαμψης» και προσθέτει οτι «περικοπές χωρίς ανάκαμψη προκαλούν χειρότερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία». «Εμείς θέλουμε μείωση της σπατάλης σε συνδυασμό με ανάκαμψη. Μόνον έτσι θα μειωθεί το έλλειμμα. Αν δεν κάνουμε επανεκκίνηση "ολίγα από τα άλλα" δεν φθάνουν», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρινίζει ότι κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης μπορεί να τα ψηφίσει η ΝΔ και σημειώνει στη συνέχεια: «Τα υπολογίσαμε σε 18,3 δις ευρώ για 4 χρόνια». Πιθανόν να ψηφίσει η ΝΔ και κάποιες αποκρατικοποιήσεις, προσθέτει και συμπληρώνει «θα δείξει…Πάντως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων οι θέσεις μας είναι πιο προχωρημένες από αυτές της κυβέρνησης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει αντίθετος με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αν και παραδέχεται ότι ήταν λάθος που βρεθήκαμε με τεράστιο δημόσιο τομέα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δεν σημαίνει ότι πετάμε έξω 200.000 κόσμο και λύνουμε το πρόβλημα». Η αντιστροφή ενός λάθους είναι καμιά φορά χειρότερο λάθος, σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ και τονίζει στη συνέχεια πως είναι και οικονομικά επιζήμιο αφού « όταν το Δημόσιο απολύει έναν εργαζόμενο, τότε γλιτώνει βέβαια το μισθό του αλλά πληρώνει επίδομα ανεργίας, δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος, εισπράττει λιγότερο ΦΠΑ λόγω μείωσης της κατανάλωσης κ.οκ. Προτείναμε απαγόρευση προσλήψεων για 3 χρόνια που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο κατά 75.000 λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επίσης προτείναμε την εργασιακή εφεδρεία που αμέσως εξοικονομεί πολύ περισσότερα στο Δημόσιο ταμείο σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.»
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο  δηλώνει ότι δεν είναι όλα προς πώληση αλλά σημειώνει ότι η περιουσία του Δημοσίου πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ του Δημοσίου. Τόσα χρόνια εκμεταλλεύονταν την δημόσια περιουσία διάφορα κυκλώματα σφετεριστών και καταπατητές τονίζει και προσθέτει για τις αποκρατικοποιήσεις ότι « πρέπει να προχωρήσουν αλλά να μην είναι κινήσεις ταμειακού πανικού». Σημειώνει πως πρέπει να προστατευτούν τα δημόσια αγαθά (υδάτινα αποθέματα) και να υπάρχει σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο και αναπτυξιακή διάσταση με προοπτική για επάρκεια φθηνού ρεύματος στο μέλλον. Επαναλαμβάνει τη διαφωνία του με την πώληση του 17% της ΔΕΗ και επαναφέρει την πρόταση του για τον τρόπο αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Υποστηρίζει πως δεν είναι ανήθικη η πρόταση του για νομιμοποίηση αυθαιρέτων όπως τον κατηγορούν ορισμένοι αφού όπως λέει, σήμερα δεν κατεδαφίζεται κανένα αυθαίρετο και διαιωνίζεται η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι, όπως λέει, να τραβήξει η πολιτεία «κόκκινη γραμμή»

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι πιέζουν για συναίνεση όσοι θέλουν να μη διορθωθεί το σφάλμα που έγινε και να συγκαλυφθούν οι ευθύνες όσων το έκαναν. Ο κ. Σαμαράς εξηγεί πως «δεν εμπόδισα την εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής, απλώς υπέδειξα το λάθος που έγινε. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω. Δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι να προσυπογράφει με το στανιό, την πολιτική της κυβέρνησης αλλά να υποδεικνύει άλλον δρόμο όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδα».

Κάνει λόγο για ενιαία φωνή του κόμματος στις ψηφοφορίες και σημειώνει οτι «ασφαλώς σε τέτοια θέματα ο κόσμος μας απαιτεί να πηγαίνουμε όλοι με μια φωνή». Θεωρεί ότι θα είναι λάθος να τεθεί εκλογικό δίλημμα νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία τονίζοντας ότι θα ήταν επιζήμιο και λάθος. Επαναλαμβάνει ότι δεν ζητά εκλογές αλλά σημειώνει πως «είναι τόσο πρωτοφανής η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που έρχεται η ώρα η ίδια η κοινωνία να της ζητήσει να φύγει». Δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και τάσσεται κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι δεν είναι τόσο απλό να μην δοθεί η πέμπτη δόση καθώς θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και προσθέτει οτι «φυσικά και πρέπει να δείχνει πρόοδο η Ελλάδα. Και πρόοδος δεν υπάρχει… Είναι πρόβλημα λάθους κατεύθυνσης και λιγότερο λάθους εφαρμογής. Το πρόβλημα λύνεται με αλλαγή των όρων του μνημονίου . Όχι με πιέσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεχιστεί το αποδεδειγμένο λάθος».

Σε ότι αφορά την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους χωρίς κούρεμα (reprofiling) σημειώνει ότι κάποιοι το προωθούν και άλλοι το απορρίπτουν και προσθέτει πως «και να συμβεί θα είναι ανακούφιση μόνο. Η πραγματική λύση είναι η επανεκκίνηση. Αν υπάρξει επανεκκίνηση κάθε περαιτέρω ανακούφιση είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπάρξει επανεκκίνηση, καμία μεμονωμένη ανακούφιση δεν μας σώζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου